Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kamerával rögzítik a piroson áthajtókat

Mosonmagyaróvár - Kamerával rögzítik a rendőrök a jelzőlámpás csomópontban tilos jelzésen áthaladókat, majd a felvételt a hozzá tartozó csekkel együtt postázzák a jármű tulajdonosának. Egy hónap alatt több mint ötven ilyen szabálysértést rögzítettek.
Az elmúlt időszakban gyakorta találkozhatunk közlekedési rendőrökkel Mosonmagyaróvár jelzőlámpás csomópontjaiban, akik nemcsak ellenőrzik a kereszteződést, de videokamerával rögzítik is a tilosban áthaladókat.

Kamerával: Csele Patrícia törzsőrmester kollégáival gyakran ellenőrzi a jelzőlámpás csomópontokat.
Kamerával: Csele Patrícia törzsőrmester kollégáival gyakran ellenőrzi a jelzőlámpás csomópontokat.


A májustól alkalmazható úgynevezett objektív felelősség elve alapján ugyanis a gépjármű üzemben tartója felelős azért, ha a járművel túllépik a megengedett legnagyobb sebességet, nem tartják be a vasúti átjárón történő áthaladás szabályait, a közlekedési lámpák utasításait, a megállás és várakozás szabályait, a behajtási tilalomra és kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, az autópálya leállósávjának igénybevételét meghatározó szabályokat, illetve a természet védelmére vonatkozó előírásokat.

A gépjármű üzemben tartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták, illetve, ha a járművet használó személy elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor ő vezette a járművet. Az objektív felelősség lehetőségeit kihasználva a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai „felvették a harcot" a tilosban áthaladókkal szemben.
A város összes jelzőlámpás csomópontjában ellenőriznek eltérő időben és helyen. A rendőrök videokamerával rögzítik a szabálysértéseket és az így keletkezett felvételeket postázzák a gépjármű tulajdonosának egy 50 és 100 ezer forint közötti összegről kiállított csekkel együtt.

A néhány hete tartó ellenőrzések eddigi tapasztalatai szomorúak és lesújtóak. Sajnos sok esetben előfordul, hogy a már folyamatos piros jelzés ellenére is behajtanak a kereszteződésbe a sofőrök, nemegyszer balesetveszélyes helyzeteket teremtve ezzel. Csupán az elmúlt egy hónapban több mint félszáz járműtulajdonosnak küldtek ki szabálysértési bírságot, akik a piros jelzés ellenére hajtottak a kereszteződésbe.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Öreg motoros 2008. augusztus 16. 21:07
  „Magam éveki éltem és dolgoztam Ausztriában, ahol a folyamatosan világító sárgát a VILLOGÓ zóld előzi meg. Nagyjából ez felel meg a mi FOLYAMATOSan világító sárgánknak. Ha a villogó zöldöm mész át, nincs gáz, ha a sárgán, akkor 15 30 EUR a bünti. Egyébiránt a közlekedési jelzőlámpák hőskorában Magyarországon is volt villogó zöld. Ki tudja miért eltűnt...pedig lehet, hogy hasznos lenne.”
 • 27. DP 2008. augusztus 16. 12:02
  „Előttem szólóhoz irok egy sort!

