Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Júliusban egy szúnyogirtás lehet

Várhatóan 3,5 millió forintos állami támogatást kap idén a harminc szigetközi település a szúnyogok gyérítésére. Ebből egy permetezés alig felére futja majd Botos Gábor, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet-vezetője szerint.
Tavaly ötmillió forintot biztosított a Magyar Turizmus Zrt. a szigetközi településeknek a vérszívók gyérítésére. Botos Gábor, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet-vezetője szerint ebből a keretből alig használtak fel forrást, mert 2011 nyarának időjárása nem kedvezett a szúnyogok szaporodásának, így irtani sem kellett.

– Tavaly már májusban tudtuk, hogy mekkora keret áll rendelkezésünkre. Idén 3,5 millió forintot ítéltek meg erre a célra a szigetközi településeknek, de erről egyelőre csak szóban tájékoztattak bennünket. A támogatási szerződést még nem írtuk alá. Ennek ellenére már felvettük a kapcsolatot azzal a céggel, mely a permetezést vállalná, illetve a monitoringot végző szakemberrel is. Folyamatban van a légi permetezéshez szükséges engedélyek megszerzése is. Így előzetes számításaink szerint a fent említett keret egy irtás 35 százalékát fedezi, a többit, a 65 százalék önerőt az érintett településeknek kell biztosítaniuk. Egy hektár területen a légi permetezés 1700 forintba kerül – magyarázza a kistérségi munkaszervezet-vezető.

Botos Gábor szerint a mintegy harminc szigetközi településből huszonöt jelzett vissza, hogy igényli a közös irtást.

Mint kiderült, most még elviselhető a szúnyogok száma. Botos Gábor arra számít, hogy az állami támogatással 6500 hektáron egyszeri légi irtást igényelnek majd a szigetköziek. Ez a permetezés július elejére várható, de addig mindenképp aláírt támogatási szerződéssel kell rendelkezniük.
Mint a korábbi években, így most sem kapnak állami forrást a Mosoni-sík és a Hanság települései. Botos szerint azonban ugyanazon az áron igényelhetik a légi permetezést, mint a szigetköziek.

Olvasóink írták

 • 4. bela001 2012. július 05. 13:52
  „Ideje lesz irtani a szúnyogokat, mert pl. Dunaszigeten nem lehet megmaradni annyi van.
  Gondolom máshol is ez a helyzet.”
 • 3. 01010 2012. július 01. 23:07
  „2. Pofátlan "Öreg-Dunába engedték egy hétre a nagy vizet"
  Inkább csak a "szivárgóba" került víz :( és oly hirtelen elzárták , hogy az ivadékhalaknak esélyük se volt az élővízbe visszajutniuk! :(”
 • 2. Pofátlan 2012. július 01. 17:01
  „Akik az Öreg-Dunába engedték egy hétre a nagy vizet, azok költözzenek a Duna menti szigetközi falukba! Már most elviselhetetlen a szúnyogok hada.”
 • 1. 01010 2012. június 28. 22:36
  „Én folyamatosan irtom a szunyogokat !!:) Csapkodással :)

  Szerencsére idém még nincs Mosonmagyaróváron sok !! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két díjazott lehetősége

A „Pro Urbe Mosonmagyaróvár" kitüntető díjról szóló rendelkezés főszabálya eddig egy személy… Tovább olvasom