Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Kamerarendszer a prostitúció ellen

Újra felütötte a fejét a prostitúció Mosonban, ám a rendőrség fellépésének köszönhetően sikerült visszaszorítani.
Összességében 2159 bűncselekmény ügyében rendeltek el nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon az elmúlt évben. Ez a szám ugyan meghaladja a korábbi évek statisztikáit, ám Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető szerint a városban és környékén javult a közbiztonság, s ezt a lakók visszajelzései is alátámasztják.

A bűnesetek számának emelkedéséhez nagyban hozzájárult, hogy az elmúlt év első felében a hegyeshalmi határátkelőn ismertté vált, ukrán állampolgárok által elkövetett közokirat-hamisításokban is a rendőrség járt el. A kapitányságon több mint ötszázötven ilyen bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást, ami az alezredes szerint jelentős anyagi ráfordítást és munkát jelentett számukra.

Utazó bűnözők a városban és a Szigetközben

Más bűncselekmények visszaszorításában azonban eredményesek voltak az elmúlt évben. Horváth Csaba kiemelte, több olyan sorozatos bűnesetet sikerült felderíteniük, amiket részben Mosonmagyaróváron és környékén, részben pedig az országban másutt követtek el különböző utazó bűnözői csoportok. Kiemelkedik közülük a román állampolgárok panellakás-betörései, illetve az a budapesti csoport, akik a Szigetközben családiház-betörésekre specializálódtak.

A kapitányság felderítési eredményessége az elmúlt évek közül messze a legjobb, 58 százalékos, ami országos viszonylatban is nagyon jó eredménynek számít. A lakásbetörések terén még ennél is jobb az arány, hiszen az esetek 64 százalékában felderítették az elkövetőket. A lopások tetteseinek felderítésében is megyei szinten az élen jár a kapitányság, gépkocsifeltörések ügyében pedig messze a legjobb.
Az alezredes szerint köszönhető mindez a közterületi állomány és a bűnügyi osztály hatékony együttműködésének.

A honvédosok ellen a Marcal is segített

A rablások száma drasztikusan csökkent, hiszen míg a megelőző évben tizenhárom, addig tavaly csupán két ilyen eset történt a környéken. Újra felütötte a fejét a prostitúció Mosonban, ám a rendőrség hatékony fellépésének – és a városrészben lakók hatékony közreműködésének – köszönhetően sikerült visszaszorítani. Az év végére elkészült a négy kamerából álló rendszer telepítése a területen, ami várhatóan további eredményeket hoz e téren.

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma is csökkent, ám a rendőröknek többször kellett fellépniük rongálókkal és verekedőkkel szemben. Az alezredes kiemelte többek közt szilveszter éjszakáját, amikor öt esetben kellett a járőröknek verekedőknél intézkedni, de emlékezetes volt az MTE–Honvéd labdarúgó-mérkőzés is, amikor a rend helyreállításához a Marcal beavatkozó csoportot is segítségül kellett hívni. Ebben az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás, több gyanúsítottat kihallgattak már.

Kevesebb súlyos sérült

A közlekedésben javulás tapasztalható, bár a balesetek száma nem csökkent, kevesebb volt a súlyos sérült. Ez főként köszönhető annak, hogy az autósok többsége használja a biztonsági övet. A kapitány szerint az elmúlt év egyik nagy eredménye, ami mögött számos büntetés és propagandamunka áll. A rendőrök sok gyorshajtót és ittas vezetőt szűrtek ki tavaly, előfordult például, hogy egy kétórás közlekedési akció során hét ittas sofőr akadt fenn az ellenőrzéseken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat mentettek a sztrádán

Nehézségekkel küszködve, de eredményesen zárta az elmúlt évet a mosonmagyaróvári tűzoltóság. Azonban lényegesen többször kellett különféle helyszínekre vonulniuk a mosonmagyaróvári tűzoltóknak az elmúlt esztendőben, mint azt megelőzően. Ez a környéken létesült számos ipari beruházásnak és üzletnek köszönhető. Tovább olvasom