Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Károlyháza felkerült a feketelistára

Károlyháza - Mintegy 400 település került fel az OTP feketelistájára. E falvak lakóinak házát ezentúl nem fogadja el az OTP a hitelek ingatlanfedezeteként. Megyénkben a károlyházaiakat sújtja az intézkedés.

Az OTP legújabb szigorítása 400 települést érint országszerte. Az ott élők a banknál sem lakáshitelt, sem más jelzáloghitelt nem tudnak felvenni, nem fogadják el fedezetként ingatlanjaikat, mert a pénzintézet szerint rossz az esély azok értékesítésére. A listán főleg borsodi, Szabolcs-Szatmár-Bereg-i, és baranyai települések találhatók, megyénkből Károlyháza az egyedüli feketelistás.

Ezzel kapcsolatosan kerestük meg a település polgármesterét, Szép Károlyt, aki hallott ugyan a szigorításról, de nem tudta, hogy faluja is bekerült a négyszáz feketelistás közé.

– Vannak információim arról, hogy néhány család, amely új építésű házban lakik, nem képes fizetni a törlesztőrészleteket, azonban nem értem, hogy ezért a bank miért húzza rá a vizes lepedőt az egész falura. Diszkriminatívnak, nem megalapozottnak tartom az OTP intézkedését. Ez a pellengére állítás nekem mint polgármesternek és a falu lakóinak is sértő – hangsúlyozta a falu első embere.

Jelenleg a település lakóinak száma több mint hatszáz, a százhetven ingatlanból harminc az utóbbi 4–5 évben épült.

– Nem mondható a károlyházai ingatlanokról, hogy forgalomképtelenek. Itt inkább építkeznek, mintsem eladják házukat az emberek. 2002-ben több mint harminc építési telek állt üresen, melyből mára csupán 5–6 vár beépítésre – szögezte le Szép Károly, aki szerint a telkek többségét károlyházai fiatalok vásárolták meg, akik fizetik a részleteket, azonban a településre olyanok is érkeztek és alapítottak otthont hitelből, akik nem képesek törleszteni a havi járandóságot a banknak. Szép Károly olyan esetről is tud, hogy a bank lefoglalta a házat és azt most 14 millió forintért próbálja értékesíteni, igaz, felét sem éri a kért árnak.

– Településünkön 4 százalékos a munkanélküliség, azaz majdnem minden munkaképes lakó rendelkezik jövedelemmel, még ha ez az összeg nem is túl nagy. Megkerülhetetlen a bankintézet felelőssége, hiszen a pénzintézet szakembereinek döntésén múlik, hogy kinek adnak hitelt, kit rángatnak bele tartozásba.  Ha éveken keresztül tudtak hitelt adni, most mi változott? Akkor végképp nem értem, hogy ezt hogy lehet egy egész falura kivetíteni? Várnám a döntéshozók indokait erre a lépésre – hangsúlyozta a településvezető, aki szerint a falu gazdálkodása sem lehet kiváltó ok, ugyanis stabil lábakon állnak. Az utóbbi időben 30–40 millió forint is jutott fejlesztésekre.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Egy faluban élő ember 2008. október 25. 18:37
  „A falusi-városi témához csak annyit tennék hozzá, hogy nálunk (falun) vezetéken megy el a trutyi, ehelyett például Budapesten igen-igen sok helyről szippantós autóval viszik el a sz...rt! Nagyvárosokban láttam olyan gázkéményeket, amik szerintem életveszélyesek a csodával határos, hogy eddig nem dőltek le, vagy nem történt füstgáz visszaáramlás. Az utcák sok helyen büdösek a szennyvízhálózat elavultsága miatt. Szóval ennyit a nagyvásori témáról. Én nem laknák városban: ahol kosz van, mocsok, meg büdös.”
 • 27. jött-ment 2008. október 25. 11:55
  „A nyegleségednél csak a sötétséged nagyobb! Még mindíg nem érted miért tartotok itt?”
 • 26. Földhözragadt 2008. október 24. 21:34
  „Ki meri itt fikázni a falusiakat?
  Budapasten minden vidéki falusi, ill. egyszerűen csak vidéki!!
  De azért nem kellene elfelejteni, amit az egyik professzorunk mondottt:
  Fiaim, ha a falusi nem szarik, a városi nem eszik!
  PS: Volt már Magyarországon, hogy karikagyűrűt adott a férj 2 (kettő) tojásért, ezt jól jegyezze meg mindenki, mielőtt hülyeségeket hordana össze!!!”
 • 25. pillepop 2008. október 24. 14:51
  „Mindenki elmehet a fenébe, finoman kifejezve. Egyeseknek nem a polgármester cikk-ét kéne leszólni, hanem a sarkukra állni és kiállni a faluért (ahogy azt a faluvezető is tette). Nem gondolják??? Könnyű másról rosszat mondani. Csak 1 napig legyenek a faluvezetők helyében. Utána kéz-csókom........

