Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Június elején lehet az első szúnyogirtás

Harmincegy szigetközi település várhatóan idén hétmillió forint állami támogatást kaphat a szúnyoggyérítésre. Az első permetezés Botos Gábor kistérségi koordinátor szerint június elején lehet – a munkálatot végző vállalkozást már kiválasztották.

Már megjelentek a szúnyogok, melyeknek a szakemberek szerint nem kedvezett az elmúlt időszak hideg időjárása. Most viszont az elárasztás annál inkább. Amint arról a Kisalföld szerdai számában írtunk („Apadás közben elárasztás a Szigetközben"), ennek feltételei megteremtődtek: pénteken kezdődik és június 6-ig tart, a vízügy tájékoztatása szerint.

– Annak idején kértük a vízügyet, hogy az elárasztásról egyeztessenek a térség településeivel, a kistérséggel. Ez azonban nem történt meg – tudjuk meg Botos Gábor kistérségi koordinátortól, aki a korábbi években és idén is a szúnyoggyérítési munkálatokat is összehangolja.

Jövő hónap elején már irtják a szigetközi vérszívókat, 6500 hektár felett repül majd a gép.
Jövő hónap elején már irtják a szigetközi vérszívókat, 6500 hektár felett repül majd a gép.

– A szúnyoggyérítés ajánlatbontása után vagyunk éppen most. Négy vállalkozástól kértünk a gyérítésre ajánlatot, melyet végül három adott be. Olyan céget választottunk, mely számára a terület nem ismeretlen – magyarázta a koordinátor.

Tavaly hétmillió forint támogatást kapott a Magyar Turizmus Zrt.-től a harmincegy (ebből 14 a Győri, 17 a Mosonmagyaróvári járásból) szigetközi település a vérszívók irtására 6500 hektárra. Botos Gábor szerint idén is várhatóan hasonló összegből gazdálkodhatnak – bár erről egyelőre csak szóbeli megállapodás született.

– Várjuk, hogy a támogatásról írásbeli igazolást kapjunk. Amint a szakértő jelzi és megállapodunk a településekkel, kezdődhet a gyérítés, melyből az első június elején lehet. Arról is egyeztetnünk kell, hogy a légi vagy a földi permetezést választjuk, vagy azokat vegyesen – mondta Botos Gábor, megjegyezve: a biológiai gyérítés lenne a leghatékonyabb, ám a legköltségesebb is (ez az előzőekhez képest azok duplájába kerülne).

A Mosoni-sík települései idén sem kapnak állami támogatást, önerőből kell a gyérítést finanszírozniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös emlékezés a zsidó temetőnél

Vasárnap délután adják át a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából állított emlékművet a zsidó… Tovább olvasom