Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Kell a jogsegély a határon túl is

Burgenland - Lapunkon keresztül százaknak, irodáiban ezreknek segített eligazodni az osztrák jogszabá-
lyokban a Burgenlandban működő Régióközi Szakszervezeti Tanács. A projektzáró összegzés mutatja, mekkora az igény ingyenes tájékoztatásaikra. Ha megint pályázatot nyernek, folytatják a munkát.
A Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyarország (IGR) az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) projektje, amely 2002 júliusától az idei év végéig tartó időszakra kapott uniós forrásból pályázati támogatást. Ez alatt a 66 hónap alatt csaknem 12 ezerszer adtak munkatársai jogi tanácsot, harminc kiadványt jelentettek meg és mintegy hatezer résztvevő jelent meg rendezvényeiken. Idén kétszer szakértőiket a Kisalföld szerkesztőségébe is meghívtuk, itt válaszoltak olvasóink levélben érkezett és telefonos kérdéseire.


Példaként állították

A projekt célja az volt, hogy csökkentse az uniós csatlakozás negatív hatásait a határtérségben. Jelentősen megkönnyítette a Burgenlandban dolgozó magyarok mindennapjait, ügyintézését, s erre – ahogy a lapunkhoz érkezett kérések számából is kiderült – nagy az igény. Éppen ezért az IGR legsikeresebb tevékenysége a 2004-ben megkezdett munka-, adó- és szociális jogi tanácsadás. Még Brüsszel is felfigyelt a hatékony gyakorlatra: a Best Practice Projekt elismerést adományozta a programnak, azaz példaként állította a hasonló törekvéseknek.
Tóth Eszter projektvezető a napokban sajtótájékoztatón mondta el, hogy a legtöbb hozzájuk fordulót a mezőgazdaságban, a szállítmányozásban vagy a vendéglátásban foglalkoztatják. Azaz leginkább azokban az ágazatokban dolgozók szorultak tanácsadásra, segítségre, amelyekben a bérszínvonal a legalacsonyabb és amelyekben a magyar munkavállalók németnyelv-tudása még mindig nem megfelelő.


Kapós kiadványok

Tavaly az IGR határakciókat is szervezett: a jánossomorjai és a fertődi átkelőknél munkába menet és onnan jövet személyesen tájékoztatták az ingázókat. Ott osztották kiadványaikat, például a Jogi kisokost, amit szinte azonnal elkapkodtak, mert jogi elsősegélyt nyújt Ausztriában a magyaroknak. Akiknek nem jutott belőle, érdemes megnézniük a Régióközi Szakszervezeti Tanács internetes honlapját (www.igr.at), amely magyarul is olvasható.

Az osztrák érdekvédők tevékenységük során együttműködtek a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével, például amikor a hazai szakszervezeti tisztségviselőknek átadták tapasztalataikat, megismertették őket a Nyugaton bevált érdekérvényesítési gyakorlattal. Potyondi Antal, az MSZOSZ képviselet-vezetője azt emelte ki az IGR tevékenységéből, hogy ágazatonként a két ország szakembereit egy asztalhoz tudták ültetni. Például a fuvarozókat, az építőipari balesetvédelem javítására törekvőket.


Lesz jövőre is?

– Öt és fél éves munkánkat lezárva újabb igényt nyújtunk be uniós támogatásra. Remélhetőleg jövőre folytathatjuk tevékenységünket. Bővíteni is szeretnénk azt és ezúttal az MSZOSZ nyugat-dunántúli szervezeteivel közösen pályázunk – mondta Tóth Eszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába keresték a szirénázó ólat

Máriakálnok, Halászi - Szirénázó tyúkólra panaszkodtak a máriakálnoki „nagybolt környéki… Tovább olvasom