Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Kemény vita 251 kifizetetlen ebédről

Ásványráró - Még két évvel ezelőttről 251 ebéd árával, mintegy 114 ezer forinttal tartozik az önkormányzatnak egy ásványrárói rokkantnyugdíjas a polgármester szerint. Kemény hangon kritizálták egymást, s kölcsönösen pert is kilátásba helyeztek.

„Már húsz éve rokkantnyugdíjas vagyok, egyedül élek, korábban a postán dolgoztam: most 75 ezer forint a rokkantnyugdíjam" – kezdte panaszát az ásványrárói Nemeskéri János, aki csak járókerettel vagy rokkantkocsival képes közlekedni. „Jó néhány évvel ezelőtt azt a tájékoztatást kaptam az önkormányzattól, hogy egy alapítvány segítségének is köszönhetően nem kell fizetnem az óvodából házhoz hozott ebédért: ezt köszönettel fogadtam. 2007 áprilisában aztán levél érkezett a helyi hivataltól, hogy tovább nem tudják finanszírozni az ebédemet, s – szociális kedvezménnyel is – napi 456 forintot fizessek érte. Ezt nem fogadtam el, hisz akadt olyan hely, ahol a vendéglői menü olcsóbb volt ennél. Fellebbezést küldtem a határozat ellen, ám választ nem kaptam.

A polgármestert is felhívtam, aki telefonon annyit mondott: majd megegyezünk egy megfelelő árban.

Később azonban erről szó sem esett: az óvoda gazdasági vezetője pedig annyit mondott: szól, ha fizetnem kell. Tavaly márciusban aztán egy újabb határozatot kaptam 323 forintos térítési díjról: ezt elfogadtam, s azóta fizetem is. Két hete felhívott Böősy Imre polgármester, s azt mondta, visszamenőleg 251 ebéd árával, több mint 81 ezer forinttal tartozom. Úgy fogalmazott, hogy kamatot is kérhetne, ám kifizethetem az összeget részletekben is. Azóta két év telt el, volt nap, amikor nem is kértem ebédet, emiatt és a válasz nélkül maradt fellebbezésem okán is jogtalannak érzem követelését. Megkerestem a mosonmagyaróvári jegyzőt is az ügyben, aki segítséget ígért: még aznap felhívott Böősy, ordítozni kezdett velem, ezen látogatást számon kérve. Szó szerint ezt mondta: miattam meg is rohadhatsz. Emiatt bírósági feljelentést fontolgatok. Mondtam neki, hogy számára »fénykép« ez a falu, s hogy bár húsz éve polgármester, húsz perc nem látszik a munkájából. Olyan rosszak az utak, hogy a rokkantkocsimmal már kétszer felborultam rajta" – mondta.

Nemeskéri János csak járókerettel vagy rokkantkocsival képes közlekedni.
Nemeskéri János csak járókerettel vagy rokkantkocsival képes közlekedni.

Böősy Imre polgármester szerint Nemeskéri János közismert, köztiszteletben álló polgára Ásványrárónak. Életútját, sorsát mindenki ismeri a faluban. „Állításai azonban nemcsak a csúsztatás, hanem sokszor sajnos a hazugság kategóriáját is kimerítik" – reagált. „Azt, hogy egy alapítvány lett volna a szponzora, most hallom először. Az Idősek Napközi Otthona megszűnése után merült fel először, hogy valójában neki is fizetnie kellene: jövedelmi helyzete és az érvényben lévő játékszabályok alapján 553 forint helyett 456 forint napi térítési díjról kapott határozatot. Ezt követően valóban írt két levelet: a mocskolódót a lakcímemre küldte, a panaszosat pedig a képviselő-testületnek címezte. Mindkét levélben volt mindenről szó, csak fellebbezésről nem. A testület döntésének eleget téve felhívtam, és hosszúra nyúlt beszélgetésünk végén megállapodtunk. »Fizetni fogok, csak a mértéke legyen megfelelő« – mondta. 2008-ban a szociális étkeztetések beindításával a korábbi térítési díjak jelentősen csökkentek, nála ebédenként 323 forintra. Mivel a kifizetetlen 251 adag ebéd – melynek értéke nem 81 ezer, hanem 114 ezer forint – nyilvántartásunkban a mai napig szerepel, ezért a közelmúltban felhívtam, s baráti hangnemben a számára is elfogadható rendezésre kértem.

