Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Karolina Kórház: az egyensúly felé

Az átvilágítást követően elfogadták az intézkedési tervet a mosonmagyaróvári kórházban.

„A jelenlegi finanszírozási feltételek mellett a nullszaldós működés és az ellátás szinten tartása együttesen nem teljesíthető" – jelentette ki dr. Vörös László, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház igazgatója az intézmény gazdasági egyensúlyát célzó intézkedési terv kapcsán.
Lapunkban korábban több alkalommal beszámoltunk arról, hogy a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gazdasági egyensúlya – elsősorban a kedvezőtlen finanszírozási változások miatt – az elmúlt évben megbomlott. Az önkormányzat külső céget kért fel az intézmény működésének átvilágítására. A jelentés alapján a képviselő-testület a Kórház igazgatóját utasította az intézkedési terv kidolgozására. A vezetés az elmúlt hetekben számos egyeztetést követően, határidőre elkészítette a tervet, amit aztán az egészségügyi bizottság is megtárgyalt és nagyrészt elfogadott.

Eladósodás – döntően külső tényezők miatt

Dr. Vörös László igazgató szerint az intézkedések meghozatalánál figyelembe kellett venni, hogy a nullszaldós működés feltételeinek megteremtése ellátást veszélyeztető beavatkozásokat is szükségessé tenne. Ez azonban nem célszerű, mivel a finanszírozás esetleges javulása esetén a visszaépítés legyőzhetetlen akadályokba ütközne. A jelen finanszírozási feltételek mellett a nullszaldós működés és az ellátás szintjének fenntartása együtt nem teljesíthető.

Érzékeny terület az egészségügy

Szentkuti Károly alpolgármester elmondta: az önkormányzat számára fontos, hogy a Kórház korszerűen működjön, ezért pályáztak a rekonstrukció második ütemére is. Ugyanakkor szerinte látni kell, hogy a Kórház megbillent gazdasági egyensúlyát helyre kell állítani. Ennek egyik megoldása, hogy a hiányt az önkormányzat kipótolja. Erre azonban a jelenlegi költségvetési helyzetben nincs lehetőség. A másik megoldás, hogy a Kórház vezetése olyan változtatásokat hajt végre, melyek nem rontják az ellátás minőségét, de megtakarítást eredményeznek.  Az alpolgármester hangsúlyozta: az egészségügy különösen érzékeny terület, ezért óvatosan és körültekintően kell a változtatásokat végrehajtani.

– Az átvilágítás során kiderült, hogy az eladósodást döntően külső tényezők okozták, a Kórház gazdálkodásának vizsgálata során szabálytalanságot nem tártak fel. Az intézmény struktúrája általában megfelel a lakossági igényeknek, viszont néhány ponton módosítás szükséges – mondta az igazgató. – A különféle érdekeket leginkább érintő kérdésekben – mint például a pótlékrendszer, a mátrix osztályok létrehozása, vagy a létszámleépítés – két változatot dolgoztunk ki. Jeleztük, hogy az intézkedések milyen megtakarítással járnak, illetve elmaradásuk mekkora pótlólagos forrást igényel. Mivel a kiadások közel 65 százalékát a bér és járulékai teszi ki, megkerülhetetlen a létszámhelyzet felülvizsgálata és a leépítés. A létszámcsökkentést úgy kell végrehajtani, hogy a lehető legalacsonyabb költséggel járjon. Így ez a határozott idejű szerződéssel, illetve a nyugdíj mellett dolgozókat érinti elsősorban.  Az intézkedési tervben szerepel a kollektív szerződés felülvizsgálata és átalakítása úgy, hogy kizárólag a kötelező pótlékok biztosíthatók mindaddig, amíg a Kórház gazdálkodása nem stabilizálódik. A másik változat viszont azt tartalmazza, hogy a munkáltatói döntésen alapuló pótlékok rendszerét fenntartjuk, ha erre az önkormányzat évente közel 20 millió forintos kiegészítő forrást biztosít. Ennek megvitatására haladékot kért a szakbizottság. Úgy vélem, a közszféra kiegészítő juttatásait egységesen kellene kezelnie az önkormányzatnak. Erre korábban már tettünk is javaslatot.

Ötször ötvenmillió

– A struktúra átalakítására két megoldás jöhet számításba. Az egyik lehetőség a mátrix szerkezet kialakítása, amivel elsősorban az adósságállomány növekedését lehet megállítani. Ezzel a Kórház szakmai vezetése nem értett egyet. Végül az egészségügyi bizottság is leszavazta a mátrix osztályok kialakítását. A másik megoldás, hogy a struktúrát még inkább a lakossági elvárásokhoz és a szakmai igényekhez igazítjuk. Az egyes osztályokon a normatív ágykihasználtsági mutatókat el kell érni.
– A bizottság elfogadta azt a javaslatot, hogy az önkormányzat az elkövetkezendő öt évben évi 50 millió forintot biztosítson a Kórház felújítási és fejlesztési feladataira. A rekonstrukció folytatása esetén a 33 millió forintos önrészt ebből a keretből biztosítanák. A költségvetés tárgyalásakor ehhez külön testületi döntés szükséges.

– Az intézkedési terv része a Kórház és a háziorvosok együttműködésének javítása. Valamennyi háziorvosban tudatosítani kell, hogy ez az együttműködés a közös érdeken felül az ellátottak érdeke is. A testületi ülések tárgykörébe fel kell venni a háziorvosok éves beszámoltatását. A sürgősségi ellátás terén törekedni kell a Kórház, a háziorvosok és a mentőszolgálat szabályozott együttműködésére, a Kórházi sürgősségi ellátás tehermentesítése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A minisztertől kérik a laktanyát

Stipkovits Pál polgármester a belügyminisztertől kéri a mosonmagyaróvári laktanya épületét. Tovább olvasom