  Épp ez a lényeg, hogy ne menj át a piroson te ...,
  ha nincs szerencséd sokan bele is halhatnak!(veled együtt)”
 • 26. dsfdsfgfdgfd 2008. augusztus 13. 21:19
  „Buta rebdőrök, asziszik hogy akkor is átmegyek piroson ha már 500 méterröl kiszurom hogy kameráz arra felé? :DDD”
 • 25. orgona 2008. augusztus 12. 14:41
  „Igazat adok az elöttem hozzaszolonak!Gyalogost biciglist miert nem büntetik?Nekik mindent szabad,de mi autosok tartsuk be a szabalyokat.Rendörautokrol ne is beszeljünk,hisz parkolni sem tudnak ahogy kellene,na meg 50 helyett 30-al ez em szabalyszerü.”
 • 24. pfff 2008. augusztus 12. 08:42
  „Csak csatlakozni tudok... Lehet, hogy csak autósoknak és motorosoknak kell átmenni a KRESZ vizsgán, de attól az még minden közlekedésben résztvevőre vonatkozik. Ezek után igenis büntessék a szabálytalanul közlekedő biciklist és gyalogost is (mert jelen esetben az ő szájuk a legnagyobb, tiszt. a kiv-nek).
  Ilyen lépések után megnézném mit kezdenének az illetékesek ha eljutna jó pár kép a szabálytalankodó rendőrökről? Nem egyszer tapasztaltam már.
  -rendőrautó kihajt elém a kereszteződésbe, pedig nekem van elsöbségem (persze körülnézés, lassítás nélkül, ja és persze sziréna vagy villogó használata nélkül)
  -lassan halad a többi autóst feltartva. Pedig emlékeim szerint az egyik fő szabálya a KRESZ-nek, hogy a forgalmat tilos akadályozni, illetve feltartani.
  -a rendőrautó volánja mögött ülő és a forgalomban résztvevő mobilozgató rendőr.
  Persze ha az ember megpróbálja elcsípni őket, akkor eláshatja magát egy életre.”
 • 23. egy autos 2008. augusztus 11. 00:14
  „nagyon helyes hogy figyelnek ránk a rend őrei egy olyan városban ahol sajna a technika megőli őket.sajna ebből a városbol hiányzik a zőld hullám. vagy ha valakinek valamikor sikerűlt ilyent ki fogni a főúton az szoljon.sajna tovább tart itt áthaladni mint győrőn keresztűl.pedig azt hiszem ott tőbb kilométer van.én is nagyon tűrelmes vagyok és ezért megyek kerűlővel ki kerűlve a lámpákat .és ezután senki ne csodálkozzon ha tűrelmetlenek a kőzlekedők.ilyen se sok helyen van hogy a fő utrol lekanyarodot rá kűldik a gyalogosra
  mindenki sietne át a zőldőn hogy az utánna lévő is át tudjon jőnni még de nem tud.ezt kellene orvosolni a rend őreinek és utánna fotozni.űdv minden kőzlekedőnek balesetmentes kőzlekedést kivánok mindenkinek”
 • 22. Fafnír 2008. augusztus 10. 23:47
  „DP.
  1.) Végülis láthat onnan a kamera mindent, ha elbírja a látószöge, de ez tényleg egy beállított kép.
  2.) Nem, azt nem hiszem, hogy kiállnak az út szélére de azt sem hiszem, hogy félreülnek a fűbe, inkább autókból forgatják a legújabb Cars Wars filmet. :))”
 • 21. DP 2008. augusztus 10. 22:33
  „SPAN hozzászólásának első része tényleg jogos, mert a postánál lévő kerezteződésben ez a divat, egyszerre a gyalogost is meg a kanyarodósávot is engedni.
  Ezt is meg kellene szüntetni!

  Fafnír-nak!
  Gondolod majd annyi eszük van a rendőröknek, hogy kiállnak az út szélére kamerázni, ez a kép az alkalom kedvéért készült, szted belefér a két sáv és a felső két lámpa egyszerre a kamerába ebből a szögből és ha valaki látja a rendőrt akkor majd áthajt a piroson???

  Sztem nem az ut szélén fognak állni, félreülnek a padra vagy a fűbe, hogy a forgalom ne lássa őket és akkor majd kamerázgatnak észrevétlenül!”
 • 20. SPAN 2008. augusztus 10. 22:15
  „Zöld a lámpa
  Ön kanyarodik jobbra a gyalogosnak elsőbséget kell adni.
  Mire a gyalogos áttér addigra piros lett.
  Ön bennt van még a kerezteződésben.
  Megbüntetik mert piroson ment átt.
  Ez tapasztalat igaz 10 éves és 4 rendőr látta hogy nekik már zöld volt és én még mindig a kereszteződésben vagyok.

