Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Kártékony vadak

Nyáron igen sok kárt okoznak a vadak a gazdálkodók ültetvényein. Bár a pusztítás nagyságáról általában megoszlik a vélemény vadásztársaság és gazdálkodó között, a legtöbb esetben sikerül megegyezniük.
Az állatok letaposta kukorica, kitúrt veteményes gyakran megkeseríti a gazdálkodók életét, hiszen így a munka hiábavalóvá lesz. Ilyenkor segíthet rajtuk a vadásztársaságok nyújtotta kártérítés. Az önkormányza
tokhoz szinte már egész évben érkeznek bejelentések a pusztításokról. Ilyenkor közös terepbejárás után döntenek az érintettek a kifizetendő összegről.

Az anyadisznó letöri

Egy magát megnevezni nem kívánó olvasónk megmutatta nekünk, mi maradt kukoricásából a vaddisznók tarolása után.
– Idén majdnem három hektáron ültettem kukoricát – kezdte a férfi. – Ennek – bár még csak július van – körülbelül egyharmadát már kigyúrták és megrágták a vadak. Nekem ezt a területet be kellett ültetnem, meg kellett munkálnom, s most be kell termelnem úgy, hogy hasznom sem lesz belőle. Egy hektárt a kombájn 20–22 ezer forintért vág le. Ezen a letaposott részen csak tejes kukorica van, azzal meg mit kezdjek – magyarázza a férfi. – Tessék, itt is – mutatja – az anyadisznó letöri a kocának a termést. Az állatok minden nyélbe beleharapnak.
– Körülbelül 80 mázsa veszteséggel számolok, de a kárfelbecslő csak szeptemberben jön, addig még lehet, hogy ez több is lesz. Szerintem a vadásztársaság csinálja a legjobb üzletet: én etetem az állataikat, ők meg kilövik őket. Véleményem szerint a megoldás az lenne, hogyha kifizetnék nekem az egy hektár utáni nyolcvan mázsa kukoricát, amennyi itt termett volna – mondja a károsult.

Évi kétmillió forintos kártérítés a vadak miatt

A Szigetköz Vadásztársaság részéről Takács László elnök beszélt lapunknak a vadkárok megelőzéséről és rendezéséről.
– Az illetékes vadásztársaságoknak az okozott kár öt százaléka feletti részt kell megtéríteni – kezdte az elnök. – Ha a földhasználó bejelenti kárigényét, akkor egy héten belül közös terepbejárást tartunk. Ha sikerül megegyeznünk – s szerencsére általában ez a jellemző –, akkor nincsen szükség az önkormányzat által kijelölt szakértőre. Nagyon fontosnak tartom a gazdálkodókkal való közös védekezést. Általában saját területünkön etetni is szoktuk a vadakat, hogy elszoktassuk őket a gazdálkodók földjeitől.

Sáv kell az erdő mellett

Leggyakrabban a május eleji kukoricavetésnél, s a mostani kukoricaérésnél érkeznek kárbejelentések. Társaságunk általában néhány tízezer forinttól több százezer forintig terjedő összeget szokott kifizetni, a felmért kártól függően. Ez éves szinten mintegy kétmillió forintunkba kerül. A kár felbecslése tengeri esetében a tőszámolás és a várható terméskiesés felmérése után történik.
A legtöbb gond azokon a földeken van, amelyek erdős résszel határosak, mert itt a vadak szinte észrevétlenül tudnak bemenni a kukoricásba. Ebben az esetben megkérjük a gazdálkodót, hogy hagyjon egy kis sávot a termény és az erdő között, mert a vadak kilövését ez megkönnyíti számunkra – tudtuk meg Takács Lászlótól.
Tapasztalatunk szerint a villanypásztor hatékonynak bizonyul a vadak ellen, a drótkihúzás kevésbé. A nyári időszakban közel negyven vadászunk segít a megelőzésben vadkilövéssel vagy riasztással.

Kapcsolódó cikk:

Őzek veszélyes násza (2002-07-24) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincmilliós szaunaközpont

Közel harmincmillió forintból egy teljesen új szaunakomplexumot alakított ki a Flexum Rt. a… Tovább olvasom