Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Kacsahajó-baleset: peren kívül megegyeztek

Peren kívüli egyezség keretében 17 millió dolláros kártérítésben állapodtak meg a kacsahajó-balesetben elhunyt magyar fiatalok hozzátartozói az alperesekkel szerdán.
Az ügyben eljáró philadelphiai bíró jóvá is hagyta a megállapodást, amelynek értelmében a két fiatal halott hozzátartozói 15 millió dolláron, 18 túlélő pedig kétmillió dolláron osztozik.

A philadelphiai szövetségi bíróságon hétfőn kezdődött meg a kártérítési per, amelyet a városban 2010. július 7-én bekövetkezett vízi baleset két magyar áldozatának hozzátartozói indítottak a felelősök ellen. Thomas O'Neill körzeti szövetségi bíró kedden felfüggesztette a tárgyalást, hogy az érintett feleket peren kívüli megállapodásra késztesse.

"A családok nagyon hálásak azért, mert a bíróság elismeri, hogy gyermekeik fontosak voltak, és nem azt érdemelték, hogy haszontalanul haljanak meg" - mondta Robert Mongeluzzi, az áldozatok családjait képviselő ügyvéd. Másik ügyvédjük, Peter Ronai úgy fogalmazott, hogy a családok "nem boldogok, de megkönnyebbültek és várják a hazatérést".

"A családok kezdettől fogva azt mondták, hogy kötelességük megadni a tiszteletet gyermekeiknek és megtenni minden tőlük telhetőt azért, hogy más gyermekek életét ne veszélyeztessék turistahajókat, uszályokat vagy vontatóhajókat nem biztonságosan üzemeltető cégek" - tette hozzá Ronai.

A philadelphiai Delaware folyón történt tragikus balesetben a kacsahajónak is nevezett, 10 méter hosszú városnéző vízibuszba beleszaladt egy 76 méteres tolóhajó. A két fővel üzemelő kacsahajón 35 utas tartózkodott, köztük egy cserelátogatáson tartózkodó magyar diákcsoport. A műszaki hiba miatt a vízen veszteglő kacsahajó a parttól 45 méterre süllyedt el a sebes mozgású folyóba.

A két fiatal magyar áldozat családja egyaránt beperelte a tolóhajó és a kacsahajó üzemeltetőjét, a K-Sea Transportation és a Ride the Ducks nevű vállalatot, de az alperesek között szerepelt a philadelphiai önkormányzat és mások is. A felperesek ügyvédjei szerint a tragédiát nem pusztán a két hajó kormányosának véletlenszerű hibái okozták, hanem a nem megfelelő kiképzés, biztonsági előírások és felszerelés, amelyek miatt a tulajdonosokat terheli a felelősség.

A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság vizsgálatának tavaly júniusban nyilvánosságra hozott megállapításai szerint a tragédiáért elsősorban a tolóhajó kormányosa volt felelős, aki nem a felső, hanem az alsó kormányosi állásban tartózkodott, így nem is láthatta az útjába kerülő, mozgásképtelenné vált és segítséget kérő sétahajót. A kormányos, Matt Devlin tavaly augusztusban halált okozó kötelességszegésben - ami hajózási jogban a gondatlanságból elkövetett emberöléssel egyenértékű - bűnösnek ismerte el magát, amiért novemberben egyévi szabadságvesztést kapott.

Olvasóink írták

 • 17. Primax 2012. május 11. 09:49
  „14. Mankapunka !
  Ez már magánügy. Ilyen alapon a 100 millió forint feletti lottó, - és egyéb nyeremények kifizetését pszichológiai vizsgálathoz lehetne kötni. Egyfajta "alkalmassági teszthez"...:)
  Sokan tönkrementek már egy-egy nagyobb nyeremény következtében,...aki "havi 100-200 ezerhez szokott", az nem biztos, hogy fel tudja - normálisan - dolgozni a milliárdokat...
  De : legyen ez már az ő baja...”
 • 16. ildancs20 2012. május 11. 08:46
  „Komolyan jól olvasom,hogy majdnem hogy szemétnek titulálnák egyesek a szülőket,mert ha mondjuk a pénzt nem alapítványnak...adják? Ez komoly? Ki vagytok? Részvétem a családnak! A pénzt amit kárpótlásul kapnak, had ne ti döntsétek el hova menjen! Utálom az én tehenem megdöglött,akkor a szomszédé is dögöljön meg hozzá állást!
  Ezért tart ott az ország ahol! irigylitek amit kaptak? Inkább tessék felemelni a hangotokat a jobb életért,és nem lesz mit irigyelni!!!!!!!!Nem mellesleg Magyarországon sem ártana ezt a fajta törvény rendszert bevezetni!”
 • 15. Alina01 2012. május 11. 07:44
  „Nagymedve én is ezt írtam amit Te, hogy ez a pénz semmit nem segít rajtuk....”
 • 14. Mankapunka 2012. május 10. 23:59
  „Primax

