Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Károlyháza tízéves különválása sikertörténet

Tíz éve vált külön Kimlétől Károlyháza, az évfordulóra emlékművet avattak a falu központjában.
„Ami a községben történt az egy évtized alatt, az egy sikertörténet" – jelentette ki Szép Károly polgármester.

Rosszak voltak az utak, hiányzott a közösségi élet. Elsősorban ezek indokolták Károlyháza különválását Kimlétől még a kilencvenes évek végén – emlékeztetett Szép Károly károlyházai polgármester. Hozzátette: a helyiek elégedetlenségét két és fél éves munka követte a tényleges szétválásig. Így miután 2002-ben a község elnyerte önállóságát, a feladat is adott volt: javítani az infrastruktúrát, építeni a faluközösséget.

– Önállósulásunkkor az akkor már romossá vált egykori iskolát rendeztük be hivatalként. Itt az iroda mellett közösségi teret is kialakítottunk, mely könyvtárnak, orvosi rendelőnek is helyet ad. Ebben két pályázat is segített bennünket. Azóta sikerült a sportcentrumot is felújítanunk. Sokan sportolnak a faluban, két férfi focicsapat, egy női, valamint egy Bozsik-programos, 5–12 évesekből álló labdarúgócsapat mellett büszkén mondhatom, hogy tekecsapatunk a megyében az első – hangsúlyozza a polgármester.

Három éve egy árverés alatt álló ikerház egy részét vásárolta meg az önkormányzat, ahol szolgáltatóházat alakítottak ki. Itt a fodrász és kozmetikus mellett működnek a polgárőrök és a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat.

– A faluközpontban található romos kúriaépület sorsa a hozzá tartozó kéthektárnyi, gazos zöldterülettel is megoldásra várt. Ezt még az előző ciklusban visszavásároltuk. 2011 végére pályázati források felhasználásával a terület egy részét rendbe raktuk, a falu dísze lett. Előbb-utóbb a helyi védettségű épület az enyészeté lesz, mi viszont hasznosítani szeretnénk. Ehhez befektetőket keresünk – szögezte le a polgármester. Különválásuk után egy 2014-ben lejáró hitelt vettek fel, és abból aszfaltozták a falu valamennyi utcáját. Ezek felújítása, illetve egy azóta beépült új utca egy szakaszának aszfaltozása is időszerűvé vált a polgármester szerint.– Jelenleg 6,1 millió forintos a hitelállományunk. 45 millió forintból gazdálkodunk idén, ebből 15–16 millió származik a helyi adókból, melyek felét fejlesztésekre tudjuk költeni – avatott be a falu pénzügyeibe a polgármester.

Szép Károly úgy véli, hogy a különválásuknak köszönhető gyarapodásuk: tíz éve 511-en lakták Károlyházát, míg mára mintegy 640 tagú a közösség. Mondhatni, hogy a falu minden második lakója valamely civil szervezet (ebből több is működik a faluban) tagja.

– Az önállóság tízéves évfordulójára díszpolgári címet alapítottunk. Idén ezt első alkalommal Gócz Imréné, mindenki tanító nénije vehette át, illetve a különválásban jelentős szerepet vállaló képviselő, Bereck László. A falu életében aktív szerepet vállaló közel negyven helybelit is emléktárggyal jutalmaztuk. A jubileum alkalmából egy emlékművet is állítottunk a falu címerével – mondta el Szép Károly. A jövőről szólva hozzáfűzte, a hivatali feladatokat és az óvodai nevelést továbbra is Kimlével társulva kívánják megoldani. Reményeik szerint lesz elegendő forrás a nagyon erős közösségi élet fenntartására.

Olvasóink írták

  • 1. Contar 2012. november 13. 12:02
    „Karcsi, (megengedhetem, hogy így szólítsam!) gratulálok! további sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosították az óvodák felvételi körzeteit

Nem csupán nagyszámú az óvodás Mosonmagyaróváron, de eloszlásuk a városban is meglehetősen… Tovább olvasom