Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

József atya nyugdíjba vonul

A diplomás ministránsból mostanra székesegyházi kanonok lett.

A napokban vált bizonyossá: Nagy József prépost, esperesplébánost Pápai Lajos megyés püspök augusztus 1-jei hatállyal felmenti a magyaróvári plébánosi és mosoni esperesi megbízatása alól. Egyúttal nyugállományba helyezi. Ezzel együtt elismerve életművét, székesegyházi kanonokká nevezte ki püspöke.

„Papi életem során mindig a felszentelésemkor tett engedelmességi fogadalmam vezetett. Ebbe beletartozott az is, hogy mindig elfogadtam azt a feladatot, amire főpásztorom alkalmasnak talált" – vallja Nagy József prépost, esperesplébános. Így volt ez kezdetben is, amikor József atya szentelése után a fertőszentmiklósi plébánián szolgált, ahol jó indíttatást kapott a papi életre. Ezt követően került a soproni Szent György-plébániára segédlelkésznek, ahonnan aztán a főpásztori rendelkezés Győrszentivánra szólította. Négy éven keresztül végezte itt szolgálatát, majd a győri Szent Imre-plébániára kapott segédlelkészi kinevezést. Ezután egy évtizeden át volt Győrszentiván plébánosa, ahonnan 1989-ben került át Magyaróvárra.

Az elmúlt évtizedekben lelkipásztori munkájának elismeréseként tiszteletbeli esperesként, majd helyettes esperesként, később pedig hosszú időn át kerületi esperesként vett részt az egyházkormányzat munkájában. Odaadó, lelkiismeretes szolgálata elismeréseként korábban megyés püspöke poki préposti címet is adományozott számára.

Nagy József mint mondja, gyermekkora óta készült a papi hivatásra. Ezt bizonyítja a plébánia egyik szobájában a falon függő, bekeretezett „ministránsdiploma" is, amit a kapuvári templomban végzett hűséges ministrálásának jutalmaként kapott 1950-ben. Már ekkor foglalkoztatta a papi hivatás gondolata. Ehhez adott megerősítést számára ez az okirat, amit azóta is féltve őriz.

Nagy József: 1989. október 22-én mutatta be első szentmiséjét a magyaróvári templomban
Nagy József: 1989. október 22-én mutatta be első szentmiséjét a magyaróvári templomban


A gyermekkori vágyakozás beteljesedéseként 1961-ben szentelték pappá. A több mint fél évszázadon át tartó, aktív lelkipásztori szolgálata ér véget
augusztusban a nyugállományba helyezéssel. Ezzel együtt a megyés püspök Nagy Józsefet székesegyházi kanonokká nevezte ki.

– 1989. október 22-én mondtam el első szentmisémet a magyaróvári templomban – emlékszik vissza magyaróvári szolgálata kezdetére Nagy József. – A hívek ismeretlenül is nagy szeretettel fogadtak. Az akkori bemutatkozó beszédemben azt mondtam: nem jöttem programmal. A programot majd ti adjátok és ennek megvalósításában leszek segítségetekre minden szent ügy előmozdításában. Úgy érzem, a magyaróvári egyházközség hívei befogadtak és elfogadtak. Hálás szívvel gondolok vissza minden állomáshelyem híveire. Mint utolsóra, különösen a magyaróvári egyházközségre és képviselő-testületére, akik a lelkipásztori feladataim megvalósításában odaadóan segítettek.

– Hálás szívvel gondolok továbbá a gyermekkori plébánosokra és káplánokra, akik életük példájával vezettek papi munkámban. Az-
után szentelő püspökömre, illetve a jelenlegi megyés főpásztorra, Pápai Lajosra, aki nagy odafigyeléssel volt munkámra és minden segítséget megadott hozzá – fogalmazott József atya.

Az elkövetkezendő időszakról szólva Nagy József annyit mondott: biztos abban, hogy amennyiben és ahol szükség lesz rá, papi tevékenységét folytatni fogja mint nyugdíjas plébános. „Továbbra is imádkozom a magyar-
óvári hívekért, hogy új lelkipásztoruk vezetése mellett is haladjanak a krisztusi úton" – tette hozzá.

Nagy József július végén szentmisén búcsúzik majd el a hívektől, ahol imádságukba és szeretetükbe ajánlja utódját, Bodó Zoltánt. Az új magyaróvári plébános 1977-ben született Dunaszerdahelyen. 2002-ben szentelték pappá Győrben, ezután 2004-ig Bükön volt segédlelkész, majd 2010-ig püspöki titkár. Azóta Rómában folytatja tanulmányait, ahonnan hazatérve veszi át a magyaróvári plébániát.

Olvasóink írták

 • 4. sziamiau 2013. július 01. 14:14
  „Gondtalan, egészségben gazdag nyugdíjas éveket kívánok!Isten óvja József Atya!Köszönünk mindent....”
 • 3. Dr.Lang 2013. június 29. 03:19
  „Isten ovja az Atyat! Koszonunk mindent!”
 • 2. amivarosunk 2013. június 28. 18:56
  „Mosonmagyaróvár városa, József atyát, érdemei elismerése mellett 2012-ben, a legnagyobb városi díjban, a Pro Urbe kitüntetésben részesítette.”
 • 1. Tmoha 2013. június 28. 11:51
  „Gondtalan, egészségben gazdag nyugdíjas éveket kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogot az osztrákoknál Rajkánál

Alig másfél óra leforgása alatt két alkalommal is találtak drogot egy-egy osztrák autósnál Rajka… Tovább olvasom