Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Kátyúk fogságába zárva a Mosonszolnok - Albertkázmérpuszta útvonalon

Harmincas, negyvenes korlátozó táblák között, néhol kerékpársáv-szélességűre szűkülő aszfalton, kátyúk közt cikázva hagyhatjuk el az országot a Mosonszolnok–Albertkázmérpuszta útvonalon. Ennek ellenére sok ingázó rövidít erre. Meddig kell még az áldatlan állapotokat elviselni?

Annyian érdeklődtek már, ám valamennyien a rossz utat hozták fel végül kifogásként – panaszolja Leopold Györgyné, aki két éve költözött Albertkázmérpusztára. Ám most megválna otthonától. Mint mondja, itt mindentől elzártan él a maroknyi helybeli, nincs hazai mobillefedettség (osztrák szolgáltatóra vált a telefon), Mosonszolnok és Várbalog irányában is járhatatlan az út, hogy a falu belterületéről ne is beszéljünk.

– Miért fizetjük a gépjárműadót, ha nem lehet közlekedni az utakon? Alig hatszáz méterre, az osztrák oldalon egy gödör sincs. A tizenkét éves
autómra legalább 250 ezer forintot kellene költenem, többek közt a lengéscsillapító vár cserére – magyarázza az asszony, akihez testvére épp kerékpárral érkezik Várbalogról. „Katasztrófa az utak állapota" – jegyzi meg Divós János, aki nem véletlenül egy mellékútvonalon érkezik. A 19 évig postásként dolgozó Bertalan Vilmos naponta tette meg két keréken a Várbalog–Albertkázmérpuszta közti szakaszt, s állítja: a helyzet egyre csak romlik.

Divós György a kátyús szakaszt mellékútvonalakon kerüli ki.
Divós György a kátyús szakaszt mellékútvonalakon kerüli ki.

Közben naponta százak közlekednek a mintegy 11,5 kilométeres úton Mosonszolnok irányából az osztrák Féltorony felé. Főleg a szomszédban dolgozó ingázókat bosszantja a burkolat áldatlan állapota. Ausztria felől a mosoni piacnapokon, szombaton és csütörtökön érkeznek többen.

– A 2007-es schengeni határnyitás óta erősödött fel a forgalom Mosonszolnokon, Albertkázmérpusztán keresztül Féltorony irányába. Azóta folyamatosan romlik a burkolat állapota – tudjuk meg Török Sándor mosonszolnoki polgármestertől. A nyolcvanas években, amikor még Albertkázmérpuszta Mosonszolnokhoz tartozott, busz is járt ezen az útvonalon (most Várbalog felé halad). A 2007–2013-as uniós ciklus idején az érintett önkormányzatok és a közút több fórumon is kereste a felújítás lehetőségét. „Miniszteri szinten is történt bejárás. Kormányhatározatban mondták ki, hogy a kiemelt fejlesztések közé került" – teszi hozzá a településvezető, aki szerint ez a 11,5 kilométeres szakasz a határ menti útvonalak közül a leghosszabb és a legrosszabb állapotban lévő is egyben.

„A Mosonszolnokról Albertkázmérpusztára vezető közút állapota sajnos annyira leromlott, hogy érdemi javítása a jelenlegi lehetőségeinket már meghaladja. Felújításának terveit 2012-ben elkészíttettük, a szükséges engedélyeket beszereztük. A megvalósítás a forrás rendelkezésre állása esetén kezdhető el" – válaszolta érdeklődésünkre az utat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor.

Úgy tudjuk, hogy az akkori tervek szerint a beruházás becsült költsége 1,7 milliárd forint (ami mára akár magasabb is lehet). Török Sándor szerint ez olyan hatalmas összeg erre az egyébként négy számjegyű útra, hogy a megoldás ebben az esetben a több szakaszban, több „kalapból" való felújítás lehet. A polgármester nem zárta ki, hogy egy jelképes összeggel Mosonszolnok is hozzájárulhatna a munka elkezdéséhez. A fenti útfelújítás egyébként a megyei területfejlesztési csomagban is szerepel.

Ugyanakkor van olyan helybeli is, aki a forgalom növekedésétől tartana jobb útburkolat esetén. Információink szerint Féltoronyban sem nézi mindenki jó szemmel a falun áthaladó sokasodó autók számát.

Helyileg javítanak
A mosonmagyaróvári mérnökség a következő hetekben a Halászi–Dunasziget–Dunakiliti, a Mosonmagyaróvár–Dunakiliti–Rajka, a Hédervár–Kimle, a Halászi–Püski–Lipót, a Novákpuszta–Darnózseli–Lipót, a Hédervár–Lipót, a Hegyeshalom–Bezenye és a Lébény–Mecsér összekötő úton végez lokális javítási munkákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beáznak a városháza ablakai

Tovább olvasom