Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kellett a segély, kitakarítottak...

Tavaly is több ízben kellett a lakás-ellenőrzési munkacsoportnak felszólítania a bérlőket az ingatlan nem rendeltetésszerű használatának következményeire.


Többször a szociális támogatás megvonását is kilátásba helyezték. Ennek hatására a lakók rendet tettek bérleményük környékén. A legtöbb gond a Sóháznál adódott.

Négy éve hozta létre az önkormányzat a lakás-ellenőrzési munkacsoportot a szociális bérlakások folyamatos felügyeletére. Tették mindezt azért, mert több bérlő nem teljesítette a házirendben, illetve a jogszabályban foglalt kötelezettségét. Azaz a lakást vagy az udvart nem rendeltetésszerűen használta és elmaradt az alapvető karbantartás is. Az emiatt keletkező károk helyreállítása évek óta nagy többletkiadást okoz a városnak. Az együttműködésre nem hajlandók esetében a munkacsoport kezdeményezheti a bérleti jogviszony felmondását.

A lakás-ellenőrzési munkacsoport az előzetes tervében foglaltak szerint tavasszal és ősszel kampányszerűen, máskor eseti jelleggel ellenőrzi a mintegy háromszáz önkormányzati bérlakás közül az általuk kiválasztottakat. A munkacsoport 2010- ben két, 2011-ben öt, az azt követő évben pedig összesen négy alkalommal végzett ellenőrzéseket.

Sóházi életkép: a támogatásra jogosult bérlők a felszólítást követően kitakarították az ingatlant.
Sóházi életkép: a támogatásra jogosult bérlők a felszólítást követően kitakarították az ingatlant.

A csoport mostani beszámolója szerint tavaly három alkalommal szálltak ki: áprilisban, júniusban és szeptemberben. A munkacsoport tagjai kiemelt figyelmet fordítottak azokra a bérleményekre, ahol a korábbi ellenőrzések tapasztalatai szerint problémák adódtak a bérlőkkel.

A város szociális rendelete szabályozza az úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósításának felté- teleit. Eszerint a juttatás egyéb feltétele, hogy az érintett lakókörnyezete rendezett legyen. A szabályozás szerint aki a lakókörnyezete rendezettségét a kitűzött határidőig a felszólítás ellenére sem biztosítja, attól meg kell vonni a támogatást. E rendelkezés alkalmazására volt szükség tavaly a Pozsonyi u. 89. szám alatti Sóház bérlőinél. Az itteni lakások közül többet a munkacsoport többször is elhanyagolt állapotban talált. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult bérlők azonban a felszólítást követően kitakarították az ingatlant és rendbe tették környezetét.

A Sóházban – mint a város egyik meghatározó műemlék épületében – egyébként az önkormányzat felszámolja a szociális bérlakásokat. Szakemberek (orvosok, tanárok, közszolgák) részére alakít ki lakásokat a város. A képviselő-testület még tavaly döntött arról, hogy az épülettömb tizennégy szo- ciális bérlakását költségelvűvé minősítik át, majd teljesen felújítják. A sóházi lakások kiürítése már elkezdődött, a bérlők a város más pontjain kaptak ingatlant, a lakások többsége ma már üres.

Összességében a lakásellenőrző munkacsoport tapasztalata tavaly is ugyanaz volt, mint a korábbi években. Több bérlő esetében volt szükség felszólításra. Ebben nyomatékosan felhívták a figyelmét a nem rendeltetésszerű használat következményeire. Kilátásba helyezték a lakásbérleti szerződés felmondását is. A rendszeres ellenőrzések a tapasztalatok szerint kedvező folyamatot indítottak el, a bérlők az esetek többségében jobban figyelnek a szabályok betartására. Ezért a lakás-ellenőrzési munkacsoport tevékenysége továbbra is szükséges. Hosszú távon a rendszeres ellenőrzésekkel biztonságosabbá válhat az önkormányzati ingatlanok rendeltetésszerű használata.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

65 éves a Mofém Fúvószenekar

1949-ben a gyár munkásaiból alakult meg Mosonmagyaróváron a Mofém Fúvószenekar. Tovább olvasom