  A zebrához meg annyit hogy én leszek az első aki a rendőrök elé lépeget had vegyék el egymás jogsiját.
  Én is járok repülőn kívül mindennel és mindig türelmes vagyok még gyalog is a zebránál és nem lépek le ha látom közel van a jármű.”
 • 19. Fafnír 2008. augusztus 10. 20:41
  „Az 5let jó csak azt nem értem, hogy ezt miért úgy csinálják, hogy kiállnak az útszélére és kameráznak. Egy csomópontban szerintem egyszerűbb, állandóbb és tutibb megoldás a kamera fix telepítése lenne, összehangolva a lámpa fényjelzéseivel.

  De visszatérve, egy azóta eltűnt véleményemhez ami a gyalogosokat vette célba :) (Ha kicsit sarkos volt a megfogalmazása, akkor természetesen elnézést kérek) Ma olyan szépen átsétált egy hölgy, a Szigethy-n (4 sávos út) a piroson, hogy öröm volt nézni. Igaz, előtte gondosan körülnézett - gondolom nemcsak az autókat nézte - látja-e valaki. Gondolom általános jelenség ez is. Szal a közlekedés több résztvevős játék és nemcsak autókból áll...”
 • 18. Powerarc 2008. augusztus 10. 19:10
  „Úgy látszik az első hozzászólót elkaphatták már tiloson való áthaladásért. Nem tudom milyen országban él, talán majd ejnye-benye elég nevelő hatású lesz, arra gondol? A jogosítvány megszerzéséhez többek között az is hozzátartozik, hogy az ember tudja mi a tilos és mi nem. A lámpák működése nem múlt hét óta ilyen, nem újdonság. Aki szándékosan, felelőtlenül áthajt a tiloson, az máshol is szabályt sért, másokat veszélyeztetve. Helyes, csak büntessék meg az ilyeneket, lehetne kiegészíteni más helyszínekkel, pl azokkal, akik a balrakanyarodó sávból előzik az egyenesen haladó sort, tiloson és záróvonalon keresztülhajtva.”
 • 17. SZÁLLITÓ 2008. augusztus 10. 13:09
  „SAJNOS A MAGYAR EMBER OLYAN HOGY HA 1 MÓD VAN RÁ KERESI
  A KISKAPUT MINDENBEN,EMBEREK VAGYUNK SZERETŰNK SZABÁLYTALANKODNI.TISZTELETT A KEVÉS KIVÉTELNEK.
  SAJNOS KEVÉS A ZSARU AZ UTAKON,ÉS AZ EMBEREK FEJÉBEN KELL
  RENDET TENNI,MERT VELE IS MEGTŐRTÉNHET. KELL A CONTRÓL!!!!”
 • 16. közgazdász 2008. augusztus 10. 12:41
  „Ez nagyon jó! Fogjunk hát barátaim fényképezőgépet, és álljunk neki lekapni a tilosban, szabálytalanul parkolókat, filmezni az indexet nem használókat, záróvonalon előzőket, gyarló motorosokat, majd a felvételeket juttassul el a helyi sherif hivatalba. Lesz itt bevétel ezerrel, a végén még önfenntartó szervezet lesz a rendőrség, meg talán a szabálytalanságok is csökkenni fognak.
  A kedves rendőröknek meg elég lenne csak a d-corner bárig elsétálni a kamerájukkal, ott is lehetne osztani a csekkeket (pl. aki kedves módon az út közepén, szembe a forgalommal áll meg, miközben a parkoló meg üres). Vagy a jó ismerősöket nem büntetik meg? Esetleg a nagy szalonna béemvéseket, meg merdzsósokat, esetleg a kisebbséget? Ha egyáltalán van az ilyeneknek jogosítványuk.”
 • 15. karosszérialakatos 2008. augusztus 09. 15:38
  „Na be kell szereznem egy pár hátsó,első lökhárítót,lámpát.hűtőt,hűtőrácsot,stb.Lesz munka bőven.”
 • 14. p99 2008. augusztus 09. 14:39
  „tgk vezetőnek-ha már így megszólítottál...
  írás elemzőnek azért ne menj el kisfiam,mert oda sem leszel jó!ha nem derült volna ki,én is azt írtam,és azzal értek egyet hogy büntessék a tilosban áthaladókat!!!!
  viszont ha az ausztriai lámpa példát vennénk át idehaza,akkor nem lenne apelláta,és mentegetődzés,hogy még csak éppen sárga volt.
  nem megyünk át a villogó zöldön sem,így elkerülhető a balesetveszélyes helyzet és a bünetés is.így volna helyes!
  és ezt neked kellene a legjobban tudnod a tapasztalatod alapján!”
 • 13. Hókuszpóka 2008. augusztus 09. 14:05
  „Akkor remélem hogy a fő úton rendszeresen egykerekező barom motorosokat is előbb-utóbb lefilmezik. Életveszélyesek.”
 • 12. olvasó** 2008. augusztus 09. 13:31
  „Már ismertették a közlekedőkkel a szabályok változását korábban,miszerint,ha jól emlékszem sárga lámpánál áthajtásért 50 ezer,pirosnál pedig 150 ezer f.t. a kiszabható pénzbírság.

