Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Kalapács alatt a kastély és a villa

Újrónafő egyik nevezetességét, a nagy múltú kastélyt és a mosonmagyaróvári egykori Sattler-villát nyilvános árverésen értékesíti az önkormányzat. A kórházi ingatlanokból befolyt összeget az egészségügyi intézmény rekonstrukciójára fordítják.
Újrónafő: A kastélyból kiköltöznek a betegek.
Hamarosan gazdát cserél a mosonmagyaróvári Karolina-kórház két nagy értékű és múltú ingatlana, mivel a rekonstrukció során a két épületben működő intézményeket a kórházba telepítik.
Az egykoron szebb napokat is látott újrónafői kastély története az 1800-as évek utolsó negyedéig nyúlik vissza. Ebben az időben vásárolta meg báró Götz Gyula a mosonszolnoki németség tulajdonában lévő 1600 katasztrális hold területet, ahol Rónafőpuszta elnevezéssel telepet alapított. Istállókat, cselédházakat és egy nagy kastélyt kezdett építeni a birtokon.

A báró halála után – az 1890-es években – Somogyi Dezső tulajdonába került a patinás épület, ő épített hozzá egy hátsó szárnyat, majd a hat meglévő cselédház mellé még kettőt. A kastélyban harminckét szoba volt, közülük egy, a Trianon-terem kimagaslott méretével, a kisebb szobák pedig a falukon lévő tapéta színéről kapták a nevüket. A legendák övezte földesúr birtokát egy kártyacsatában vesztette el az 1920-as években.
Ezután a kastélyra komorabb idők jöttek. Fokozatosan mindent elvittek, ami leszerelhető volt és egykettőre csődbe jutott a gazdaság is. 1932 körül a Földhitel Intézet tulajdonába került a birtok. A felparcellázott területre kétszáz hajdúböszörményi családot telepítettek a ’40-es évek magyarosítása jegyében. Az egykori kastélyban már évtizedek óta a mosonmagyaróvári Karolina kórház pulmonológiai osztálya működik. A kórház rekonstrukciója során az osztályt beköltözetik az anyaintézménybe, így az ingatlan feleslegessé válik. A 2,7 hektáros parkos terület közepén álló 1618 négyzetméteres patinás épületet 128,7 millió forintos nettó áron bocsátja árverésre az önkormányzat.
Az egyesített Mosonmagyar-

óvár első polgármestere, dr. Sattler János Szent István király úti villájában már szintén évtizedek óta a Karolina kórház tüdőgondozó állomása működik. A rekonstrukció során – az újrónafőihez hasonlóan – ez az ingatlan is feleslegessé válik. Az 1931-ben épült 227 négyzetméteres villa és a hozzá tartozó 1072 négyzetméteres terület kikiáltási nettó ára 39,6 millió forint.

Nyilvános árverés március 26-án

A Movinnov Kft. bonyolítja le az eladást. A licitálás feltétele egy értékesítési dokumentáció megvásárlása és megfelelő ajánlat. A legmagasabban licitáló legkésőbb 2004 februárban veheti birtokba a megszerzett ingatlant. Az árverésből befolyt összeget az önkormányzat a kórház-rekonstrukcióra fordítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a hideget nem tudja megszokni

„ Színes” egyéniséggel gazdagodott Mosonmagyaróvár: a Nigériában született Godian… Tovább olvasom