Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kamionokon érkezik a Forma–1

Hegyeshalom - Szerda óta folyamatosan érkeznek a hegyeshalmi határátkelőre a Forma–1-es csapatok felszereléseit szállító kamionok. A versenyautók csak a hét végén jönnek.

Bár a Forma–1 Magyar Nagydíjig még másfél hét hátravan, a csapatok szállító kamionjai szerda óta sorra érkeznek a Hungaroringre. Az elegáns szállító járművek ezúttal is szinte kivétel nélkül Hegyeshalomnál lépik át a határt. Az idei év az utolsó, amikor a csillogó-villogó luxuskamionoknak még meg kell állniuk a határátkelőn. A jövő évi futam idejére – a tervek szerint – már megszűnik a határellenőrzés. A Forma–1-es csapatok felszereléseit, kiszolgálólétesítményeit szállító járművek közül tehát jó néhány már szerda délelőtt átlépte a határt, hétfőre ugyanis minden csapatnak el kell készülnie az „építkezéssel" a versenypályán.

A leggyorsabbak a Renault, a Spyker-Ferrari, valamint a Williams kamionjai voltak. Ez utóbbi csapat konvojban érkezett Hegyeshalomba. Néhány perces pihenő után indultak tovább a Hungaroringre. A raktérben ezúttal még nem a versenyautók, hanem a csapat főhadiszállása, alkatrészek, szerszámok és élelmiszer volt. A sofőrök elmondása szerint a féltve őrzött versenyautókat csütörtökön vagy pénteken hozzák.

Az elegáns teherautókból álló konvojok összeállítása és a megfelelő időben, megfelelő helyre juttatása pontosan tervezett és végrehajtott logisztikai munkát követel meg minden csapattól. Alastair Moffitt, a Toyota-istálló szóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: négy kamion szállítja a csapat felszereléseit a Hungaroringre. Összesen mintegy 40 tonnányi eszközt, alkatrészt, szerszámot és egyéb kelléket visznek minden versenyhelyszínre. Ezekkel a csapat nyolcvan tagját szolgálják ki. Csak kábelekből közel egy tonnát szállítanak a futamokra. Az európai versenyekre a kölni központból indulnak a kamionok. Minden járműhöz két sofőrt alkalmaznak. Ők felelnek azért, hogy az előre megadott pontos lista alapján minden szükséges felszerelés meglegyen a verseny helyszínén. A kocsik berakodása két napig tart. Ezt követően a versenyhelyszínen úgy nyolc óra alatt építik fel a csapat szakemberei a bokszot. Ebben a közel 180 négyzetméter alapterületű garázsban mindennek megvan a pontos helye. A versenyautók összes alkatrésze kapott egy sorszámot. Ez alapján a szerelők mindig tudják, hogy mit hol keressenek. Egy-egy futamra három összeszerelt és egy alkatrészeire bontott versenyautót visznek.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszáradt a Malom-csatorna

Mosonmagyaróvár - A hetek óta tartó szárazság és rendkívüli kánikula miatt napról napra kritikusabb a helyzet a Mosonmagyaróvárt keresztül-kasul átszelő Malom-ági Lajta medrében. Mára szinte teljesen eltűnt a víz a folyóból. Helyenként még ugyan csordogál valamennyi a meder alján, ám már mindenhol átkelhetünk a csatornán akár száraz lábbal is. A meder kiszáradásának oka a kevés víz és a rossz állapotban lévő duzzasztómű. Tovább olvasom