Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Karcsúbb a szlovák hivatal és a tisztségviselői gázsi

Statisztika - Folytatjuk azon összeállításunkat, melyben különböző területeken górcső alá vesszük Szlovákia „működőképességét".

Önkormányzati „figyelőnkből" kiderül: a néhány ezer lakossal kevesebbet számláló Dunaszerdahelyen feleakkora a hivatali apparátus, mint Mosonmagyaróváron, s kevesebb a képviselők apanázsa. Igaz, a város nem nyögi a kórház terheit, azt nonprofit szervezet tartotta fenn.

Mindkét helyen egymilliárd forint körüli hitelfelvétellel számolnak ebben az évben: Mosonmagyaróvár mindezt a költségvetési hiánya finanszírozására fordítja. Év végén Szabó Miklósnak három-, Pázmány Péternek hathavi jutalmat szavazott meg a képviselő-testület. A polgármester illetményéről azonban odaát összegszerűen nem szívesen beszélnek.

Petheő Attilától, a városi hivatal sajtótitkárától megtudtuk: Dunaszerdahelyen a képviselők nem havonta, hanem az önkormányzati üléseken való részvétel után kapnak tiszteletdíjat. Tavaly 388 ezer koronát (3,8 millió forintot) fizettek ki a képviselőknek és a bizottsági tagoknak összesen. Számításaink szerint ez havi lebontásban képviselőnként alig több mint néhány tízezer forintot jelent. A szlovákiai városban egyébként öt körzetben összesen 25 képviselő jutott be a testületbe, s két alpolgármestert foglalkoztatnak. Mosonmagyaróváron akkor csökkentik a 23 képviselő tiszteletdíját, ha valaki igazolatlanul maradt távol a testületi vagy bizottsági ülésről. Havi egy ilyen hiányzás 12,5, több mulasztás 25 százalékkal kevesebb tiszteletdíjat „eredményez". A Lajta-parti városban a képviselői alapdíj 77 ezer 300 forint, ehhez jönnek a bizottsági pótlékok tagságtól és elnökségtől függően. A havi apanázs így 108 és 120 ezer forint között mozoghat. A város itt egy alpolgármestert foglalkoztat, s huszonhárom képviselő szavaz az üléseken. Meg kell említenünk: a dunaszerdahelyi képviselő-testületben lévő belső feszültségek odáig vezettek, hogy az egyik képviselő javaslatára a szlovák alkotmánybíróság törölte a legutóbbi polgármester-választás eredményét: április huszonötödikén időközi választást tartanak a városban.

 Dunaszerdahelyen Pázmány Péter polgármester havi juttatásáról mindössze annyit tudtunk meg a sajtótitkár közléséből, hogy „törvény szabályozza a város lakossága és az átlagfizetés szerint, ehhez a képviselők hagyhatnak jóvá prémiumot". Szlovák kollégák segítségét kértük, ám ők sem tudták a pontos összeget: állításuk szerint egészen egyszerűen nem közölték velük. Mosonmagyaróvár nem titkolózik: a törvényben megállapított illetményalap 13,5-es szorzóját szavazták meg a képviselők Szabó Miklósnak. Ez havi 521 ezer 800 forintot jelent, melyhez 156 ezer 540 forint költségátalány társul. Az év végi jutalmakról annyit tudni: Dunaszerdahelyen karácsony előtt a polgármester és a két alpolgármester szokásosan éves fizetésének 50 százalékos jutalmát kapta. Mosonmagyaróváron a városvezető háromhavi jutalmat kapott, melynek nagy részét a helyi ütőegyüttes lemezének kiadására fordította.

A határhoz közeli szlovák városban a hivatali apparátusban Petheő Attila közleménye szerint „portással és polgármesterrel együtt" 67-en dolgoznak.

Hozzátették: ezenfelül Szlovákiában az önkormányzati iskolák pedagógusainak bérezése is a városon keresztül történik. „A mosonmagyaróvári hivatal 149 embert foglalkoztat a védőnői szolgálatot is beleértve" – tudtuk meg Ress Marietta kommunikációs tanácsadótól.

Összesen 17 millió eurós (több mint ötmilliárd forintnyi) költségvetésből gazdálkodik 2009-ben Dunaszerdahely. A tavalyi adóbevételük összesen 250 millió szlovák korona volt: ebből 178 millió szlovák korona állami részadókból, 39 millió korona ingatlanadóból, 33 millió egyéb adókból jött össze. Több mint kétszerese az éves büdzsé Mosonmagyaróváron: a tervezet szerint 10,9 milliárdos kiadási, 9,3 milliárd bevételi főösszeg mellett 1,28 milliárdos hiányt állapítottak meg, s mintegy 280 millió forintnyit faragnának még le a kiadásokból. Itt megemlítendő: Szlovákiában az általános iskolákat a városi önkormányzat, a középiskolákat a megyei önkormányzat tartja fenn, néhányat az állam, magánvállalkozás vagy az egyház. A dunaszerdahelyi kórház részben megyei, részben városi tulajdon. Eddig nonprofit szervezet irányította, nemrégiben alakult át részvénytársasággá.

A két önkormányzat határozott arról is, hogy mekkora hitelt vesznek fel idén.

A szlovák város több mint 3 millió eurót (közel 900 millió forintot), a magyar település pedig 750 milliós folyószámla- és 318 milliós fejlesztési hitelről és 218 milliós maradvány felvételéről döntött a költségvetési hiány finanszírozására.

A hivatali gépjárművekről elmondható: Mosonmagyaróváron a polgármester szolgálati Renault-ja mellett a közterület-felügyelők egy Suzukit használnak, s két kulcsos autó (igazgatási, építésügyi kiszállásokhoz) áll még rendelkezésre. Dunaszerdahelyen összesen három hivatali kocsi áll forgalomban.

Ármustrán járt a kisalfold.hu, hogy megtudja, hol olcsóbb vásárolni: Ausztriában, vagy az eurót frissen bevezető Szlovákiában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres iskolai verekedés - a felső fogsorát `bevasalták`

Nemcsak Kapuváron, hanem Mosonmagyaróváron is súlyos incidens történt a napokban egy… Tovább olvasom