Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Jövőre több lehet az apróbb bölcsődés

Míg ma kevés az egy-két éves gyermek a mosonmagyaróvári bölcsődékben, a gyed-extra jövő évi bevezetésével nőhet azoknak az apróságoknak a száma, akiknek a szülei hamarabb visszamennek munkahelyükre.

Bölcsődei ellátásra 3 éves korig jogosultak a legkisebbek. Hoffmann Attiláné, a Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsődék Intézménye vezetője szerint azonban a Lajta-parti városban eddig csak ritkán írattak be 15 hónaposnál fiatalabb babát. Ez azonban változhat jövőre a gyed-extrának köszönhetően. Eszerint 2014-től a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után.

– Egyre felkészültebben adják bölcsődébe a szülők a kicsiket. Azaz nem a munkavállalás kényszere alatt, az utolsó pillanatban jelentkeznek, választanak intézményt, hanem egyre többen előre gondolkodnak. Eddig azok az édesanyák, akik visszamentek dolgozni a gyermek 3 éves koráig, elveszítették a gyedet vagy a gyest. Éppen ezért kevésbé volt jellemző, hogy a kicsiket egy-másfél éves kor előtt bölcsődébe adják – magyarázza az intézményvezető, aki szerint az új családtámogatási rendszer sok változást eredményezhet jövőre.

A Pillangó csoport apróságai mesét hallgatnak a Micimackó Bölcsődében, mely hatvanhat kicsit fogad.
A Pillangó csoport apróságai mesét hallgatnak a Micimackó Bölcsődében, mely hatvanhat kicsit fogad.

A szakember szerint – ugyan abban a kérdésben megoszlanak a vélemények, hogy meddig legyen az édesanya gyermekével – a bölcsőde mindenképpen az apróságok fejlődésének, esélyegyenlőségének a záloga. „Az emberek társas lények, és ez a gyermekeknél is egyre korábban jelentkezik. A mi intézményünk ebben tud segíteni" – fogalmazott Hoffmann Attiláné.

Mosonmagyaróváron, a Napsugár Bölcsődében fogadják a legtöbb kicsit, jelenleg 88-at. A Gólyahírbe 75-öt vettek fel, míg a Micimackóba 66-ot. Valamennyi intézmény 84 férőhelyes, várólistájukon 20–25 név szerepel.
A szülők nem a munkavállalás kényszere alatt, az utolsó pillanatban jelentkeznek, választanak intézményt, hanem egyre többen előre gondolkodnak.

A kistérségben még Rajkán, Jánossomorján és Mosonszolnokon működik bölcsőde, Halászi és Hegyeshalom ovi-bölcsi csoportokkal segíti a családokat. Utóbbiba 2–2,5 éves kicsiket vesznek fel.

Detlefsen Patrícia kisfia, a kétéves Kilián hétfő óta bölcsődés. A tegnapi volt az első nap, amelyen néhány órát anyukája nélkül töltött a Micimackó Bölcsőde Méhecske csoportjában.

– Kiliánnak nincs még testvére. Ezért hiányzik neki, hogy kortársaival lehessen. Itt szocializálódhat, megtanulja az alapokat, talán már hamarabb is elkezdhette volna a bölcsődét – vélekedett az édesanya.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legnagyobb gondjuk a munkanélküliség

Továbbra is a munkanélküliség a legnagyobb problémája a helyi romáknak Mosonmagyaróváron.… Tovább olvasom