Hangsúlyoztam, hogy javasolni fogok a képviselő-testületnek egy egyedi megoldást, kamatmentes részletfizetési lehetőség biztosítását.

Ezt akkor szóban elfogadta. Másnap megdöbbenve hallottam, hogy Nemeskéri János a mosonmagyaróvári jegyzőnek arról beszélt, hogy megfenyegettem őt és kamatfizetést helyeztem kilátásba. Ekkor rögtön felhívtam, kikértem magamnak a valótlan állításokat, s közöltem vele, hogy beszélgetésünknek fültanúi vannak. Nyomatékosan kértem, hogy a jövőben lehetőleg többet ne hazudozzon, mert kénytelen leszek hamis vád miatt beperelni. Tanúim vannak az elhangzottakra, emiatt nyugodtan várom a feljelentését. Utolsó két mondatát pedig idő- és helyhiány miatt elteszem a következő kampány idejére" – mondta Bőösy Imre.

Olvasóink írták

 • 5. pampus 2009. március 04. 14:34
  „Ahogy nézem a fotóját ennek a valamikor jobb napokat látott rokkant embernek gondolom Ö is aktív korában átlagon jóval felül volt a keresete. No és abból vonták a nyugdíj alapját az akkori nyugdíjasok ellátására. Sőt akkori nyugdíjakból még üdülni is képesek voltak az akkori nyugdíjasok. Ma meg már az ebédre is alig futja,ha nincs támogatási rendszer! Mert ugyebár azért nemcsak az ebédből áll a nyugdíjas élete,s fenntartása!
  Persze ott, ahol a nyugdíjasokat kifossza a rendszer pribékei (társadalom biztosító) üldözetlenül, büntetlenül ott mindig is lesznek gondok. Sokszor már azt lehet gondolni,hogy az ősközösségben humánusabb volt a "kőbaltás" eljárás! Egy jól irányzott ütéssel meg volt oldva a rokkant a hordával lépést tartani nem képes öregek ügye! Gödör meg volt és ma is van bőven,még a közutakon is ahova be lehet lökni Őket!”
 • 4. invektus 2009. március 02. 00:19
  „Elnézést de most picit gonosz leszek
  mielött kirugtak volna az állásombol kb 74 000 ft ot kaptam netto
  vagyis megszünt a cég :(
  most 36 000 ft kapok a munk hivataltol és nem sirok :)

  Én szerintem a Bácsi el sem tud költeni 75 000 ft nyugdijat :)”
 • 3. TancsKaszabell 2009. március 01. 17:11
  „Így igaz!Ismerek néhány nyugdíjast akinek hasonló a havi juttatása,bizony nehezen élnek,fizetnek az ebédért amíg tudnak.Csökkentett ebéddijat kellett fizetnie,de kellett és a jövőben is kell!Ingyen manapság senki nem kap semmit!Segítség pedig annak jár,illő mértékben, aki arra rászorul !
  Ezt kell tenni,de mindig következetesen Polgármester Úr.”
 • 2. katalinka 2009. február 27. 16:23
  „Sajnálom mint beteg ember,én is rokk.elött vagyok jó lenne ha sok rokk.75 e.nyugdijat kapna.Abbol pedig kellene hogy tudja fizetni a minden napi meleg ételt.körömben van olyan rendesnyugdijas akinak éppelkerüli az 50.e.ft. mégis kifizeti az ebédet. de volt olyan is (anno)aki teljes ingyen kapott ételt és közben millákat hagyott örökségül.Ez már megszünt de még mindig vannak kis kapuk.Csak tényleg az aktiv dolgozók szivnak mindig.”
 • 1. 666.hu 2009. február 27. 12:59
  „Hát, Jani.... ha kajálni akarsz, azt fizetni kell. MINDENHOL. Ha család nincs aki segítsen, ott vannak a haverok-ismerősök, ha az sincs, pech... ABC, és parizer-zsemle. LEJÁRT az a rendszer, hogy ingyen-mindent a nyugdíjasnak..... Nem vetted észre ? Gondolom a Gyurcsira szavaztál, -balekként, ezt most kapod vissza, egyetlen másodpercre sem sajnálom a nyugdíjasokat. Tehát fizess csak, addig csak kibírod a parizert, AZ AKTÍV , -DOLGOZÓK családjainak is sokszor csak ez jut.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolóikat ünnepelték

Mosonmagyaróvár - A Flesch Károly Kulturális Központban megrendezett sportgálán a tavalyi magyar… Tovább olvasom