Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Karolina Kórház támogatás nélkül

A mosonmagyaróvári önkormányzatnak kell megoldást találnia a Karolina Kórház problémáira.

Lapunkban már több ízben beszámoltunk arról, hogy a mosonmagyar-
óvári Karolina Kórház átvilágítása kapcsán intézkedési terv kidolgozására utasította az önkormányzat az intézmény vezetőségét. Mint ismeretes, a támogatási rendszer megváltozása, a csökkenő finanszírozás, az inflációt meghaladó energiaár-emelkedések, valamint a dologi kiadások évek óta kompenzálatlan áremelkedései miatt a Kórház fokozatosan eladósodott. Ez az előnytelen finanszírozás már nem képes eltartani a korábban kialakított szerkezetet, így lépéskényszerbe került a Kórház.

Pap János országgyűlési képviselő a közelmúltban az ügyben több kérdést is intézett az egészségügyi tárca vezetőjéhez. A fideszes honatya többek közt azt tudakolta a minisztertől: mit tesznek a kisKórházakért, kompenzálják-e az energiaár-emeléseket, hajlandó-e segítséget nyújtani a bajbajutottaknak, elfogadhatónak tartja-e a létszámleépítést, mit jelent a gyakorlatban a regionális együttműködés.

Nem a szaktárca kompetenciája

Rácz Jenő egészségügyi miniszter válaszában leírta: a mosonmagyaróvári Karolina Kórház a helyi önkormányzat egészségügyi intézménye, így tulajdonosként az ő feladata a szakmai és pénzügyi működést figyelemmel kísérni és szükség esetén beavatkozni. Ez esetben a Kórház vezetése és tulajdonosa érzékelte, hogy a korábbi megnyugtató gazdálkodás megváltozott, s helyesen járt el, amikor ennek okait kutatva teljes körű átvilágítást rendelt el. Sem a megállapítások elemzése vagy értékelése, sem pedig az ebből következő intézkedésekre való javaslattétel nem az egészségügyi tárca kompetenciája.

A szakminisztérium mind a Regionális Egészségügyi Tanácsok létrehozásával, mind pedig az egészségügyi szolgáltatások kistérségi szervezésének erősítésével arra törekszik, hogy jól szervezett, összehangolt és a szükségletekhez igazodó ellátást biztosítson. Nem lehet tehát megkerülni a környező Kórházakkal, a régióval való tárgyalásokat, illetve annak végiggondolását, hogy a térség teljes ellátási szerkezete miként illeszkedik a mosonmagyaróvári szolgáltatási profilhoz.

A magyar egészségügyi ellátórendszerben számos olyan elem van, amely miatt a Kórházi gazdálkodás folyamatos odafigyelést, gyors és rugalmas alkalmazkodást igényel. Így a központi megoldások, vagy a közvetlen minisztériumi beavatkozás nem helyettesíti az önkormányzatokra háruló felelősséget. Az EU-ban érvényesülő régiós szemlélet annak ad  nyitott teret, hogy a térség helyi közügyeiben helyben hozzanak felelős döntéseket és szervezzék meg a végrehajtás rendszerét.

A miniszter azt javasolja, hogy a térség döntéshozóival és szakembereivel együtt, az átvilágítás eredményeit és más szakértői véleményeket figyelembe véve, az önkormányzat maga gondolja végig a tények és javaslatok alapján a megteendő intézkedéseket, azok várható hatásait, eredményeit.

Nem jár a többlettámogatás

A Kórház-rekonstrukció első üteme jelentős többletköltségének állami átvállalásáról, illetve a második ütem támogatásáról is kérdezett Pap képviselő. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: az önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló törvény szerint a beruházás műszaki tartalmának változtatásából, az ár- és árfolyamváltozásból, valamint a kivitelezés átütemezéséből származó többletköltség miatt az önkormányzatot a beruházás elfogadott összköltségéhez képest további központi támogatás nem illeti meg. A támogatásigénylés benyújtásakor a törvény ismeretében az önkormányzat tudta, hogy ilyen esetben nem számíthat többletpénzre, ezért sem tartja jogosnak a város igényét. A Kórház-rekonstrukció második ütemét forrás hiányában nem javasolta a kormány.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oda a turbinatelepítés lehetősége

Három Dunától elzárt szlovákiai magyar település kompenzációként lehetőséget kapott tavaly: törpeturbinákat telepíttethet s részesülhet a megtermelt haszonból. A polgármesterek aztán összevesztek, a beruházók jöttek-mentek, végül a Vízépítő Vállalat felbontotta a szerződést a falvakkal. A polgármester azonban még mindig reménykedik. Tovább olvasom