Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kedvcsináló: Szent István Napok Mosonmagyaróváron

A Szent István Napok két napján fellép többek között Rúzsa Magdi és Presser Gábor, a Molnár Dixiland Band, Nyári Károly és a Summers Sisters, a Republic.

Augusztus 19.-én és 20.-án megtalálják helyüket mind az ünnepelni, mind a szórakozni vágyók Mosonmagyaróváron. A Szent István Napok két napján fellép többek között Rúzsa Magdi és Presser Gábor, a Molnár Dixiland Band, Nyári Károly és a Summers Sisters, a Republic, valamint a Macskák is színpadra kerül.

Péntek este 18 órától kezdődnek a programok és koncertek, miután köszöntő beszédet mond Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár város polgármestere, valamint Csiszár Péter a Flesch Károly Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A megnyitó után a jazz zene kedvelői örülhetnek, hiszen a kisszínpadon fellép az 1964-ben alakult Molnár Dixiland Band. A szegedi jazz-zenekar Illényi Katica hegedűművésszel és énekessel áll a közönség elé.
20 órától Nyári Károly zongoraművészt láthatják, s hallhatják a nézők, aki szintén nem egyedül zenél. Lányai, Nyári Edit és Aliz is fellép, akiket sokan az X-Faktor tehetségkutató műsorban ismerhettek meg Summers Sisters néven.

Este kilenctől a nagyszínpad elé várják a közönséget, ahol a világszerte ismert musicalt, a Macskákat adják elő. Andrew Lloyd Webber T.S.Eliot, angol költő Macskák könyve című versciklusát zenésítette meg, amelyből a musical is elkészült.

A Macskákat 1953-ban mutatták be a Madách Színházban, s az azóta eltelt 28 éven több mint 1300-szor került színpadra, így a magyar színház történetének egyik legsikeresebb művéről van szó. A főbb szerepekben Hirtling Istvánt, Malek Andreát, Barabás Kiss Zoltánt, Kovács Gergely Csanádot, Détár Enikőt, Gallusz Nikolettát, Barát Attilát láthatjuk.

A kismacskát Csöllei Kata alakítja, aki a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola balettos növendéke.

Augusztus 20.-án reggel 9 órakór nyitja meg kapuit a Mesterségek utcája, ahol babakészítés, gyertyamártás, szövés, tojásátütés, tojásgyöngyözés, tojáscsipkézés, csigatészta készítés, szíjgyártás, fafaragás, agyagozás, hímzés, gyöngyözés, halászháló készítés, könyvkötés, vesszőfonás, üvegékszer- és drótkészítés, nemezelés, mézeskalács készítés, gyékényezés és cipész, kovács, valamint üvegműves várja az érdeklődőket egész nap.

9 óra 45 perctől veszi kezdetét a hagyományos ünnepi szentmise a Nepomuki Szent János Plébániatemplomban, amely után koszorúzás a Szent István szobor előtt, valamint 11 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban átadják a Pro Urbe díjakat.

Az ünnepi ebédet sem kell zene nélkül tölteni, hiszen déltől a kisszínpadon fellép Krasznai Tamás, Greznár Zoltán és a Szanyi Cigányzenekar. Ugyanitt délután veszi kezdetét a Fúvózene Fesztivál, színpadon láthatjuk a Kühne és a Mofém Zrt., a Mosonyi Mihály Zeneiskola és Kőszeg Város Fúvózenekarát, a Baueren Kapelle Golfot, valamint az Orkestra Detta „De Capo" együttesét Lengyelországból. Délután negyed hattól a Makám Zenekar ad koncertet.

19 órakor a nagyszínpadon Presser Gábor, és a 2006-os Megasztár győztese, Rúzsa Magdi lépnek fel. Ugyanitt a nagyszínpadon fél tíztől a Republic együttese koncertezik, akik a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola kórusával együtt játszanak.