  U.I.: Arról pedig nem mi tehetünk, hogy csak az "olyanok" nem fizetik a hitelt....”
 • 24. városi 2008. október 24. 08:02
  „nem baj ha tanyasiak nem kapnak hitelt.ott még kúltúra sincs ide jönnek okosodni.”
 • 23. Papay 2008. október 23. 20:54
  „Ez is persze csak magyarországon van így!!!”
 • 22. Átlagos 2008. október 23. 17:53
  „Tisztelt 18.!
  Ne felejtse el, amit anno a magyartanárunk mondott, már ami a munkához (akkor tanuláshoz) való hozzáállást illeti:
  A nap 24 óra és egy éjszaka!
  Ha így élik az életüket, már ami a munkát illeti, akkor bizonyosan 5-ről a 6-ra fognak jutni!
  Sajnos a többségnek csak ez az út marad!!!”
 • 21. Előző éra 2008. október 23. 17:49
  „20. telitalálat!!
  mintha 1989 ezelőtt teljes egyenlőség...., mindegyikünk egyformán részesedik.... stb. szöveget lehetett hallani, most látszik igazán, hogy tényleg nem vagyunk egyformák...egyenlők meg végképp nem, ugyanis ha az ember zsebe üres, akkor csak a kirakatnak nyomogathatja az orrát, vagy.... marad a hitel, ugyanis így gyorsabb és kényelmesebb, de meddig is...!”
 • 20. Tálentum 2008. október 23. 17:20
  „Kedves Mindenki! (de legfőképpen siránkozók!!)
  Tudomásul kell vennünk, hogy vannak okosabb, tehetségesebb és szorgalmasabb emberek. Egyszerűen nem vagyunk egyformák! Illúziót tetszenek kergetni (már a hitelesek), inkább meg kellene vizsgálni, hogy hol vannak a gyengeségeink és lehetőség szerint korrigálni kell az életfelfogásunkon és szemléletünkön!”
 • 19. Türelem rózsát terem! 2008. október 23. 14:03
  „18.!
  A megoldás a címben!!”
 • 18. Egy bosszankodó! 2008. október 23. 08:59
  „Kedves Jancsikancsó!
  24 éves fiatal vagyok, lakáshitelem van. A fizetésem az átlagfizetés 70 000 Ft. Nem dohányzom, nem kávézom, nincs autóm. Egyetlen luxus a lakásomban az internet, nyaralni sem voltam kb 3 éve. Fodrászhoz is igen ritkán tudok elmenni. A párom a 7 napból 6 szor 12 órát dolgozik, a maradékban maszek munkát vállal. Mégsem tudok spórolni, pedig én is jobban örültem volna ha saját erőmből vehetnék egy lakást vagy építenék egy házat. De ezt a mai világban sajnos nem lehet hitel nélkül megoldani. Ha tudja a megoldást akkor írja le, biztos sok fiatal örülne ha hitel nélkül oldhatná meg a lakásvásárlását.”
 • 17. idegen 2008. október 23. 08:33
  „polgi, Akkor te is olvasd el figyelmasen. " azonban a településre olyanok is érkeztek" Ez mi ha nem diszkrimináció ?”
 • 16. polgi 2008. október 22. 09:00
  „Kedves Jött-ment !

