Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Karácsonyi szeretetcsomagok

A Mosonmagyaróvári Családsegítő Központban karácsony közeledtével „megélénkült a forgalom”.
Petrovitsné Csendes Ibolya
Petrovitsné Csendes Ibolya, a Mosonmagyaróvári Családsegítő Központ vezetője elmondta: bár elsősorban lelki támogatást adnak, a központnak koordináló szerepe is van a családok és a különböző alapítványok, szervezetek között. A tizennyolc éve működő központ az életvezetésből adódó kríziseken, az érdekérvényesítés és az ügyintézés terén is segít.

Önkormányzati, civil és képviselői közbenjárás

– Sok „átlagos" családnál is beállhat a krízis: betegségből, balesetből, munkahelyelvesztésből s az ezekből fakadó bizonytalanságból. Mi nem a hozzánk fordulók helyett akarjuk a gondokat megoldani, hanem segítünk felderíteni a lehetőségeket.

Intézményekkel, alapítványokkal, szervezetekkel tartjuk a kapcsolatot, tudjuk, ki és mit tudna adni a rászorultaknak. Ha az önkormányzati lehetőségek már kimerültek, mindig akad valamely szervezet, amely segítene – persze csak átmeneti lehetőségről van szó.

Igaz, már „hosszabb távú együttműködésre" is akadt példa: egy daganatos betegségben szenvedő mosonmagyaróvári gyermeket az egyik alapítvány folyamatosan támogat. Arra is volt példa, amikor az egyik helyi országgyűlési képviselő egy árvajáradék odaítélésben segédkezett.

Akik szégyellnek segítséget kérni...

– Aki hozzánk fordul, azzal a családsegítőink megbeszélik, mi az, amit abban a helyzetben a család vállalni tud, s miben kérnek segítséget. Legfontosabb feladatunk, hogy az „önerőt" tudjuk tudatosítani. Persze akad egy olyan réteg, amely segítségre szorul, de szégyelli. Nem jönnek be hozzánk, pedig minket nem „szegénységi szolgálatnak" neveznek: a családokat támogatjuk. Név nélkül is meghallgatunk mindenkit. Titoktartás kötelez bennünket, ami itt lehangzik, arról az érintett engedélye nélkül senki sem szerezhet tudomást.

Emellett lényeges a munkatársaink hitelessége. Az 3elkeseredésből adódóan néha családlátogatáskor egy-egy hangosabb szót „kapnak" munkatársaim, de fenyegetések szerencsére nem voltak. Legnagyobb haragosaink a kutyák: nemrégiben egyik kolléganőmet harapta meg egy házikedvenc, s most a védekezési lehetőségeinken gondolkodunk.

Több száz embernek több százezer forint

– Ünnepek előtt többen jelentkeztek nálunk olyanok is, akik karácsonyi ajándékot szeretnének. Koordináló szerepünket betöltve összegyűjtjük, kinek mire van szüksége. Megemlítem a Hittel, Szeretettel Alapítvány felajánlott ajándékait: elsősorban élelmiszer- és ruhacsomagokat osztunk szét. Az ünnepek előtt a városban is elindulnak a gyűjtések: például jótékonysági bálok, rotarys borárusítás. Idén azt tapasztaltuk, hogy az alapítványok is nehézségekkel küzdenek, apadni látszanak a források.

Ennek ellenére több száz ember összesen néhány százezer forint értékben kap csomagot az ünnepek előtt. Karácsony előtt a városi segítőszervezetekkel összeülünk s egyeztetünk. Itt szűrjük ki, hogy például egy család ne az összes alapítványtól kapjon, a másik rászoruló pedig senkitől sem. Egyébként mindenki segíthet a válságba jutottakon: egy jó szó, egy gesztus sokat jelenthet – mondta a vezető.

Drogpont 1999 óta

A családsegítő egyik speciális szolgáltatása a Drogpont, mely 1999 óta működik a központban. A munkatársak keresettek, sokan jönnek tájékozódni, segítséget kérni ide: rajtuk kívül a büntetőeljárás alatt állók úgynevezett féléves „elterelésre" érkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véleményvonal Mosonmagyaróváron

Az egészségügyben tevékenykedők, a szolgáltatást igénybe vevők, illetve az ellátás feltételeit biztosítók álláspontjainak összevetése, valamint az ágazat problémáinak felvetése érdekében rendezett a mosonmagyaróvári önkormányzat egészségügyi fórumot a minap. A rendezvényen Szentkuti Károly alpolgármester bejelentette: az önkormányzat januártól ingyenes telefonos szolgáltatást indít Tovább olvasom