Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Jövőre már a Mosoni-Dunát sem szennyezik tovább

Jövő év tavaszára az összes építkezést befejezik a mosonmagyaróvári szennyvíztelepen, amely egy 3 milliárd forintos beruházás során újulhat meg. Az energiatakarékos szennyvíztisztító rendszer várhatóan 2014 őszétől üzemelhet.

Akik Mosonmagyaróváron Győr irányába közlekednek, már a főút bal oldalán jól láthatják azt a két óriási zöld épületet, amely a majdani szennyvíztisztító rendszerben a rothasztó szerepét tölti be. Mindez a telepen zajló felújítás keretében készülhetett el, egy 3 milliárd forintos beruházás során. A projekt jelenlegi állásáról dr. Pető Pétert, a Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Társulás elnökét kérdeztük.

– A szennyvíztisztító-projekt első lépéseként még tavaly felújították a rossz állapotú szennyvíz-gerincvezetéket a Kühne Ede tértől a telepig. A munkálatok látványosabb része a szennyvíztisztítónál tavasszal kezdődött. A telepet bővítettük, ehhez új területek vásárlására volt szükség. Mostanra megépült a rothasztó két fedett épülete.

A meglévő műtárgyakat korszerűsítik és újakat is emelnek melléjük a mosonmagyaróvári szennyvíztelepen.
A meglévő műtárgyakat korszerűsítik és újakat is emelnek melléjük a mosonmagyaróvári szennyvíztelepen.

A nyertes kivitelező a meglévő telep működése mellett építi meg az új mechanikai előkezelő részt, egy új szennyvíz-technológiát a régi műtárgyak korszerűsítésével és újak létesítésével. Mivel fontos szempont a fenntarthatóság, az itt nyert biogázt elektromos áramként hasznosítják újra. Várhatóan az összes építkezési munkát el tudják végezni jövő év februárjára, s megkezdődhet majd a féléves próbaüzem. Terveink szerint az új rendszer jövő év kora őszétől üzemelhet – hangsúlyozta a társulási elnök.
Mint ismeretes, a mosonmagyaróvári telep fogadja a Lajta-parti város szennyvize mellett a Máriakálnokról, Halásziról, Levélről és Mosonudvarról érkezőt is. A korszerűsítést és bővítést a Mosoni-Duna szennyezése is sürgette, ami miatt eddig több tízmilliós bírságot kellett fizetni. Az új rendszer által remélhetőleg a környezetvédelmi határértékeket is tartani tudják.

Tavasszal kezdődött a munkálatok látványos része, mellyel várhatóan jövő év elejére végez a kivitelező.
Tavasszal kezdődött a munkálatok látványos része, mellyel várhatóan jövő év elejére végez a kivitelező.

Az sem mellékes, hogy az öt település is „kinőtte" a több évtizede létesített telepet. Mivel a létesítménybe civileknek tilos a belépés, egy látogatóközpontot is kialakítanak – elsősorban oktatási céllal. A mostani kiszolgálóépületet újítják fel ehhez. Dr. Pető Pétertől megtudtuk: a nyolcvanöt százalékos támogatottságú projekthez a társulás önerőpályázaton nyert már százhuszonegymillió forintot (további pályázatot is benyújtottak már), de a szennyvízdíjban is képeztek egy önerőalapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rapsicot fogtak

A minap Dunaszigetnél mintegy 120 méter rekesztőhálót és egy varsát foglaltak le egy helyi férfitől. Tovább olvasom