Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Kati a ló hátán újra tanul járni

Halászi - Amikor a Halásziban élő Horváth Katalin 2005 végén visszatért a kómából, lapunk is hírt adott a csodával határos ébredésről. A lovasterápia révén tovább javulhat állapota. Erre keresnek most alkalmas lovardát.
Horváth Katalin agyi érrendszeri fejlődési rendellenességgel született, érfalai túl vékonyak voltak. Az első agyvérzést tizenegy éves korában kapta, majd egy évvel később a másodikat. 2004-ben műtéti úton akarták elzárni az értágulatokat, s az operáció végén újabb agyvérzés és agyi infarktus következett be. Ezután jött a kilenc hónapos kóma, melynek végén egy gyerekkorából jól ismert, kedves karácsonyi dal hangjaira kezdett ébredezni. („Életjelek karácsonyi énekre" – Kisalföld, 2005. december 27.) Amikor a kórházból hazatért, még nem volt tiszta a tudata. Mindent elfelejtett, így újra kellett tanulnia az életet. Beleértve a beszédet, az írást, olvasást. Az első értelmes szó, amit kimondott, a „fáj" szó volt. Bár a huszonhét esztendős lány állapota sokat javult már, még mindig vannak komoly problémák:

súlyos egyensúlyzavarral küzd, nem képes a mozgása koordinációjára. Kettős látása van, ami nagyon megnehezíti az olvasást, és emiatt nem tud számítógépezni sem.

Szülei és családja mindent elkövetnek, hogy javítsanak a lány állapotán. Eleinte logopédus járt hozzá, de pedagógus nagymamája megtanulta a szakembertől azokat a gyakorlatokat, amelyek Kati beszédfejlesztésében segíthetnek, így azóta ő foglalkozik vele. A betűvetésben és az olvasásban segítségére van a másik nagymama is. Jártak gyógytornára, akupunktúrára és megpróbálkoztak az új fonalbeültetéses terápiával is. Feltehetőleg ez így együtt hatott a rohamos állapotjavulásban, de a leglátványosabb eredményt a lovasterápia hozta.

Az első lovasélmény Zsejkepusztához kötődik, ahol Szőcs Csaba lovagoltatta Katit. Itt ismerkedett a lovaglással. Ezután már mutatkoztak a javulás jelei járásában és az egyensúlyában is. Ekkor figyelt fel rá Mészáros Ágnes mosonmagyaróvári gyógypedagógus, lovasterapeuta. Ő volt az, aki a Rotary Klub figyelmébe ajánlotta Katit, aki az ő jótékony támogatásukkal így eljuthatott édesapjával Balogunyomba az Unicornis Egészségforrás Alapítványhoz. A napi húszperces foglalkozást Györgypál Éva gyógytornász-hippoterapeuta végezte a Bea nevű lóval. A háromszor egy hetes terápiát követően jól láthatóan javult Kati egyensúlyérzéke és önálló mozgása. Már néhány lépést képes önállóan megtenni.

A család, látva a lovaglás óriási fejlesztő hatását, nagyon örülne, ha a lovasterápia folytatódhatna. Titkon remélik, hogy valahol a közelben is létezik egy alkalmas ló és lovarda, ahol folytathatnák a fejlesztést. Szakember van a környéken, a kérdés az, hogy akad-e hosszú léptű, ringó hátú, szelíd ló, aki alkalmas e nemes – és Kati számára létfontosságú – feladatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejezés előtt a Vár-pince

Mosonmagyaróvár - Már az akváriumokat is helyükre rakták és beszerelték az elmúlt napokban a… Tovább olvasom