Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Kapcsolatot a folyók között

A Lajtát és a Mosoni-Dunát összekötő ökológiai folyosó létrehozásával megindulhatna a Lajta és mellékágainak rehabilitációja. A folyó nyújtotta lehetőségeket ez idáig egyáltalán nem használta ki a város.
A Lajta vízgazdálkodási, természetvédelmi és idegenforgalmi fejlesztéséről fogadott el koncepciót a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén. Láng István, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője által kidolgozott programból kiderül, hogy a Mosonmagyaróvár életét, történelmét meghatározó Lajta rehabilitációja, a folyó nyújtotta lehetőségek kihasználása elmaradt.

A folyó ugyan kisebb, mint a Mosoni-Duna, mégis sokkal nagyobb és valós árvízveszélyt jelent a városra. A Mosoni-Duna és a Lajta ökológiai kapcsolata csak a városon keresztül valósulhatna meg, ám ez a beépítettség miatt ellehetetlenült. A folyó belterületi mellékágai szinte eltűntek. A védművek állapota nem mindenhol felel meg az árvízi biztonságnak. A folyó ágai gyakorlatilag csatornává váltak, kapcsolatuk az ártéri élőhelyekkel megszűnt. Az Ausztriában, a Lajta mentén kiépült ökológiai folyosó a határon véget ér. Mindezek miatt elengedhetetlen egy komplex program a térség rehabilitációjára. A Lajtán érkező árvizek biztonságos levezetése még ma sem teljesen megoldott. Egyrészt a védvonalak, az árvízvédelmi töltések állapota nem megfelelő, másrészt a jelenlegi koncepció a városon keresztül vezeti le a rendkívüli vízhozamokat. Ez utóbbi nagymértékben csökkenti a folyó akár természetvédelmi, akár gazdasági hasznosítását.

A árosi vízrendezés után beindulhat egy olyan
belterületi turizmus is, amely az ideérkezők számára
a vízről mutatja meg a várost.
Ezért fontos az árvízi hozamok elvezetése a városon kívül. Ez egy olyan kettős célú – árvízvédelmi és ökológiai – árapasztó mederrel oldható meg, ami még a város előtt bevezeti a károsan felesleges vízhozamokat a Mosoni-Dunába. Ezzel lehetővé válik a belterületi védművek részleges felszámolása is.

Megoldást kell találni a Lajta kisvizeinek kezelésére is. Osztrák szakemberekkel közösen kell kidolgozni annak módját, miként lehetne a folyó vízjárása egyenletesebb, elkerülve a szélsőségesen alacsony vízállásokat. A vízfolyáshoz kötött területeknél kiemelten fontos az élőlények vándorlásának segítése.

A Lajta-vízrendszer egyik feltételnek sem felel meg. A Mosoni-Duna és a Lajta ökológiai kapcsolata a vízi élőlények tekintetében a Lajta-zsilipek miatt, a vízhez kötődő élőlények vándorlása a belterületi beépítések miatt lehetetlenült el. Ez belterületen csak részben oldható meg hallépcsőkkel. Kézenfekvő, hogy a Lajtát és a Mosoni-Dunát összekötő ökológiai folyosót olyan új nyomvonalon kell kialakítani, ahol ez zavartalan lehet. Erre lehet megoldás az árapasztó csatorna ökológiai kialakítása. A városi vízrendezés után beindulhat egy olyan belterületi turizmus is, amely az ideérkezők számára a vízről mutatja meg a várost. Erre leginkább a Malom-csatornán van lehetőség.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakanap Bezenyén

A hétvégére rövid időre vélhetően újra benépesül a „bezenyei dombok alja" a ma és holnap a… Tovább olvasom