Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Kékfolyosó az átjárhatóságért

A Mosoni–Duna rehabilitációjáért indított Kisalföld–kampányban bemutatjuk a kész koncepciót.
A Mosoni-Duna vízkészletét alapvetően a dunacsúnyi zsilipen és törpe vízi erőművön átadott vízhozam határozza meg. Emellett befolyásoló még a szlovák oldali szivárgócsatorna, a szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer, valamint a betorkolló vízfolyások és csatornák vízhozama. A folyó mellékágainak és holtágainak általános folyógazdálkodási és rehabiltációs tervét még a Hullámvonal és az Observator Kft. dolgozta ki évekkel ezelőtt.
A tervek között szerepel ökológiai folyosók biztosítása: élő kapcsolat és átjárhatóság alakulhatna ki a mellékvízfolyásokkal és a belvízcsatornákkal.

Rehabilitálnák a lefűződött mellékágakat, a folyó menti laposokat, kubikgödröket, nedves élőhelyeket és ívóhelyeket.
A vízkárok megelőzése és helyreállítása mellett az igényekhez igazodó mederhidraulikai feltételeket is biztosítanák. A „regionális jellegű" vízpótlási céllal végzett vízkivételek közül kiemelendő a rajkai Jónási-ág kotrása és egy itteni hallépcső építése. A műemlék jellegű rajkai régi zsilip felújításával is biztosíthatnák a vízpótlást. A terv kitér többek között az Észak-Hanság vízpótlására, mely a Lébény–Hanyi-főcsatornán keresztül történne.

39 sziget és mellékág

A hossz- és keresztirányú átjárhatóság, a Mosoni-Dunával való élő kapcsolat, a „kékfolyosó" megteremtése érdekében biztosítani kell a meglévő és szakaszoló műtárgyaknál hallépcsők kialakítását, a folyó torkolati szakaszának vízszintemelését. Összesen 39 sziget vagy a sziget mellékágának rehabilitációja szükséges. A legnagyobb gond a bedőlt fákkal, elburjánzott vízinövényzettel akad, mely akadályozza a lefolyást: tisztítása, kaszálása, esetleg kotrása is szükséges. A holtágak, mellékágak rehabilitációja közül kiemelt szerepet kap a Gáncsomi-Duna, a rajkai Libafarmi-holtág (mely rendbetételén Szigetköz-pályázaton nyert pénzből már évek óta fáradoznak), a rajkai belvízcsatorna rehabilitációja (mely a szlovákokkal közösen történne), a feketeerdei holtág, a Kálnoki-Duna, a Mecsér–Lickói-ér és a győri püspökerdei holtág rehabilitációja.

Kívánságlista


A tervek elkészítői az érintett önkormányzatok igényeit is összegyűjtötték. Ebben parti sétányok, parkerdők kialakítása mellett a víz megközelíthetőségét biztosító lejárólépcsők szerepelnek. Tanösvények kialakítása, híd, komp, a parti erózió megakadályozása mind-mind a kívánalmak része. Az önkormányzatok azt is kérik: legyenek vízitúra-megállóhelyek, kijelölt strandok, fejleszthetőek legyenek a kempingek, kikötők és csónakleeresztő rámpák, valamint kajak-kenu kiemelő- és vízre szálló helyeket alakítsanak ki.

Sport- és lakóhajózás


Egy miniszteri rendelet a Mosoni-Dunát nagyhajózásra alkalmas vízi útnak minősíti, s a III. vízi út kategóriába sorolja a 2–14 folyamkilométer között. A Hullámvonal Kft. területfejlesztési terve szerint Győr felett alapvetően az evezős sporthajózás és a természetbarát lakóhajózás feltételeit kell biztosítani. Ennek egyelőre több akadálya van: a mederbe dőlt fák, a meglévő műtárgyak, zátonyok, elburjánzott vízinövények s a kikötők hiánya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lett kevesebb a szlovák vendég

Északi szomszédaink elsősorban a termálok miatt, s kevésbé a bevásárlások céljából keresik fel a… Tovább olvasom