  Akkor nem jött át,mit akartam mondai. Van,akit ennyi pénz agyilag a padlóra tesz,és mentálisan zavarodott lesz,mert nem tudja feldolgozni-”
 • 13. Las69 2012. május 10. 21:35
  „Én személyesen ismer(t)em a fiút is és szüleit is. Azt kívánom, SENKI ne tudja meg, hogy min mentek át. Egy-két itteni hozzászóló pedig, aki az ügy anyagi hátterét boncolgatja, szégyellheti magát. Biztosíthatok mindenkit, hogy az a pénz megfelelő helyen lesz, bármit is kezdjenek vele. A jó Isten segítsen vigasztalást találni nekik.”
 • 12. Túrabakancs 2012. május 10. 20:01
  „rázó! /4/
  Rónai ügyvéd pontosan 30%-ot kap a kártérítési összegekből! Na ez a pofátlanság felsőfoka!!!
  Mások nyomorán meggazdagodni, na ez a nem semmi! Úgy látszik a különleges vérvonala ennek
  a fószernak hozza a formáját. Ennek az összegnek a bizonyos %-át kellene neki alapítványokba rakni,
  akkor lenne <moderálva>a gyerek. A túlélők kártérítéseinek összeg nagysága véleményem szerint irreálisan nagy.”
 • 11. szabo1936 2012. május 10. 18:08
  „Most folyik a pezsgo az ugyvedek irodajaban a dollar meg a bankszamlajukra!”
 • 10. Primax 2012. május 10. 17:33
  „5. Mankapunka !
  Kinek kellene ennyi pénz ilyen áron...? Épelméjű embernek meg sem fordulhat a fejében ilyen gondolat...
  Felesleges tehát számolgatni.
  Ennyi a pénz és pont.
  Ha 1.000 forintot kapnának, akkor is ugyanebben a szomorú helyzetben lennének. Ha 100 milliárdot, akkor is.
  A halottakat semmi nem hozza vissza. A terveiket, a jövőt, a meg nem született gyermekeiket és unokákat...
  Nyugodjanak békében.”
 • 9. ATX 2012. május 10. 17:20
  „Minden sajnálatom a családoké, de szvsz ez a része a dolognak már csak és kizárólag a pénzről szólt. Ha ez a baleset mondjuk a Duna magyar szakaszán történt volna, pár millió forintnál nagyobb kártérítést nemigen kaptak volna. De hát ez már a "mi lett volna ha" kategória, tehát irreleváns. Amerikában viszont mindenért és mindenki perel és rettentő nagy summákat akasztanak le így peren kívül. Ott ez mindennapos és elfogadott dolog...”
 • 8. Nagymedve1 2012. május 10. 16:40
  „Nem csalódtam, megjelentek az "alinák". Nem tudom, van-e gyereked, ha van, nézz rá, és gondolkodj el azon, odaadnád-e 7,5 millió dollárért. Én az enyémeket Warren Buffet összes pénzéért sem adnám. Ne irigykedjetek! Ez a gyászukon semmit sem fog enyhíteni.”
 • 7. Alina01 2012. május 10. 15:32
  „Kíváncsi vagyok adnak-e a pénzből jótékony célra vagy gyermekeik halálán meggazdagodva luxusélettel vigasztalják magukat?

  Amúgy ez a fájdalmukon szerintem nem enyhít.”
 • 6. surdilovics69 2012. május 10. 14:15
  „Szerintem is lehetnek itt még gondok,bár nem szeretnék ilyesmit!
  Egyébként a kártérítési összeg nagysága teljesen reális /persze nem hazai viszonylatban/ és én is csak remélni tudom,hogy a későbbiekben talán csökkenni fog az ilyen tragikus kimenetelű balasetek száma.
  Ennek a felfoghatalanul hatalmas pénzösszegnek egy részét viszont el tudnám képzelni mondjuk egy olyan alapítványban,amely az ilyen és ehhez hasonló tragédiákban elhunytak /ugyanakkor kártérítésben nem részesülő/hozzátartozóinak segítene enyhíteni a gondjaikon.”
 • 5. Mankapunka 2012. május 10. 12:40
  „Többet kaptak,mint az 5-ös lottó főnyereménye. Azt hiszem,lesznek itt még gondok.”
 • 4. rázó 2012. május 10. 10:34
  „Az ügyvédek "sikerdíja" ebből vajon mennyi lehetett?
  50%?”
 • 3. ttt111 2012. május 10. 09:34
  „ezután remélem a Concordiások átgondolják a pofátlan kártérítési kérelmüket..”
 • 2. Mátyásfeketeserege 2012. május 10. 09:14
  „Hát itthon egy koszorút? még azt is sajnálták volna...
  Nem kell nagyon visszatekinteni a multba... elég ha csak a vörösiszap katasztrófát nézzük meg.....”
 • 1. nagyjancsi 2012. május 10. 08:12
  „3,4 milliárd Ft az elhunyt gyermekek családjainak. Gyermekeiket semmi nem hozza vissza, de legalább anyagi gondjaik már nem lesznek soha. Itthon maximum egy koszorút kaphattak volna..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árnyék és fény - fotókiállítás a szervátültetésről

Tarján Iván „Árnyék és Fény" című, szervátültetés témájú fotókiállítását kedden nyitották meg… Tovább olvasom