Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Júliustól indulhat a már megépült komp

Júliustól várhatóan komppal is közlekedhetünk Bős és Dunaremete között. A 3,2 millió eurós magyar–szlovák közös beruházás során a szükséges utak már megépültek és a dunai hajó is várja első útját.

Júliusban indulhat a kompjárat Bős és Dunaremete között – hangsúlyozta érdeklődésünkre Tóth József Péter lipóti polgármester, akit a 3,2 millió eurós szlovák–magyar fejlesztésről kérdeztünk (ebből mintegy félmilliárdot kell a magyar félnek állnia). Mint ismeretes, a hazai oldalon a beruházásban részt vevő Lipót és Dunaremete állami támogatást kapott a fejlesztéshez, így elgördültek az akadályok az építkezés elől. A közel 450 millió forint biztosítása a két kistelepülés számára erőn felüli vállalás lett volna.

Baján már megépült a Bős–Dunaremete között közlekedő hajó.
Baján már megépült a Bős–Dunaremete között közlekedő hajó.

Marovics Géza dunaremetei és a lipóti polgármester is meg-
erősítette, hogy falvaikban kialakították már a komphoz vezető utakat. Dunaremetén a hosszúra nyúló tél után a szakemberekre a kikötőrámpa és a hajóállomás megépítése vár. Marovics Géza tájékoztatása szerint egy száz négyzetméteres, akadálymentesített épületet emelnek (napkollektorokkal, szélturbinával). A szlovák oldalon elkészült a kerékpárút, a fogadóépület és már csak a szükséges rámpa építése várat magára.

– A kompként szolgáló dunai sétahajót is elkészítette a pályázaton nyertes kivitelező cég. Azt tervezzük, hogy május végén hoznánk haza. Lipótról egy nagybusz indulna, és együtt jönnénk vissza a hajóval, melyet faluünneppel köszöntenénk – tudtuk meg a lipóti faluvezetőtől. Azt is elmondta, júliusban egy négyes projektzáró keretében avatnák fel hivatalosan a Bőst Dunaremetével összekötő kompjáratot.

Kerékpáros turistákra számítanak elsősorban a komp fedélzetén, illetve a termálfürdő vendégeire. Fakultatív programok is megvalósulhatnak a vízi járművön: a dunai hajókázástól akár rendezvények megszervezéséig.

Szeminárium az üzemeltetésről
A napokban Lipóton szemináriumot szerveztek a komp üzemeltetése kapcsán. Likár Zoltán, a kompot építő Hajóker Kft. ügyvezetője mutatta be a hajó fizikai és közlekedési jellemzőit. Dr. Csaba Attila a tárcaközi komphajózási bizottságtól és Magyar Levente a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a komphajózást műszaki, személyi és pénzügyi oldalról szabályozó törvényeket ismertették előadásukban. Az is szóba került, hogy a működtetés egyik szigorú alapfeltétele a képzettséggel rendelkező személyzet megléte, ezért megfelelő végzettségű és gyakorlattal rendelkező szakembereket keresnek.

Olvasóink írták

 • 4. Pofátlan 2013. április 14. 07:32
  „Jó lenne ha a lipóti polgármester a Lipót és Ásványráró közti földúttal is foglalkozna. Kocsival is járhatóvá kellene tenni, mert a mai állapota siralmas.”
 • 3. Dwatson 2013. április 12. 18:24
  „Kérdéses még a jegy ára is! A kerékpárosok meggondolják a kerülőt,de autóval olcsóbb lehet a hidat igénybe venni”
 • 2. pancser 2013. április 12. 11:13
  „A lipóti termálfürdő eddig is tele volt a nyári napokon, ha a színvonalat tartani akarják, a fejlesztést nem ússzák meg!”
 • 1. Maffay. 2013. április 12. 10:00
  „CSALÁSRÓL REZEG GITÁR ÉS KOBOZ
  ÍME EGY ÚJABB NOKIÁS DOBOZ = =
  "3,2 millió eurós szlovák-magyar fejlesztés...ebből mintegy félmilliárdot kell a magyar félnek állnia"

  EGYÉRTELMÜBB LEHETNE ITT (is) EZ AZ ÍRKA ! ! !
  EGYÉRTELMÜ SZÖVEGBŐL ÉRT A MAGYAR BÍRKA !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Jönnénk mi kedden is, ha lenne vevő˝

Vevők híján nem éri meg keddenként kirakodni – ezt mondták a Kisalföld által megkérdezett árusok a keddi piacnappal kapcsolatban. Tovább olvasom