Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Kéményseprés atyai főnökséggel

Mosonmagyaróvár - Kereken harminc év van apa és fia között, s noha két úton indultak, ugyanoda értek. Mindkettőjük ugyanannál a cégnél keresi a kenyerét. Az apa már tett kéményseprő-mestervizsgát, fia erre készül.
A fertőendrédi Fücsök Gyula falujában járta ki a nyolc általánost, aztán Győrben, a gépipariban folytatta. Technikusként nem is sokára már művezető a vagongyár melegüzemében. A nősülés után Kimlén telepszik le. Itt tölt el tizenhat évet, nem is három műszakban, hanem folyamatos munkában. Mégsem a nehézségekre emlékszik, azt emlegeti, milyen nagyszerű iskola volt a vagongyár, rendre, pontosságra, fegyelemre nevelt.

Fücsök Gyula azt mondja, a minap megkérdezte fiától: őt apának vagy főnöknek szereti jobban? Olivér azt válaszolta, apának, mert főnökként sokkal keményebb vele szemben. Fotó: Szük Ödön

Fücsök Gyula ezt a mentalitást vitte félig-meddig akkor már haza, amikor váltott, és gépészként, hőkezelőként az akkori megyei kéményseprő és tüzeléstechnikai vállalat kirendeltségvezetője lett Mosonmagyaróváron. Kéményt nem kellett söpörnie, de első dolgai között kitanulta a szakmát, sőt, mestervizsgát tett. Rend van körülötte, mindenhol a szervezettség mutatkozik.

A nagy talány, hogy miért követte apját most huszonöt éves fia. Olivér imádta a motorokat. Igaz, a kályhaépítés is nagyon érdekelte. Ám hagyta magát lebeszélni gyerekként, elfogadva, hogy a kályhásnak mindig agyagos a keze. Autó- és motorszerelő lett, hamarosan már Ausztriában dolgozott. Jól keresett a fiú, ezért is meglepő, miért is állt egyszer oda az apja elé: szívesen dolgozna ugyanannál a cégnél, azaz hát kéményseprő akar lenni. Így történt, s az akkor már az ifjú katona-egyenruhában ment haza, hogy vizsgát tegyen új mesterségéből.

Olivérnek most Lébény és Mosonszentmiklós a körzete, 3200 kémény ellenőrzése, tisztítása tartozik feladatkörébe. A kéményseprő elsétálhat harminc évig, hogy nem történik vele semmi rendkívüli, csakhogy, bár a kéményt más építette, ő a gazdája ezeknek. Ő felel a biztonságért.

Bár fekete a keze a koromtól, szabad levegőn jár, emberekkel találkozik, ismerik, várják, megkedvelik. Olivér megtalálta a számítását, azt mondja, örömét leli a munkájában. A régi szenvedélyét is kiélheti. Persze hogy motorozik, egy százhuszonhat lóerős géppel. Szülei meg aggódnak érte, mire Olivér: „Hát nem te vetted nekem, apám?"

Apa és fia között minden rendben. Fücsök Gyula azt mondja, a minap megkérdezte fiától: őt apának vagy főnöknek szereti jobban? Olivér azt válaszolta, apának, mert főnökként sokkal keményebb vele szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis Hilti fúrókészletet foglaltak le a vámosok

Hegyeshalom - A határátkelőnél egy román állampolgár által vezetett osztrák rendszámú autóban… Tovább olvasom