Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kamera figyelné a Habsburg főherceget

Habsburg Frigyes főherceg utcaszobrát állították a helyére tegnap Mosonmagyaróváron.
A Habsburg-szobor elkészítésére kiírt pályázaton a zsűri korábban Paulikovics Iván alkotását találta a legjobbnak. A bronzba öntött, padon ülő főherceg emlékhelyéről az Alapítvány a Városért közhasznú szervezet és több helyi civil szerveződés kezdeményezésére a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete döntött: Habsburg Frigyes főherceg évekig a városban élt és magyaróvári házában hunyt el 1936-ban.

Tízmilliós műemléki beruházás

Az életnagyságú bronzalkotásnak a Magyar és a Soós János utca találkozásában találtak helyet most, a főherceg születésének százötvenedik évfordulóján. Az utcaszobor jellegű emlékmű az idős főherceget ábrázolja: padon ülve, kampósbottal a kezében, szemlélődés közben. A kompozíció mintegy maga mellé invitálja a járókelőket. A szoborállítás költsége mintegy 10 millió forintra rúgott. A bírálók egyöntetű véleménye alapján az utóbbi évek egyik legjobb köztéri alkotása került a Magyar utca végére.

Táblát kapnak a „nagyszponzorok"

Szentkuti Károly alpolgármester elmondta: június harmadikán, szombaton délután öt órakor adják át hivatalosan is a szobrot.
– Addig még kisebb-nagyobb munkákat kell elvégezni: a kövezetet kiépíteni, virágágyakkal körbevesszük, s két lámpát beépítünk a járószintbe – kezdte. – A pénz már összegyűlt: az önkormányzat négymilliót adott a műalkotásra. Hat szponzor félmilliónál nagyobb összeggel járult hozzá a felállításhoz: ezen támogatók neve egy táblára kerül. Mellettük még 30–40 kisebb adományozó segítette az utcaszobor felállítását, s a Kulturális Minisztériumtól 1,1 milliót nyertünk rá. A Habsburg-bronzról pozitív visszajelzéseket kaptunk, mindenkinek tetszik az alkotás: utcaszobor jellegű, „jópofa", melyet az ország egyik legjobb szobrásza készített el. Szeretnénk megóvni az esetleges rongálóktól is, most felajánlókat keresek a terület bekamerázására. Emellett megvilágítjuk, s figyelünk rá, hogy ne férjenek hozzá a vandálok – mondta az alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb határsértő, változó módszerek

Az elmúlt évben szinte nem múlt el úgy nap, hogy ne találtak volna a határőrök legalább egy tucat… Tovább olvasom