Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Jövőre új mentőállomás lesz Mosonmagyaróváron

Úgy tűnik, most már valóban lesz pénz az új mosonmagyaróvári mentőállomás megépítésére.
Erről a napokban állapodott meg az önkormányzat és a mentőszolgálat. Mindkét fél 45 millió forintot biztosít a beruházásra. Lapunkban közel két évvel ezelőtt adtunk hírt először (Kisalföld, 2005. október 21.) arról, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egy új mentőállomás építését tervezi Mosonmagyaróváron. Az OMSZ akkori főigazgatója kereste meg a mosonmagyaróvári önkormányzatot, hogy a szolgálat a következő évi beruházási programja keretében új városi mentőállomást építene. Ennek viszont feltétele volt, hogy az önkormányzat is részt vállaljon a beruházásból. A megegyezés szerint az állam és a város fele-fele arányban száll be a mintegy 100 milliós beruházásba.

Az önkormányzat tavalyi költségvetésébe be is tervezte a beruházás elindításához szükséges önrészt, mint ahogy az idei büdzsében is szerepel ez a tétel. Érdemi előrelépés azonban azóta sem történt az ügyben.

Még tavaly szeptemberben jelentette be az egészségügyi miniszter, hogy az akkor aláírt szerződés értelmében Csepelen, Emődön, Jászárokszálláson, Pécsváradon, Pusztaszabolcson, Csákváron, Ercsiben és Mosonmagyaróváron épülhet új mentőállomás. Akkor a miniszter azt ígérte, a tárca több mint 254 millió forintot fordít a nyolc új mentőállomás építésére.

A jelenlegi miniszter az elmúlt hetekben már arról beszélt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretében 10 milliárd forint jut mentőállomások korszerűsítésére, újak építésére, valamint további rohamkocsik szolgálatba állítására. Az Egészségügyi Minisztérium napokban kiadott közleménye szerint pedig a mentőállomások rendszerének fejlesztési programja keretében az idén több mint 20 állomást építenek vagy újítanak fel.

Az OMSZ vezetői a közelmúltban ismét felkeresték a mosonmagyaróvári önkormányzatot a mentőállomás építése ügyében. Ekkor azonban már arról beszéltek – a korábbi megállapodással ellentétben –, hogy a tervezett mintegy 100 milliós beruházáshoz a szolgálat 20 milliót biztosít. Ebben az esetben a város is ugyanennyit adna. Az OMSZ vezetői a napokban ismét tárgyaltak a városvezetéssel az ügyben. Szabó Miklós polgármester lapunknak elmondta: az Egészségügyi Minisztérium megváltoztatta álláspontját és 20 millió helyett 45 millió forintot vállal a beruházásban azzal a feltétellel, hogy az önkormányzatnak is ugyanennyit kell hozzátennie. A polgármester a képviselő-testület jövő heti ülésére sürgősséggel terjeszti elő azt a kötelezettségvállalást, amiben az önkormányzat garantálja, hogy a jövő évi költségvetésében 20 milliót különít el a mentőállomás építésére. A város idei büdzséjében már 25 milliós tétel szerepel erre a célra. A polgármester hozzátette: az önkormányzatnak kikötése volt, hogy az új állomás megépítésével valósuljon meg az úgynevezett egy belépési pontú sürgősségi ellátás is. A megállapodás értelmében a jövő évben elkészülhet az új mentőközpont.

Korlátozottan alkalmas
A mosonmagyaróvári állomás épülete jelenlegi formájában már csak korlátozottan alkalmas feladatára. A mentőszolgálat 1962-ben költözött ide, ahol már akkor is a kórház egy részlege működött. Az öt kocsiállású telephelyet a Nysa típusú mentőautókra tervezték, így a garázsok az új járművek méreteinek mára nem felelnek meg. Emellett az elmúlt több mint négy évtized alatt az épületen csupán kisebb javítások, festések történtek, ezért mára rendkívül leromlott az állapota, a falakon ujjnyi repedések éktelenkednek, több helyen leestek a csempék és a vakolat is.
 

 

 

 

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépülhet az üdülőközpont

Három és fél milliárdos beruházás készül Ásványrárón: a mosonmagyaróvári cég rendezte vitáit a helyi önkormányzattal, új rendezési terv készült, s most három ütemben üdülőközpontot alakítanának ki a falu határában.
Tovább olvasom