Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Józsa Mira 2010 első babája a Karolinában

Míg országosan két-három százalékkal csökken a születések száma, addig 2009-ben a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban jóval több kisbabát segítettek világra, mint egy évvel korábban.

Tavaly 638-an, egy évvel korábban 559-en születtek itt. A rajkai Józsa Mira az év első újszülöttje, aki január elsején örvendeztette meg jöttével szüleit.

Gergő, Dávid, Eszter és Anna – ezek 2009 legdivatosabb nevei. Tavaly 638 babát segítettek a világra a Karolina Kórházban, egy évvel korábban ennél jóval kevesebben, 559-en születtek a Lajta-parti intézményben. Míg itt a szám jelentősen növekedett, az országos statisztikák csökkenést mutatnak.

A rajkai Józsa Mira a felvételen édesanyja karjaiban.
A rajkai Józsa Mira a felvételen édesanyja karjaiban.

– Több oka is lehet annak, hogy sok kismama bennünket választott. A kórház felújításával javultak részlegünkön is a körülmények, míg korábban sokan Győrbe mentek szülni, most inkább itt maradnak a városban – keresi a létszámnövekedésre a magyarázatot dr. Barcza István, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezetője. A Lajta-parti város vonzó a betelepülők számára is, így többen is itt szülik meg gyermekeiket. A szakember szerint egyre inkább emelkedik az első gyereket vállaló nők átlagéletkora, az abortuszok száma viszont csökken.

– A családok egyre tudatosabban vállalnak utódot, sokan már az első gyermeknél megállnak – állítja Pausch Ildikó vezető szülésznő, aki szerint Mosonmagyaróváron a szülő nőket komfortos, családias körülmények között tudják fogadni. Az osztály munkatársai szakemberek közreműködésével szülésre felkészítő tanfolyamokat is tartanak, melyeket ingyenesen végezhetnek el a várandós hölgyek.

A rajkai Józsa Mira az év első babája a kistérségben. Józsáné Fülöp Margittól, az édesanyától megtudtuk: Mira az első apróság a családban, január elsején 7 óra 58-kor 2033 grammal jött világra. Magunk is megállapítottuk, 2010 első újszülöttje csendes, nyugodt kislány, aki a fotózást is zokszó nélkül viselte.


H1N1-vírus ellen a szülészeten

A vírus megjelenése óta egy kismamát kezeltek a Karolina Kórházban H1N1 gyanújával. Az asszony magas lázra panaszkodott, de egy-két napon belül enyhültek a tünetei. – A hölgyet, aki a terhesség utolsó hetében betegedett meg, elkülönítettük. A kórházból egészségesen távozott a gyermek és az anyuka is – erősítette meg dr. Barcza István, aki hozzátette: a terhesség korától függetlenül oltassák be magukat a kismamák, ugyanis az eddigi tapasztalatokat látva a várandósok fokozottan ki vannak téve a vírus veszélyeinek.

Olvasóink írták

  • 3. phanelproly 2010. január 09. 21:44
    „Sok boldogságot az egész családnak. Nagyon aranyos kislány. A spanom lovának is Mira a neve.”
  • 2. szocdem 2010. január 06. 13:37
    „Sok boldogságot a babához a családnak, egészséget és hoszú életet a babának!”
  • 1. KoPi 2010. január 06. 08:47
    „Isten éltesse sokáig! A szüleinek legyen benne sok öröme és boldogsága!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köztársasági elnöki igen Újudvar elszakadására

Hamarosan eggyel növekszik megyénk településeinek száma, a köztársasági elnök ugyanis jóváhagyta… Tovább olvasom