Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Kamionosok életveszélyes trükkökkel

Sok esetben próbálnak különféle módszerekkel trükközni a kamionsofőrök, hogy kijátsszák az előírt pihenőidő betartását.
Több olyan baleset is történt az elmúlt időszakban a környék útjain, amiben nehéz-tehergépjárművek – kamionok – voltak érintettek. Tekintettel arra, hogy az ilyen méretű járművek balesete során az okozott kár, a személyi sérülés és a forgalmi akadály is hatványozott, a megyei rendőr-főkapitányság kiemelt feladatként kezeli – különös tekintettel a gyorsforgalmi utakon – a teherautók, kamionok ellenőrzését.

Már 2011 januárja óta tiltja a KRESZ autópályán a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók számára az előzést reggel 6 és este 10 óra között. Emellett a jogszabály szerint az előzési tilalom esetén a kamionoknak olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy járműszerelvény biztonságosan besorolhasson.

„A nehéz-tehergépjárművek előzése során figyelembe kell venni, hogy amennyiben az előző jármű sebessége minimálisan – esetenként csupán óránként egy kilométerrel – nagyobb a másikénál, úgy azt a biztonságos követési távolságból indítva kilencvenes tempó mellett körülbelül nyolc perc alatt lehet végrehajtani. Ez mintegy tizenkét kilométeres távolságot jelent. Ilyenkor a személyautóval közlekedők bosszúságán túl a feltorlódott kocsisor további veszélyeket rejt magában" – mondja Jankovits Gábor százados, a megyei rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója.

Emellett a rendőrök fokozott figyelmet fordítanak a sofőrök vezetési és pihenőidejére vonatkozó szabályok ellenőrzésére is.

A rendőrök legutóbb Rajkánál ellenőriztek egy olyan kamiont, aminek sofőrje egy mágnessel próbálta kijátszani a menetírót.
A rendőrök legutóbb Rajkánál ellenőriztek egy olyan kamiont, aminek sofőrje egy mágnessel próbálta kijátszani a menetírót.

A rendőrök tapasztalatai szerint az előírt pihenőt a sofőrök egy része – a szállítás elsődlegességét szem előtt tartva – kényszerként éli meg és megkísérli kijátszani a szabályokat. A megyében az ilyen ellenőrzéseket egy speciálisan erre a feladatra felkészített rendőri csoport végzi. Idén már hatvannégy esetben tárt fel olyan szabálytalanságot, amiért esetenként akár 800 ezer forintos bírságot is kiszabtak. Minden esetben mérlegelték a járművezető vagy éppen a fuvarozó cég felelősségét.

Legutóbb például a rajkai határátkelő közelében ellenőriztek egy kamiont, aminek vezetője egy speciális mágnessel kísérelte meg a járműbe szerelt menetíró adatait befolyásolni. A sofőr ezért 800 ezer forintos bírságra számíthat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizottságot hoztak létre a migráció kezelésére

Tovább olvasom