A két nagy koncert után az estének még korántsem lesz vége, ugyanis 23 órakor az ünnepi tűzijáték, valamint az utcabálon fellépő Bergendy Szalonzenekar gondoskodik a jó hangulatról egészen hajnali kettőig.
Vasárnap este a Nepomuki Szent János templomban hangversenyt ad Rákász Gergely, aki Liszt, Wagner és Verdi műveiből játszik a 200 éves Liszt Ferenc évforduló alkalmából.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Zsannamanna 2011. augusztus 10. 18:22
  „Szép napot! Nem tudom, milyen pénzből és mennyiért kerülnek megrendezésre a programok, viszont feltételezem, hogy a szponzorok mélyen a zsebükbe nyúlnak majd. Egy kistelepülés arányosan kisebb, de hasonló jellegű rendezvényének költségvetésébe láttam bele, és elmondhatom, a településnek alig került valamibe, a támogatók szinte teljes egészében állták a költségeket. Feltételezem, itt is hasonló lesz a helyzet. /A kommentet ennek reményében írtam:)./
  A magam részéről nagyon örülök, hogy nekünk, "vidékieknek" (értsd: nem fővárosi) lehetőségünk lesz ilyen szintű/jellegű programok megtekintésére anélkül, hogy utazni kellene. Már akinek igénye van az ilyesfajta kultúrára. Akit meg nem érdekel, az nem megy el.
  Ha fizetni kéne a megtekintésért, akkor azért háborognánk. Így azért háborgunk, hogy vajon ki, s miből finanszírozza és hány helye lenne annak a pénznek?! Emberek vagyunk...:)”
 • 20. Dr.Lang 2011. augusztus 10. 17:12
  „Az tudja valaki, hogy hol lesznek a rendezvenyek? Nagyszinpad, stb. A templom ugyebar vilagos, de a tobbi helyszinrol nem sok szo esik. Koszi!”
 • 19. szabka73 2011. augusztus 10. 15:25
  „Én csak azt próbálom magyarázni, örülj a színvonalas rendezvénynek.”
 • 18. pancser 2011. augusztus 10. 14:45
  „A Fásy mulató is ingyenes volt tudomásom szerint, a nézőknek legalábbis, azt ki fizette?”
 • 17. szabka73 2011. augusztus 10. 13:29
  „Az országban és Európában is, minden valamire való város tar ingyenes szabadtéri rendezvényeket. Nézz körül!!
  Szerintem akkor lenne gond, ha ezek a rendezvények a fásy mulató szintjén lennének. Szerintem örülj, hogy nem kell elutaznod már Győrbe v.Sopronba, h. ilyen programokat láss. Ingyen!!”
 • 16. ShiKhar 2011. augusztus 10. 13:25
  „Én örülni fogok hogy végre eljuthatok egy Presser koncertre. Végre értelmes dologra költi a város a pénzemet.
  Köszönöm kedves pancser hogy ilyen módon te is támogatod az én, a családom, és még pár ezer ember szórakozását.”
 • 15. pancser 2011. augusztus 10. 11:59
  „Minél jobban meggondolja annál nagyobbra értékeli az adott dolgot. A szocializmusban teljes egészében megbukott az ingyen vagy potom áron nyújtott kultúra. Akinek nagyon kell valami azt meg is szerzi. A kultúra is tartsa el magát, ahogy minden más, a Macskák egyébként sem szorul segítségre, hozza a közönséget magától.”
 • 14. szabka73 2011. augusztus 10. 08:59
  „Ez nem így van, gondolj bele egy négy fős család a "mai világba" ezerszer meggondolja, hogy 3000 forintos színházi vagy fesztivál belépőre költsön.”
 • 13. pancser 2011. augusztus 10. 08:42
  „12! Amiért fizetni kel azt az emberek sokkal többre becsülik, ez is örök szabály. Majd a rendezványek alatti közönségi viselkedésnél tapasztalhatjuk meg.”
 • 12. szabka73 2011. augusztus 10. 08:18
  „Szerintem, kellenek az ingyenes színvonalas rendezvények, mikor tudnál ingyen elmenni a Madáchba megnézni a Macskákat vagy egy Presser koncertet.”