  4.és5. Igazatok van,egyetértek.”
 • 11. tgk vezető 2008. augusztus 09. 13:19
  „p99-nek!
  Ne az osztrák móddal mentegessed magad, hanem úgy közelítsed meg a lámpás kereszteződést, ahogy a magyar KRESZ előírja! A lámpa általában 50-60 méterrel előbb látható, tehát időben felkészülhetnél arra, hogy zöldből sárgára vált, ez idő alatt el lehet döntened beleférsz a sárgába vagy áthajtasz a piroson. Lakott területen 50km/h sebességnél 33-36 m a féktávolság, tehát MÁR sárgát észlelve meg tud állni, más kérdés akar-e megállni? Aki áthajt a piroson megérdemli a csekket. Kivétel nélkül, jogosan.”
 • 10. Imcsi 2008. augusztus 09. 13:00
  „Javasolnám kamerázni a Károlyu.-Kiserdő u.-i körforgalmat irányjelzés nélkül elhagyókat is. Itt 50 eset nem egy hónap, hanem egy nap, vagy inkább egy óra alatt összejönne!”
 • 9. p99 2008. augusztus 09. 12:39
  „hali.ca.30 éve vezetek valamit,de már az oviban is tanítják:ha PIROS akkor TILOS!!!!!
  ha csak tehetem,bele sem csúszok a pirosba,mert eret vágnak rajtam a rend éber őrei,akik elsunnyogva videóznak le a fa mögül...szégyelljék a pofájukat!!!
  Mi,aki minden szart átveszünk nyugatról,végre vegyünk át jót is.
  egyszerű példa:
  -AUSZTRIÁBAN a lámpaváltás visszafelé:zöld,villogó zöld,sárga,aztán a piros!így a vezető ha kereszteződés közelébe ér,láthatja,hogy kb meddíg zöld a zöld.így megáll,vagy továbbhajt.ilyen lámpás kereszteződésekben ha valaki piroson megy át,büntessék,nem bánom,sőt a jogsiját is vegyék el!!!!!
  De könyörgök,az ILLETÉKES elvtársak közül nem jár senki a sógorokhoz,hogy láthassa a JÓ példát????vagy már tudom mi az oka :sofőrjük van!!!!
  szégyen-gyalázat,hogy akinek módjában állna a kresz ezen módosítása,még nem tette ezt meg..... :-(”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élővízbe folyik a bűzös hígtrágya

Szigetköz - A víz barnás elszíneződése, bűz, halpipálás és pusztulás: ezek voltak a jelei a hétvégi… Tovább olvasom