Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Kápolnát szeretnének a paprétiek

Vidám összejövetellel ünnepelte fennállása 10. évfordulóját a hét végén a Papréti Nőegylet.
Tíz éve, 1996. március 5-én Mayer Istvánné vezetésével a papréti asszonyok egy csoportja nőegyletet alapított kulturális programok szervezésére és a helyi hitélet fellendítésére. A jelenleg 19 tagú nőegylet a hétvégén tűzijátékkal és vidám társas összejövetellel ünnepelte fennállása tizedik évfordulóját.

Itt Illés Veronika tanárnő gyönyörű éneke s a finom vacsora mellé népi rigmusok is társultak. A jubileumi mulatságon ugyanis nemcsak az asszonyok, hanem férjeik és meghívott vendégeik is részt vettek. Rába Miklósné pedig kézzel írott, névre szóló emlékkönyvvel kedveskedett társainak, összefoglalva az elmúlt évtized eseményeit. A nőegylet tagjai az évforduló alkalmából emléklapot kaptak, vezetőjüknek, Mayer Istvánnénak pedig aranymedállal köszönték meg évtizedes áldozatos munkáját.

Mayer Istvánné felidézve az elmúlt tíz év legszebb pillanatait, szólt a jó hangulatú kirándulásokról, élénk közösségi életükről. A kulturális programok, a rendszeres előadások mellett a falu szépítésében is élenjárnak: társadalmi munkában takarítanak, virágosítanak. Nyolc évvel ezelőtt közös erővel haranglábat építettek, és felelevenítették a búcsú hagyományát. Évek óta bőgőtemetéssel egybekötött, maskarás farsangi mulatságot tartanak, a rendezvény bevételét jótékony célra fordítják.
2000-ben, a millenniumi kereszt felállításakor elhatározták, hogy kápolnát építenek, a havonkénti istentiszteleteket ugyanis a klubhelyiségben tartják.

Találtak egy épületet, amely alkalmas lenne a kápolna kialakítására. A megvásárlásához szükséges pénzt az elmúlt években sikerült összegyűjteniük, az épület átíratása folyamatban van. A házat egy kis torony hozzáépítésével kápolnává alakítják át. Tervük megvalósításában segíti őket Szalai Kálmán plébános. Sok támogatást kapnak Horváth Lászlónétól, a helyi és Kőrösi Jánosnétól, a bezenyei kultúrház vezetőjétől is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis csallóközi kiszorítósdi

Három magyarok lakta szlovákiai falu áll harcban egymással évek óta a Kis-Csallóközbe tervezett vízi erőmű miatt. Vajka és Nagybodak a galántai beruházót favorizálja, míg Doborgaz a túrócszentmártoni céget választaná. Előbbi két község most közös társulásukon keresztül szorítaná ki „vetély- társát”, s már gazdaságossági hatástanulmányt is készíttettek szakértőkkel. Tovább olvasom