Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kedvezményes hitelek engedély nélkül

Piacfelügyeleti eljárást indított a (PSZÁF) egy mosonmagyaróvári bejegyzésű cég ellrn.

A PSZÁF még tavaly novemberben figyelt fel a mosonmagyaróvári bejegyzésű MFU Kft.- re, s számukra gyorsan kiderült: engedély nélkül nyújtanak kedvező hiteleket. A társaság a felszólítás ellenére decemberben megindította az üzletszerű hitelközvetítést – e tevékenységét egészen tegnap délutánig folytatta. Az országban több helyen ügynököket is képeztek.

Díjat szedtek be az oktatásért, a tananyagokért, s az ügynököknek is fizetniük kellett. Persze azoknak is, akik hitelt igényeltek. Akár egymillió forint kölcsönt is ígértek kezes, fedezet és jövedelemigazolás nélkül. 6–8 hét alatt bírálták el a kérelmeket a prágai központban, ám a regisztráció 48 ezer forintjába került az igénylőnek. A hiteligénylők elutasítás esetén a pénzt elvileg visszakapták a cégtől. Több száz ügynök Eddig több száz ügynököt szerveztek be Miskolctól Kaposváron át Győrig. Az üzletkötők feladatuk szerint hirdetést adnak fel, erre jelentkezik a hiteligénylő. A tájékoztatás után az ügyfél adatait SMS-ben Prágába küldik, ahonnan kapja a központi választ. Ha az igénylő ezután regisztráltatja magát, fizetheti a 48 ezer forintos díjat az üzletkötőnek.

Erről elismervényt kap, majd a pénz magyarországi – az eljárás óta viszont már egy csehországi – bankba kerül. A válasz SMS tartalmazza, szerződhet-e az ügyfél vagy sem. Ha igen, aláírhatják a szándéknyilatkozatot, majd az MFU továbbítja az igénylést Prágába. A PSZÁF megállapította, hogy tavaly november 13-tól több mint 20 millió forint regisztrációs díjat szedtek be. Piacfelügyeleti eljárás A PSZÁF ideiglenes intézkedést tartalmazó határozatában utal rá: a Cseh Nemzeti Bank – mint pénzügyi hatóság – szerint a CFU (az MFU központi cége) kizárólag biztosítás közvetítésére jogosult. Emellett be kellett volna jelentkeznie a magyar felügyeleti hatóságnál, valamint az ügynököknek is engedélyt kellett volna kérniük a felügyelettől.

A PSZÁF engedély és bejelentés nélkül folytatott pénzügyi szolgáltatás miatt felszólította a céget, hogy a hitelezést, pénzügyi szolgáltatás közvetítését, ügynökhálózat szervezését haladéktalanul szüntesse be a vele szemben folyamatban lévő piacfelügyeleti eljárás jogerős befeje zéséig. „Továbbra is kínálni fogjuk" A társaság sajtócsoportja a következő nyilatkozatot adta ki saját honlapján.

„Társaságunk az igényelt (hivatalos) dokumentumokat január 18-ig – vagyis tegnapig – bemutatja a PSZÁF előtt. Az MFU Kft. egy olyan pénzügyi csoportnak végez közvetítői tevékenységet, amely az egyik legnagyobb bankon kívüli hitelszolgáltató Európában, a csoport által folyósított hitel nagysága az utolsó három évben elérte a 93 millió eurós nagyságot. Az MFU Kft. a magyarországi piacon a PSZÁF-vizsgálat lezártát követően továbbra is végez a hivatkozott bankon kívüli pénzügyi csoportnak hitelközvetítői tevékenységet, amely lehetőséget nyújt hitel igénybevételére jövedelemkimutatás nélkül is.

Meg vagyunk győződve arról, hogy a kért dokumentumok bemutatásával a PSZÁF-vizsgálat lezárul, amelyet követően ügyfeleinkkel közös érdekünknek megfelelően továbbra is kínálni fogjuk az általunk közvetített termékeket Magyarország területén" – áll a közleményben. Van-e engedélye a cégnek? Az MFU Kft. székhelye a mosonmagyaróvári irodaház, kézbesítési megbízottja, vagyis a tulajdonosok képviselője pedig a szintén mosonmagyaróvári d r. Palatinus János. Az ügyvédet a cég egy pozsonyi tagján keresztül az interneten találták meg, így lett az itthoni megbízot t .

– A csehországi cég január 15-én kapta meg a PSZÁF által küldött dokumentumokat: ötnapos határidőt adtak a megfelelő dokumentumok bemutatásához, s ez még nem telt le – kezdte az ügyvéd. – Ezért nem értem a felügyelet közleményeit, hiszen még saját vizsgálatát sem folytatta le. Információim szerint tegnap elküldték gyorspostával az igazoló dokumentumokat a PSZÁFhoz a cég tulajdonosai: ők is mindenben együttműködnek a felügyelettel. Igazából most a regisztráció és az engedély közötti különbséget kell tisztázni.

A magyarországi MFU a határon átnyúló lehetőségeket használja ki: mivel – információim szerint – a cseh „anyacégnek" engedélye van erre a tevékenységre, amely így itt is érvényes. Igaz, ezt a CFU-nak be kellett jelentenie az ottani hatóságnál, akinek jelzése nyomán regisztráltak volna bennünket a PSZÁF-nál. Ez valamiért nem történt meg: valahol elakadhatott a folyamat – mondta dr. Palatinus János. „Nem is jelentkezhet be" Marsi Erika, a PSZÁF főigazgatója által jegyzett szerdai intézkedési határozat értelmében a cseh CFU társaság nem jelentkezett be a felügyeletnél határon átnyúló szolgáltatás végzése céljából, de ezt nem is teheti meg, mert nem rendelkezik a székhelye szerinti felügyeleti hatóság engedélyével pénzkölcsön nyújtására, ezért Magyarország területén ügynökhálózatot sem építhet.

Cséfalvay Attila

A PSZÁF kér minden hiteligénylőt, aki az MFU Kft. bármely üzletkötője útján hitelhez jutott, vagy hitelkérelmet nyújtott be, a hitelszerződés vagy rendelkezésre álló egyéb dokumentumok beküldésével tegyen bejelentést a felügyelet ügyfélszolgálatán.

Felfüggesztés

A cég tegnap délután közleményt adott ki, melyben egyebek közt ez áll: „A társaság vezetése úgy döntött, hogy felfüggeszti a társaság tevékenységét a vizsgálat idejére, így az együttműködés a tanácsadókkal, valamint az ügyfelekkel szünet el."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műszer a gyermekekért

A Raiffeisen Bank 2000 óta évente kétszer támogat beteg gyermekeket ellátó intézményeket és alapítványokat. Elsõsorban mûszervásárlásra, beteg gyermekek ápolásához, rehabilitációjához nyújt anyagi segítséget. Tegnap a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban ünnepélyes keretek között adta át Nagy Vincéné, a cég regionális igazgatója a 600 ezer forintos mûszeradományt. Tovább olvasom