Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kalapács alatt marad az épület?

A régi pusztasomorjai iskolával szembeni épületegyüttes a városé. Szeptember óta értékesíteni próbálják. Ha az önkormányzat eltekintene az eladástól, egy egyesület jelentkezne az üzemeltetésre. Az eddigi árverések sikertelenül zárultak. A városatyák kezében a döntés.
Nemrégiben írtunk róla, hogy 100 éve adták át a már megszűnt pusztasomorjai iskola harmadik tantermét. Ekkor megtudtuk, hogy az épület tíz éve üresen áll, s a városatyák a közeljövőben egy turisztikai-információs központot alakítanának ki a tulajdonukban lévő ingatlanban.

Most kiderült az is, hogy az iskolával szemben lévő épületegyüttes is a városé, s szintén üres évek óta. Az épületegyüttes magába foglal egy kisebb tornatermet, a régi postát és egy könyvtárat. Az ingatlan licit általi értékesítését a város még szeptemberben meghirdette.

Tavaly szeptember 18-án az Örökség Kulturális Egyesület az önkormányzatnak írt levelében azt kérte a képviselő-testülettől, hogy függessze fel a licitet, mivel az épület megfelelő helyszín lenne közösségi célokra. Ekkor derült ki, hogy mivel az értékesítés folyamatát már elindították, így kötelező a két árverés.

November 26-án jelentkező hiányában meghiúsult az a licit. S mivel ezzel a két aukció megtörtént, így újra az önkormányzat dönthet arról, hogy fenntartja-e korábbi szándékát vagy elállnak az értékesítéstől. Az Örökség Kulturális Egyesület felvette a kapcsolatot a városban működő civil szervezetekkel, hogy megtudja, ők látnak-e esélyt a közösségi hasznosításra. Tizenegy városi szervezet látott erre lehetőséget. A következő licit január utolsó keddjén lesz.

Molnár János Tamás, az Örökség Kulturális Egyesület elnöke elmondta, szervezetük elvállalná az épület üzemeltetését. Szeretnék, ha a városrészben tartott programok, lehetőségek itt is megmaradnának, mivel a kulturális terek a város központja felé koncentrálódnak. Szerinte Jánossomorján pezsgő a civil élet, emiatt is kezdhetnek szűkössé válni a Balassi Bálint Művelődési Ház kínálati lehetőségei.

Ennek elkerülését segíthetné az említett épület igénybevétele. Szerinte az ingatlan fűtését kellene korszerűsíteni, mivel a nagy teremben két cserépkályha, míg az első termekben konvektorok biztosítják a meleget. Az egyesület elnöke kiemelte, mind a polgármester, mind a képviselők kedvezően állnak hozzá a javaslathoz.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az épület fenntartása jelentős költségekkel jár a városnak. Ha a civil szervezetekkel együttműködve történne a hasznosítás, látnánk esélyt arra, hogy pályázati forrásokat találjunk, sok feladatot pedig magunk oldanánk meg" – áll az Örökség Kulturális Egyesület a város többi civil szervezeteihez intézett levelében.

Dr. Péntek Tímea, Jánossomorja jegyzője megkeresésünkre elmondta: minden hónap utolsó keddjén tartják meg az árverést, ám eddig még nem volt egyetlen érdeklődő sem az ingatlan iránt. A következő testületi ülés február végén lesz, s ha valaki indítványozza, akkor kerülhet napirendre az ingatlan sorsa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Disznótor Mosonszolnokon

A helyi hagyományőrző egyesület immáron hatodik alkalommal tartott disznóvágást a művelődési ház… Tovább olvasom