Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Kavicsbányastopot szorgalmaznak

Szigetköz - Kétszázhatvan szigetközi vagy környékbeli kavicsbányából huszonkettőnek van termelési engedélye. A Szigetközi Fejlesztési Tanács szerint nem kellenek újabb kavicsbányák, s az elhagyottak rekultivációját szorgalmazza: a gyakran 60–100 méter mély gödrök életveszélyesek, könnyen szennyezhetőek. A bányafelügyelet szerint az 1993 előtti időkből sok bányagödör maradhatott fenn.
Omlásveszélyes partok, nyolcvanöt fokos partrézsű akár 40–50 méter mély vízzel: ez jellemzi az elhagyott szigetközi bányagödröket, melyek rekultiválását kezdeményezné a Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségfejlesztési Társulás. „A bányatevékenység engedélyezését céltartalék létrehozásához lehetne kötni, melyből – ha felhagynak a munkával – a rekultivációt finanszíroznák" – mondta Széles Sándor, a tanács alelnöke.

A testület egyhangúlag fogadta el, hogy a veszprémi bányakapitányságtól kérjenek információt az itteni bányák, bányagödrök helyzetéről.

„Szerencsés lenne megakadályozni újabb bányatavak létesítését, és egységes fellépéssel véget vetni a Szigetközben emiatt egyre szaporodó gondoknak, valamint megakadályozni az ivóvízkincsünket veszélyeztető katasztrófát" – hangzott el az ülésen. Úgy látják ugyanis, hogy a mély tavak miatt a felszín alatti vizekből felszíni – tehát könnyen szennyezhető – vizek lettek. De szerintük más gondok is akadnak: „A kavicsbányák gazdái kiviszik a területről (és gyakorta az országból) a hasznot: ugyanakkor megmarad a szakszerű rekultiváció elmaradása miatti tájseb, a szállító járművek nyomán pedig az utakban keletkező kár." A Kisalföld korábban már beszámolt arról, hogy többtonnás szlovák kamionok gyúrják a szigetközi aszfaltot, Halásziról hordva a kavicsot a határon át. Emiatt Dunasziget, Dunakiliti és Rajka is útjáért aggódott: ez a bánya jelenleg szünetelteti tevékenységét.


Elhagyatva: A bányagödrök rekultivációja hatalmas összegbe kerülne, ám erre is lehetne megoldást találni.
Elhagyatva: A bányagödrök rekultivációja hatalmas összegbe kerülne, ám erre is lehetne megoldást találni.

Kramár Tibor helyettes veszprémi bányakapitány adatokkal válaszolt a tanács levelére. „A tanács működési területén 22 működő és három szünetelő kavicsbánya, valamint négy kavicsbányatelek található."

További bányaterületként megemlített egy működő homokbányát, egy bezárás alatt lévő agyagbányát és egy tőzegbányatelket. „A vízjogi engedéllyel létesült tavak nem bányatavak. Az 1993 előtt tanácsi engedéllyel vagy engedély nélkül végzett bányászati tevékenység eredményeként valóban nagyszámú bányagödör maradhatott fenn" – írja levelében. A szigetközi településvezetők hamarosan egy nagyobb fórumon szeretnének megoldást találni a bányatavak, bányagödrök helyzetére.

A horgászok, így a horgászegyesületek, sőt, a vadásztársaságok számára is vonzó ezen bányagödrök „megszerzése". Ennek ellenére az M1-es autópálya melletti részeken jó néhány elhagyott bányagödör található. A Szigetköz Horgász Egyesület nemrégiben Lébény környékén egy 12 hektáros bányatavat kapott kezelésbe. Az egyesület évente 4–5 alkalommal is szemétgyűjtést tart az általa kezelt vízfelület környékén. Sinkó Lajos elnök elmondta: az illetékes tárcával megkötötték a tizenöt évre szóló haszonbérleti szerződést az úgynevezett „Dömötriről". „A földhivatali bejegyezés szerint három éve még szántóföldként volt nyilvántartva, holott 15–20 éve már megkotorták. Átminősíttettük agyaggödörré, majd a halászati vízterületté való bejegyzés után írták ki a pályázatot kezelésére. Így összesen több mint három évig tartott, mire megkaphattuk azt" – mondta.

Hol vannak működő bányák?

A működő bányák közül négy Mosonmagyaróváron, három Hegyeshalomban és Győrben, kettő Győrzámolyon, egy pedig Abdán, Ásványrárón, Bőnyben, Darnózselin, Győrújfalun, Kimlén, Levélen, Mosonszolnokon, Lébényben, Ácson és Öttevényen üzemel.
Kavicsszállítók: Az önkormányzatok az útjaikat féltik, nem szeretnének több kavicsbányát a Szigetközben.


Olvasóink írták

  • 1. Diákcsemege 2008. december 10. 19:10
    „Bizonyosan lépni kell és mentül gyorsabban, ugyanis az osztrák és szlovák tesók elképesztő mennyiségben "rabolják" a magyar ásvaánykincsvagyont.
    Szép példája ennek a Halászi, Arak, Hegyeshalom, stb. határában működö kavicsbányák.
    Vajon kinek és minek érdeke, hogy ennyire engedjük kiszipolyozni magunkat és vajon Ausztriában miért nem engednek további termőterület bányává történő átminősítését??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A költségvetéstől a jutalmazásig

Mosonmagyaróvár - Soros ülését tartja a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtök… Tovább olvasom