Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Junior Prima díjat hozott a felújítási terv

Mosonmagyaróvár - Malom Szalon névvel rendezvényközpontot álmodott meg az egykori főhercegi malom épületében Paál Zsófia, akit a Budapesti Műszaki Egyetemen írt diplomadolgozatával Junior Prima díjra jelöltek. A zsűri a 21 jelöltből tíznek ítélte oda a hétezer euróval járó elismerést, köztük a mosonmagyaróvári születésű építészmérnöknek is.
Már kiskorában kijelentette: „Ha nagy leszek, felújítom a malmot." Ezért is választotta később az építészmérnöki szakmát. Ha restaurálnia nem is sikerült a ma valóban gyalázatos állapotú ipari műemléket, a terveket elkészítette, és közhasznú funkciót is álmodott bele. Paál Zsófia a Budapesti Műszaki Egyetem középület-tervezési tanszékén írt diplomamunkája a mosonmagyaróvári uradalmi vízimalom hasznosításáról Junior Prima díjat érdemelt.


A vízimalomból, magtárból és sörgyárból álló épületegyüttes, melyet sokan uradalmi vagy főhercegi malomként ismernek, igen leromlott állapotú, főként a magtár, mely mára életveszélyessé vált. A műemléki védettség alatt álló ingatlanban működött Magyarország legtovább termelő vízimalma.

– Az 1989-es leállást követően az épület magánkézbe került, de felújítása vagy hasznosítása helyett azóta is üresen áll. Én az ingatlanba egy Malom Szalon nevű rendezvényközpontot képzeltem el – magyarázza a fiatal építészmérnök, akit mosonmagyaróvári születésűként mindig is izgatott az épület s annak sorsa. Célul tűzte ki, hogy olyan funkciót találjon az egykori malomnak, mely a tulajdonos, de a város, az itt élők és a turisták érdekeit is szolgálhatná.

A Malom Szalon tervei: a fiatal építészmérnök a tulajdonosra, a városlakókra, a vízi túrázókra is gondolt.
A Malom Szalon tervei: a fiatal építészmérnök a tulajdonosra, a városlakókra, a vízi túrázókra is gondolt.

– Legtöbben csak a kerítésen túlról ismerjük az épületet. Izgalmas élményt jelentett végigjárni, a levéltárban a történetéről olvasni, találkozni az itt utoljára dolgozó molnárral – meséli Paál Zsófia, aki részletesen beszámolt a tervekről. A műemlékegyüttes a belváros történelmi és turisztikai központjában fekszik, a sétálóutca, a főutca és a vár találkozási pontjában. A Lajta partján két irányból érkező sétány itt csatlakozhatna és egészülhetne ki teljessé. A Lajta könnyedén a vízi közlekedés tengelyévé válhatna: a város területét keresztülszelő folyóágak és a Mosoni-Duna teljes hosszon evezhető lenne, ha a település szélén lévő zsilip és a malom nem jelentene akadályt.

A terület zárványt képez a belváros és a vár között, pedig idegenforgalmi és városképi szempontból is a település egyik legkiemeltebb pontja lehetne – állapítja meg a diplomamunkában. A műemlék megnyitásával három egymásba kapcsolódó térsor alakulhatna ki. A Deák térre néző oldal a megnyitott híddal a városi tér funkcióját töltené be, térre nyíló kávézóval, a víz színéig lefutó lépcsősorral. A vízre helyezett színpad szabadtéri koncertek helyszínéül szolgálhatna. A sörgyár épületét Zsófia kereskedelmi és szolgáltató funkciókkal töltené fel, az előtte fekvő tér időszaki piactérként vagy vásártérként működhetne, alatta mélygarázzsal a parkolóhely-szükséglet fedezésére. A harmadik térrészt az út és a Lajta közti telekszakaszra képzelte el, az elbontott melléképületek helyén. Itt egy idényjellegű vízparti kávézó működhetne a vízi életet és a városi evezést népszerűsítve.

Paál Zsófia
Paál Zsófia

A malom épülete a Malom Szalon névre keresztelt rendezvényközpontnak adhatna otthont. Ez azért is lenne fontos a város számára, mert jelenleg nem büszkélkedhet olyan illusztris ingatlannal, mely akár 300 főt is be tudna fogadni. A bérelhető termeket esküvők, versenyek, konferenciák rendezésére is alkalmasak lennének, és a tulajdonosnak is bevételt jelentenének.

A napokban tárgyalnak

Szabó Miklóst polgármestert is megkerestük a malom ügyében. A város ugyan nem tudja sürgetni a leromlott épületegyüttes felújítását, de a településvezető úgy tudja, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal novemberben a tulajdonost levélben felszólította az állagmegóvásra. Ha 180 napon belül nem lépnek, akár egymillió forintos büntetésre számíthatnak. Egyébként a polgármester és a malom tulajdonosa az épület sorsáról, annak hasznosításáról a napokban tárgyal. Szabó Miklós egy színvonalas szállodát látna szívesen a patinás épületben.


Olvasóink írták

  • 2. Diákcsemege 2008. december 27. 19:42
    „Gratulálunk Zsófi! Mindig merj nagyot álmodni és bizton siker koronázza majd utadat!!!”
  • 1. pancser 2008. december 27. 17:49
    „Távol áll tőlem bántani ezt az ifjú hölgyet. Más az elképzelés, meg más a pőre valóság. Álmodni lehet meg kell is, azonban a csúnya anyagiak mindig közbe szólnak. Szerintem ilyen jellegű beruházásra nincs kereslet jelenleg. A vár melletti új galéria is pang, soha nem fog megtérülni. Csak a közpénz kezelőitől látunk olyasmit, hogy kész ráfizetés, ez is az is, de szükség van rá. Ilyesmire a magántulajdon nem vetemedik. Csak akkor ruháznak be, megtérül a fejlesztés. A díj, meg a dícséret nem számít. Ez az élet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyott úttestről a szántóföldre: súlyos baleset Kimlénél

Kimle - Egy Opel típusú személyautó haladt péntek délelőtt az 1-es számú főúton, amikor Kimle… Tovább olvasom