 • 11. Japo 2011. augusztus 10. 07:26
  „Amíg a sörfesztiválok maszek rendezésben zajlottak,jól elkülönült a fizetős és az ingyenes rendezvény egymástól. Ahhoz is használtak közpénzt,de nem ennyit. Ami nekünk ingyenes azt valaki megfizeti és nem is kell sokat várnunk,megtudjuk kik és mikor fizetik meg majd egy új adónemmel. Lásd telekadó,fizetős parkoló a házam előtt, stb.”
 • 10. pancser 2011. augusztus 09. 20:07
  „Annyira hiányoznak a rendezvények mint üveges tótnak a hanyatt esés. a fiataloknak a mindegy csak buli legyen, bárhol, bármikor. Egészen jól megvagyunk enélkül a hacacáré nélkül. A hakni jól fizet, a közönség meg..... na jobb ha nem ragozom. Panem et circense! Csemege vagy nem, nem bánom ha ott tolonganak, mindenkinek a magáét! Azért mégis csak kiváncsi lennék mennyi közpénzt szórnak ki már megint. Aki szórakozni vágyik fizessen!”
 • 9. Csipetke 2011. augusztus 09. 16:38
  „Valóban hiányoznak az ilyen és ehhez hasonló nagyszabású rendezvények, fesztiválok!
  Nagyon jó, hogy megrendezésre kerülhet! Igazi csemegék kerülnek palettára, s reméljük az idő is kegyes lesz az odalátogatókra!”
 • 8. agihk 2011. augusztus 09. 14:15
  „látni, ki mennyire látja át ezt az egész bizniszt... szerencsétlen, számold ki, mennyi helypénzt szednek ossze, ha kitelepítenek 10-20 kocsmát, mint tavaly+egyéb szponzorok... Nyugodjatok meg, hogy a koncertek java részét ebbol finanszírozzák. Amugy meg egy ilyen város, mint Mosonmagyaróvár igenis vonzza ide a turistákat úgy mint máshol-lásd pl.Eger. Ezt már régen el kellett volna kezdeni.”
 • 7. pancser 2011. augusztus 09. 11:25
  „Szeretném tudni mennyibe kerül ez a felhajtás a városnak? Gondolom gondosan titkolják, majd jön a válasz vendégségben nem szokás megkérdezni a süti árát. Csak a búcsui pofon ingyenes, különben minden pénzbe kerül. Bár már a rómaiak is tudták a cirkusz megtérül, a császár élvezte a nép kegyeit.”
 • 6. Buszozó 2011. augusztus 09. 09:15
  „Tényleg nagyon jó, hogy ilyen szuper városban élünk, csakúgy szórjuk a pénzt... Van néhány romos épület, ami a városvezetés kezébe van, esetleg ha inkább azzal foglalkoznának? Mondjuk iskolák, óvodák... :(”
 • 5. pancser 2011. augusztus 09. 07:32
  „Azt látni, hogy van pénze a városnak elég. Egymást érik a rendezvények az egyik ott van a második hátuljában. Lehet, hogy a művészek baráti alapon jönnek boldogítani a város népét. Hát nem nagyszerű a város vezetése, szuper polgármester, szuper testület, mondja még valaki, hogy egyre rosszabb! Moson fürdik a pénzben, milliárdok jönnek, van mit elkölteni. Nekem legjobban az a hollywoody díszlet tetszik, a romház a főutcán, ponyvával letakarva.”
 • 4. SN 2011. augusztus 08. 23:15
  „A rendezvény megtekintése díjtalan. Az ülőhelyekre lehetett jegyet váltani 1000Ft-ért, a jegyek már elfogytak.
  Lesz egy óriás kivetítő is, hogy messzebbről is élvezhető legyen az előadás.”
 • 3. Hori 2011. augusztus 08. 23:00
  „Azért mert ingyenes! Ha minden igaz, akkor csak a színházi előadás ülőhelyeiért kell majd 1 000Ft-ot fizetni.”
 • 2. Buszozó 2011. augusztus 08. 21:17
  „Jó, jó, de azt miért nem látom sehol, hogy mennyi is lesz a belépő?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Braille-írógép és kivetítő Anitának

A nyolcéves mosonmagyaróvári Kadenszki Anita súlyosan gyengénlátó, édesanyja szerint jobb szemére… Tovább olvasom