  Ajánlom olvasd el újra lassabban a polgármesterrel készült cikket.
  Talán akkor fel fog tünni neked is az az apróság , hogy 3-4 bebukott kölcsön miatt nem lehet egy egész települést megbélyegezni( ha nem tudnád ez a diszkrimináció) ez az amit a polgármester kifogásolt az OTP eljárásában.”
 • 15. Akkád 2008. október 21. 18:09
  „Igen Worker,tényleg nem látszik,hogy kb az ötszörösét keresik.Viszont az élelmiszer meg a ruhanemük olcsóbbak mint nálunk.Miről beszélsz Te is?Tényleg nem látod a különbségeket???
  Szerintem más érzékeli mikor már a határon átmegy!”
 • 14. Austrian worker 2008. október 21. 16:10
  „Nem értem az otthoniakat, kedves honfitársaim, ha Önök tudnák, hogy az EUR bevezetése óta mennyire, de mennyire spórol az osztrák kisember, bizonyosan nem hangoznék el ennyi sületzlenség ebben a fórumban!
  Sajnos otthon (Magyarországon) sokan abban az illúzióban ringatják magukat, hogy itt kolbászból vannak a kerítések és itt mindenki jómódban él! Tessék elhinni, ez cseppet sincs így, sokkal nagyobbak a különbségek, mint az otthonról látszik!”
 • 13. Édes élet 2008. október 21. 15:57
  „Van egy osztrák barátom, akitől amióta ismerem (ennek már 20 éve) csak azt hallom, hogy hiteled és szeretőd ne legyen, ugyanis akkor nyugodtan tudsz aludni. Lehet, hogy van benne valami....?”
 • 12. Átlövő 2008. október 21. 15:31
  „gratula Akkád!
  Ezt osztán jó megaszontad, de oszt hun van az ötlet, ami kivezet a gödörbű?”
 • 11. Akkád 2008. október 21. 15:26
  „Igaza van a Jancsikancsónak!!!!!
  Csak dolgozzatok keményen fiatalok!Ne cigizzetek,kocsikázzatok,netezzetek,kávézzatok!
  Ja és ne menjetek fodrászhoz,és ne vegyetek kozmetikai szereket!!
  Igy vehettek majd egy házat!
  Hol élsz Te szatyorban????
  Szerencsétlen barom!”
 • 10. andrew28 2008. október 21. 15:08
  „Sziasztok! Itt nem az OTP nek van baja az ott élő emberekkel!!! Ejnyeeee !!!! félreértés ne essék! Az OTP a telkek likviditását nézi és az ingatalanokét! Azaz azt nézi hogy milyen gyorsan tud jó áron értékesíteni ingatlant az adott településen!!! Az OTP nem diszkrimánlja a lakosokat! Üdvözlettel András”
 • 9. Mai Magyar Realista 2008. október 21. 15:04
  „Gratulálok 5.!!
  Telitalálat sikerült a lényegre tapintani, már ami a fiatalság torz fogyasztási szokásait illeti.
  Magam a 30-as években járó fiatal vagyok és csak megerősíteni tudom, amit leírt! Társasági élet, autó, ház és mindez egyszerre. Ilyesmi, hogy keményen küzdeni és kitartóan dolgozni akár napi 12 - 15 órában is, úgy tünik kiment a divatból. Sajnos a férfiak is egyre (már ha egyáltalán lehet férfiakról beszélni!!) puhányabbak és a dolgok könnyebb végét fogják meg, persze tisztelet a kivételnek!!!!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok munkával újult meg a szobor

Mosonmagyaróvár - Néhány héten belül befejeződik a Deák téren álló Nepomuki Szent János-szobor… Tovább olvasom