Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Jövőre várják a vállalkozásokat

A tervek szerint a jövő év első felében már fogadhatja a letelepedni kívánó vállalkozásokat Mosonmagyaróvár új ipari parkja a Barátság utca mentén.

A már korábban kialakított ipari park a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt vált működésképtelenné.

Mosonmagyaróvár rendezési terve az M1-es autópálya, a 86-os főút és a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal által határolt területet jelölte ki ipar park létesítésére. Sajnos a kedvező adottságokkal rendelkező terület gazdasági célú hasznosítása a mai napig nem indult meg, pedig az önkormányzat támogatásával az ipari park címet is elnyerte. A területen ugyanis a város kevés ingatlannal rendelkezik, ezért a magántelkek miatt befolyása is erősen korlátozott.

A szerkezeti terv gazdasági célú hasznosításra jelölte ki a Barátság utca fölötti területet is, amire 1996-ban részletes rendezési terv készült. Itt az önkormányzat és a Movinnov Kft. tulajdonában lévő ingatlanok is vannak. Látva az ipari park megvalósításával kapcsolatos problémákat, a koordinált városfejlesztési tevékenység keretében megfogalmazódott a Barátság utcai terület fejlesztésének szándéka. Ezt erősítette a vállalkozások részéről jelentkező igény is. Az utóbbi évtizedben a város nem tudott területet biztosítani sem a helyben működő, sem a betelepülni szándékozó vállalkozásoknak.

A Barátság utca melletti terület többségi tulajdonosai – köztük az önkormányzat – még 2004-ben szándéknyilatkozatot írtak alá az ipari park megvalósítása érdekében. Az önkormányzat a koordinált városfejlesztési tevékenység keretében megbízta a Movinnov Kft.-t a területfejlesztés előkészítésével kapcsolatos feladatokkal. A mintegy 37 hektár jelentős része „barnamezős"-nek számít, mivel itt álltak az egykori lőporgyár raktárépületei, illetve a szovjet csapatok gyakorlótere is itt volt.
A terület előnye, hogy az 1-es főút mellett helyezkedik el, jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, a közelben megfelelő közműkapacitások állnak rendelkezésre. Nehézséget jelent azonban, hogy magasfeszültségű légvezetékek hálózzák be.

Az idegen tulajdonú területek nagy részét már felvásárolták, így a tulajdonviszonyok tisztázottak. Megtörtént a rendezési terv aktualizálása és elkészült a geodéziai felmérés is. A terület kétharmad részén a rendezési tervnek megfelelően kialakították a közterületeket és a beépíthető ingatlanokat. Elkészültek a közlekedési hálózat, valamint az 1-es főúthoz történő csatlakozás engedélyezett tervei is. A főút mellett felszámolták az iparvágányt, ami eddig a terület feltárását nehezítette. A park iparvágánnyal történő kiszolgálási lehetősége azonban továbbra is rendelkezésre áll. A belterületbe-, illetve a művelés alóli kivonás a terület nagy részén szintén megtörtént.

Annak érdekében, hogy az ingatlanok értékesítése megindulhasson, az infrastruktúra-hálózatot jövő év közepéig ki kell építeni. Az önkormányzat célja, hogy a jövő év első félévének végére a kereskedelmi és szolgáltató park olyan állapotba kerüljön, hogy fogadni tudja a betelepülni szándékozókat.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyóba ugrott és eltűnt

Eltűnés miatt folytat eljárást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság annak a középkorú férfinek az… Tovább olvasom