Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Kárpát-medencei diákválogatott játszik a dél-afrikai gyerek vb-n

Három ország négy csapata rúgta a bőrt Mosonmagyaróváron a döntőbe jutásért a Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság keretében.

A mozgalmat – mely évente több mint kétszáz csapatot mozgat meg – Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke indította.

Mosonmagyaróvár adott otthont e héten a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság egyik elődöntőjének. A Lajta-parti megmérettetésre négy csapat jutott be a felvidéki Bátorkesziről és Ekelről (Szlovákia), a vajdasági Székelykevéről (Szerbia) és Felsőőrről (Ausztria).

Összmagyar Diákbajnokság – Ausztriában, Szlovákiában és Szerbiában élő tanulók futballoztak a bajnokság mosonmagyaróvári elődöntőjén.
Összmagyar Diákbajnokság – Ausztriában, Szlovákiában és Szerbiában élő tanulók futballoztak a bajnokság mosonmagyaróvári elődöntőjén.

– A határon túli magyarlakta vidékeket egy színészekből, politikusokból és újságírókból verbuválódott csapattal jártuk a kilencvenes évek végén.

A bajnokság tavalyi nyerteseiből összeálló válogatott utazik Dél-Afrikába, ahol egy ötvenöt nemzetből álló megmérettetésen kell a magyarokat képviselniük.
Nemcsak fociztunk, anyagi támogatást is nyújtottunk ott, ahová ellátogattunk – meséli a történet kezdetét Kű Lajos, a Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság főszervezője. Utazásaik során fogalmazódott meg a bajnokság ötlete, melyet hetedik éve szerveznek meg egyre nagyobb sikerrel, részvétellel. Tavaly szeptembertől több mint kétszáz határon túli magyar diákcsapat mérte össze tudását, az elődöntőbe 16 együttes jutott. Az ötletgazda szerint a verseny a nemzeti együvé tartozást és öntudatot erősíti. Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere – aki ugyancsak részt vett a díjazáson – elmondta: A diákbajnokság nemes kezdeményezés, amely a gyerekekben nemcsak a futball iránti szeretetet, hanem a magyarságtudatot is táplálja.

A mosonmagyaróvári elődöntő győztes csapata a bátorkeszieké (innen került ki a gólkirály Izsák Tamás), a dobogós helyen még osztozott az ekeli és a felsőőri (az elődöntő legjobb mezőnyjátékosa Drobits Martin) csapat. A székelykevei Gyurits Edvard lett a legjobb kapus. Az ifjú focisták a várossal és a környékkel is ismerkedtek ittlétük során.

Kű Lajos – akit egyébként Várhidi Pál magyar válogatott labdarúgó elkísért a díjátadásra – elmondta: a bajnokság tavalyi nyerteseiből összeálló válogatott kedden Dél-Afrikába utazik. A fiataloknak egy ötvenöt nemzetből álló megmérettetésen kell a magyarokat képviselniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitték a terepjáróját a városközpontból?

Egy nagy értékű terepjáró eltűnéséről tett bejelentést tulajdonosa a minap a Mosonmagyaróvári… Tovább olvasom