Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Jövőre készül el az egyetem szakkollégiuma

A mosonmagyaróvári egykori Fekete Sas Szállóból a helyi egyetemi kar speciális szakkollégiumot alakít ki. A közelmúltban megkezdett munkák során az utca felőli homlokzatot és a tetőszerkezetet újítják fel.
A tizenhetedik század elején készült, egyemeletes, barokk stílusú épület eredetileg Randhof néven uradalmi sörházként és vendéglőként működött. Ma a Fekete Sas egyetemi kollégium.

A történeti feljegyzések szerint 1619 októberében, Pozsony bevétele után a ház falai közt szállt meg Bethlen Gábor is. 1667-ben a jezsuita szerzetesrend vásárolta meg az épületet és 1680-ig volt a rendháza. Ezután a város birtokába került – a sörfőzési joggal együtt –, majd Fekete Sas néven szálloda és vendéglő üzemelt benne. Itt adtak a vendégek kezébe először magyar nyelvű étlapot Magyarországon. A nevezetes épület a tizenkilencedik század végén nyerte el mai formáját, amikor eklektikus stílusban kétemeletesre alakították.

A többszöri átépítés ellenére a szálló egészen néhány évvel ezelőttig megőrizte eredeti rendeltetését. Az utolsó nagyobb méretű rekonstrukciót csaknem húsz éve végezték az épületen, azóta csak kisebb állagmegóvó munkálatok zajlottak itt. A közismert szálló utolsó éveiben itt már szobákat nem adtak ki – mivel nagyobb felújításokra lett volna szükség –, csupán a földszinti vendéglő működött. 1996 óta a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara kollégiumának ad otthont az emeleti rész. Az egyetem kezdetben bérelte, majd 2000-ben az Oktatási Minisztérium megvásárolta az épületet 60 millió forintért és átadta a karnak a kezelési jogot.

Az épület állaga mára nagymértékben leromlott és helyenként életveszélyessé vált, így jelentős felújításra van szükség – mondta el a Kisalföldnek dr. Szigeti Jenő általános dékánhelyettes. A kar speciális szakkollégiumot szeretne létrehozni a Fekete Sasból, s a jelenlegi hatvannégy diákhelyesből százötven személyesre bővíteni.

A leendő szakkollégiumban a hallgatók mellett helyet kapnak majd az oktatók és a vendégoktatók is, sőt, négy garzonlakást is kialakítanak doktori ösztöndíjasoknak. Az épületben helyet kap továbbá egy társalgó, ahol házi konferenciákat is tarthatnának, valamint egy modern könyvtár. Az érdeklődőbb hallgatóinknak a kar így próbál erősebb szakmai hátteret biztosítani és lendületet adni a tudományos kutatómunkának.

A közelmúltban megkezdett építkezés során felújítják az épület tetőszerkezetét, az utca felőli homlokzatot, kicserélik a nyílászárókat, valamint korszerűsítik a vízvezetékrendszert. A várhatóan még idén befejeződő munkálatokra összességében mintegy 25 millió forintot biztosított az oktatási tárca. A következő évben az udvar felőli részt újítják fel, aminek költsége körülbelül 45 millió forint. A tervek szerint a jövő év végére teljes egészében elkészül a kar szakkollégiuma.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét megrongálták a Petőfi-szobrot

A jelek szerint folytatódik az öt évtizede tartó rongálás- sorozat a pozsonyi Petőfi-szobron. A… Tovább olvasom