Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kamionblokád alatt Kópháza

A hatalmas kamionforgalom időről időre megbénítja Kópháza életét, elzárva az embereket a külvilágtól. Így volt ez kedden este is, amikor a rendőrség Nagycenktől Sopronig lezárta a 84-es főútvonalat.

A várakozó kamionosok átkozódnak az átkelés lassúsága miatt.
– Nincs más hátra, mint a demonstráció – mondja Grubits Ferenc  autószerelő, kópházi önkormányzati képviselő. – Ami itt történik, az minden képzeletet felülmúl. Kedden este szerencsésen megúsztuk, de mi
történt volna, ha tűz üt ki, vagy orvosra, mentőre van szükség a faluban? Amióta elkészült az út felújítása, még rosszabb a helyzet, hiszen a terelőszigetek miatt valóban csak egy-egy sávon lehet közlekedni.

A kópháziak aggodalma jogos. Kedden este e sorok írója balesethez igyekezett. Ekkor már a rendőrség is a helyszínen volt. A forgalmat a soproni körforgalomnál átterelték a balfi országútra és ugyanezt tették Nagycenknél is, mert a faluban mindkét sávot kamionok foglalták el, és a Sopron felé eső körforgalmi csomópontját is elzárták. A „blokádot" viszonylag rövid idő alatt megszüntették, de ezt követően is a helyszínen maradtak, hiszen a kamionok továbbra is elfoglaltak egy sávot, ezért azok, akik Sopron felé igyekeztek, szembehaladtak a város felől érkezőkkel. Szerda reggelre konszolidálódott a helyzet a faluban, a kamionsor már „csak" a körforgalomtól nyúlt a határkilépőig.

Körülményes munkavégzés

Novotny Károly kamionsofőr szerint az áldatlan helyzet oka, hogy a vámosok lassan és körülményesen dolgoznak.
– Most fél kilenc van, de reggel fél héttől egyetlen kamion sem lépte át a határt. Én hajnali fél négykor értem ide, azóta tétlenül várakozom és nem tudom, hogy meddig.
– Ne minket fényképezzen, hanem a vámosokat! – fakad ki indulatosan, eltorzult arccal egy másik sofőr, aki habzó szájjal szid mindenkit. Tehetetlen dühében kiabál, aztán elcsendesedik és elnézést kér.

Az osztrák oldal hibás a várakozásért?

A vámhivatal parancsnoka szerint nem ők tehetnek arról, hogy az ünnepek előtt áldatlan helyzetek sora alakul ki a főútvonalon és a határhoz vezető úton is.
– Igaz, csak egyetlen munkatársam intézi a kamionosok ügyeit, de nem ez az oka a hosszú várakozásnak – mondja türelmesen a kamionparkolóban Horváth Dori György. – Nézze meg, az osztrák oldalról „átlógnak" hozzánk a kamionok. – Hiába állítanék be még egy embert, akkor sem haladnának gyorsabban. Átlagos esetben három–négy perc a
papírmunka. Ha vizsgálatot rendelünk el, akkor félreállítjuk a kocsit, a túlsó oldalon azonban erre nincs lehetőség.

Dr. Boros Gábor őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője a keddi kritikus estén a helyszínen irányította munkatársait.
– Sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy adott esetben már a falu előtt leállítsuk a forgalmat – válaszolta érdeklődésünkre. – Az ilyen dugók – amikor egy kamion elzárja a körforgalmat – egy-két perc alatt kialakulhatnak. Véleményem szerint egy külön sáv megépítése jelenthetné a megoldást, de erre valószínűleg nem kerül sor, hiszen másfél év múlva megszűnik a belső határokon a vámellenőrzés. A pillanatnyi gondokon csak úgy tudunk úrrá lenni, ha gyors jelzést kapunk Kópházáról, akár az önkormányzattól, akár a vámosoktól, de az ünnepekig mi is nagyobb erőkkel leszünk a helyszínen. Így talán meg tudjuk akadályozni, hogy ismét elzárják a falut a külvilágtól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítások elutasítva

Dr. Pap János országgyűlési képviselő (Fidesz) sajtótájékoztatón ismertette a 2003-as költségvetés… Tovább olvasom