Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Jubileumi tanévkezdés a Bolyai-iskolában

Az egykori polgári leányiskola a napjainkban levéltárként működő épületből 1910-ben költözött át a nemrég felújított Szent István király úti ingatlanba. A százéves évforduló jegyében indul ma az oktatás a mosonmagyaróvári Bolyai-iskolában, ahol a tanév a jubileum jegyében zajlik.

Fennállásának századik évét ünnepli idén a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola egykor polgári leányiskolának emelt épülete. A tanév majd valamennyi rendezvénye a jubileumhoz kötődik.

Feketéné Besenyei Mariann: Az épület fennállásának 100. évéhez több rendezvényünk is kapcsolódik a tanév folyamán.
Feketéné Besenyei Mariann: Az épület fennállásának 100. évéhez több rendezvényünk is kapcsolódik a tanév folyamán.
A Magyaróvári Magyar Királyi Polgári Leányiskolának elsőként a mai levéltár épülete adott otthont. Az 1897–98-as tanévben még csak 36 lányt oktattak itt, de az évszázadfordulóra folyamatosan megduplázódott számuk. A tanítás akkoriban nem volt ingyenes, a tandíjat 12 koronában határozták meg egy 1900-ban kiadott miniszteri rendeletben. 1908-ra már biztossá vált, hogy új épületet kell emelni a megnövekedett létszám miatt. Sárkány Ervin műépítész tervei alapján 1910. december 4-én adták át az akkori kor követelményeit minden tekintetben kielégítő, tetszetős épületet. A leányiskola életében, oktatásában nagy hangsúlyt fektettek a női kézimunka tanítására, a takarékosságra nevelésre, sőt, évente kétnapos háztartási versenyeket is szerveztek.

Az iskola 1980-ban új épületszárnnyal bővült. Az egykori egyes és kettes számú iskolát 1982-ben vonták össze, 1990-ben vette fel Bolyai János nevét.


– A jubileumi rendezvényeinkre az egykori diákjainkat is várjuk – hangsúlyozza Feketéné Besenyei Mariann igazgatóhelyettes. Így a ma reggel fél 9-kor kezdődő tanévnyitón is megemlékeznek a száz évvel ezelőtti átadásról, de a hagyományos októberi őszbúcsúztató, az adventi hangverseny, a ˝bemutatkozunk˝ című gálaműsorok, a városi Bolyai-matematikaverseny is eme eseményhez kapcsolódik. Ezek mellett vers- és prózamondó versenyt, sportvetélkedőket is szerveznek a jubileum kapcsán. Hernádi Sándorné, az iskola volt igazgatóhelyettese tollából – másfél éves munka eredményeként – hamarosan megjelenik egy évkönyv is.


A nők szerepe a világban

Az 1936–37-es tanévben, az iskola fennállásának 40. évében még így fogalmazott az intézmény vezetője: ˝A nőnek nem az a természetes hivatása és rendeltetése, hogy a világ zajában feltűnést keltsen és a férfiakkal versenyre kelve vezető szerepet akarjon játszani, hanem az, hogy a nemzet őserejét képező családban szeretetet, megelégedést és boldogságot teremtsen és találjon.˝


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első díjas önkéntes tűzoltók

A nemrég megrendezett rajkai falunap keretében veterántűzoltó-versenyt szervezett a Rajkai Önkéntes… Tovább olvasom