Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Kannás tej a hagyományos fagylalthoz

A Lautner név a több mint hat évtized alatt Mosonmagyaróváron és környékén fogalom lett a „fagyifronton". A nagypapa múlt század derekán indított cukrászatát ma az unoka, Lautner Mária viszi tovább.
Ahogy kezdődött
Az abbáziai (Isztria) születésű Lautner Károly Pápán, Rösler Antal cukrászmesternél tanulta ki a szakmát, a Lajta-parti városban 1938-ban alapított céget. Az államosítást követő második évben a semmiből indította újra vállalkozását, melyet haláláig vezetett. Aztán a megözvegyült nagymama irányított, majd 1985-ben az unoka, Mészáros Gáborné Lautner Mária vette át a cukrászatot.

A szakma szeretete

Marika, bár Győrben nőtt fel, nyaranta mindig a nagyszülők körül sürgölődött, ellesve a nagypapa cukrászati fortélyait, de az üzletasszony nagymamától is sokat tanult a cég vezetéséről.
– Tizenhárom évesen már a pult mögött álltam, a fagylalthoz a kannás tejet magam szállítottam. Sok időt töltöttem a cukrászműhelyben, akár hajnali 4 órától este 7-ig is talpon voltam – emlékezett gyerekkorára a vállalkozó, aki később pénzügyi szakközépiskolát végzett, majd vendéglátó-ipari képesítést is szerzett. Amíg eljutott a mosonmagyaróvári céghez, addig kipróbálta magát irodai alkalmazottként a győri tejüzemben, a vendéglátás több területén is.

Lautner Károly cukrászmester volt, így természetes, hogy az első perctől napjainkig a cukrászda mellett a cukrászműhely is a vállalkozás része. Kezdetben csak saját ellátásra, mára több mosonmagyaróvári viszontel-
adónak is szállítanak süteményeikből. A Lautner-cukrászda sokáig egy Szent László téri épületben működött, majd később jelenlegi helyére, a Magyar utcába költözött.

Mária nem tudja, gyerekei körében lesz-e követője: a 28 éves Mária három éve Amerikába költözött, a cukrász végzettség mellett az óvári egyetemen szerzett diplomát. A 19 éves Gábor a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki karán tanul. Remélik, hogy a legkisebb fiú, a tizenkét éves Balázs majd kedvet kap a cégvezetéshez.

Kardinális szelet

Marika unokatestvérei (Anna nagynénjének fiai), Gábor és Sándor is ellesték a nagypapától a szakma szeretetét: Gábor néhány évig cukrászdát működtetett Mosonmagyaróváron, Sándor pedig még ma is cukrászként dolgozik az ausztriai Bruckban. A rokonok gyakran cserélnek receptet, a vásárlók örömére is, hiszen a nagy kedvenc, a kardinális szelet eredeti osztrák recept szerint készül.

– Az üzletben nem árusítunk sem szeszes italt, sem dohányárut, és csak itt lehet megvásárolni a saját készítésű fagylaltunkat, amelynek a titka, hogy friss tejből keverjük – tudtuk meg Marikától, aki még megsúgja, hogy valószínű az üzlet családias hangulata is vonzó lehet sok vásárló számára. Lautner Mária a legfontosabb feladatnak a hagyományőrzést tekinti, amely a minőséghez való szigorú ragaszkodást is jelenti. A hagyományos receptek mellett újakat is kipróbáltak, de kerülik a manapság divatos mesterséges adalékokat.

Természetes anyagok, elvárt ízvilág

– Nagyapám a tisztességre, becsületre tanított minket – mondta az unoka, aki gyakran hangoztatja a nagyszülő hitvallását: „Olyan süteményt adjatok csak ki a kezetekből, amit bárkinek, akár a legjobb ismerősötöknek is jó szívvel odaadnátok."

A Lautner-cukrászat híres saját készítésű gesztenyepüréjéről is, amit már a nagypapa is hasonló módon készített el: ehhez kizárólag úsztatással válogatott egészséges termést használnak aroma nélkül. Mária büszkén számol be az általa formált karamellvirágokról, melyek a torták remek díszei lehetnek. Ezek a „Chef" gasztronómiai versenyen 2002-ben megyei ezüstöt, egy évvel később első díjat hoztak számára. Aki Lautnerékhoz betér, választhat a cukrászmester nagypapa receptje alapján elkészített krémesből vagy a malomkeréksütiből, az üzletasszony édesanyjától tanult mézes zserbóból. Marika kedvencét, a nyújtott rétest különleges alkalmakkor ismerhetik meg az édesszájúak.

Mészely Réka
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankönyvrendeléssel mérték fel a létszámokat

A szigetközi iskolaátszervezésekkel kapcsolatos ügyekről nemrégiben a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége ülésén is szó esett. A térség országgyűlési képviselője szerint az átszervezésben érintett települések közötti megegyezés nem volt elég korrekt. Úgy véli, a mérési eredmények számítanak, s ebben a darnózseli intézmény a városi iskolákéval vetekszik, s Dunakilitin is „jó mérési adatok" vannak. Tovább olvasom