Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Jövőre már termelne az üveggyár

Megkezdődött a tervezett üveggyár tervezési, előkészítési és engedélyeztetési eljárása.
Az elmúlt időszakban többször egyeztetett a mosonmagyaróvári önkormányzattal a svájci érdekeltségű Glas Trösch Euroholding társaság egy síküveggyár létesítéséről az ipari parkban. Már megkezdődött a szükséges rendezési terv előkészítése, illetve a környezetvédelmi hatástanulmány és az engedélyezési dokumentációk elkészítése.

Ezzel együtt a svájci cég felkért egy szakemberekből álló munkacsoportot, hogy a németországi Haldenslebenben 1997 óta működő gyáregységben személyesen győződjenek meg a beruházás várható hatásairól, hiszen egy méretében és a technológiában is azonos üzemet építenének fel Mosonmagyaróváron is.

Az építészekből, környezetvédelmi és tűzvédelmi szakemberekből álló munkacsoport a napokban tájékozódott a leendő üveggyár működéséről.
Kovács Gergely alpolgármester – a delegáció egyik tagja – elmondta: a Mosonmagyaróvárra tervezett üzemben az elképzelések szerint két ütemben építik majd fel az összességében 100 ezer négyzetméteres csarnokot.

A gyár éves termelése 20 milliárd forint, naponta mintegy 750 tonna különböző méretű síküveget gyártanak majd folyamatos műszakban.
A termeléshez szükséges alapanyagokat Magyarországról szerzik majd be, a szállítást főként vasúton akarják megoldani.
A szakmai látogatás után a munkacsoport egyöntetű véleménye volt, hogy a felépítendő üveggyár az Európában ismert technológiák közül az egyik legmodernebb.

Minden szempontból rendkívül fejlett, teljesen automatizált és esztétikus munkakörülményeket teremt majd a háromszáz dolgozónak, akiket fél év alatt képeznek ki a munkafolyamatok elvégzésére. Az alpolgármester szerint a beruházó elképzelései rendkívül komolyak, a termelés megkezdését 2006 második felére tervezi. A társaság már megkezdte a tervezést és az engedélyeztetési eljárást.

– Kérdéses azonban, hogy ez a folyamat mennyi időt vesz igénybe, mennyire illeszkedik az elképzelt beruházás megkezdéséhez. Amennyiben a beruházók olyan akadályokba ütköznek, amik nagymértékben gátolják ezeket a folyamatokat, úgy más irányba és területen mozdulnak el. Elképzelhető, hogy létezik más alternatívájuk, ám erről ez idáig nem nyilatkoztak. Így nagy esély van arra, hogy Mosonmagyaróváron valósul meg a beruházás – mondta az alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati lehetőségekben bíznak

Rajka önkormányzata stabil, de visszafogott gazdálkodással sikeresen teljesítette az elmúlt két… Tovább olvasom