Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Jövőre készül el a Korona Szálló homlokzata

Noha a korábbi tervek szerint szeptember végére megújult volna az egykori Korona Szálló utcai homlokzata, még most is állványzat takarja el az épületet. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a felújításon, ám az épület műemlék jellegéből fakadóan az engedélyeztetés igencsak késlelteti a befejezést.
Moson egykoron patinás és meghatározó épületével, a Korona Szállóval évtizedek óta nem tudtak mit kezdeni tulajdonosai. Eközben állaga folyamatosan romlott. A kilencvenes évek végén értékesítette a város az ingatlant, akkor került egy helyi vállalkozás tulajdonába. Az elmúlt évek alatt a tulajdonos az állagmegóvás mellett végzett ugyan felújítást az épületen, a haszonítása viszont elmaradt. Ezzel együtt az utcai homlokzat állapota is folyamatosan romlott. A műemlékvédelmi hatóság már hat éve határozatban kötelezte a tulajdonost az épület homlokzatának rendbetételére, amire azonban nem került sor. Végül az önkormányzat egy óriási ponyvával takarta el a járókelők szeme elől az omladozó épületet.

Ez a ponyva került le tavaszszal a lepusztult homlokzatról. (Kisalföld, 2014. április 18.) Az épületet ugyanis az önkormányzati tulajdonú Movinnov Kft. vette meg és nekilátott a felújítás előkészítésének. Az ingatlan egyébként már az egyik bank tulajdonában volt, egy hitel fedezeteként.

A megvásárláskor már tudták, hogy a műemlékvédelmi hatóság kötelezést írt elő a homlokzat felújítására. Ennek határideje akkor már lejárt, ezért erre hosszabbítást kértek. Eredetileg úgy tervezték, hogy augusztus 20-ra felújítják az utcafronti részt, ám az engedélyek beszerzésének elhúzódása ezt meghiúsította. A Szent István-napok idejére elbontották az állványzatot, majd a rendezvényt követően ismét felállványozták és folytatták a munkát. A szakemberek megtisztították a vakolattól az utcai homlokzatot. Jelenleg a két végfal vakolása zajlik.

Az egykori Korona Szálló homlokzatát még néhány hónapig biztos állványzat takarja.
Az egykori Korona Szálló homlokzatát még néhány hónapig biztos állványzat takarja.

Eredetileg szeptember végére elkészült volna a munka, ám a különféle engedélyek beszerzésének hosszú folyamata miatt nem tudták tartani ezt a határidőt. Kocsis Attila, a Movinnov Kft. munkatársa azt mondja, a műemlék épület felújításához kő-, címer- és farestaurátor munkája is szükséges. Ezek mindegyikét külön kell engedélyeztetni, ami meglehetősen hosszú folyamat. Az elvégzendő feladatokról folyamatosan egyeztetnek a műemlékvédelemmel.

A két végfal vakolását követően látnak neki a homlokzat felújításának. A tervek szerint fentről haladnak majd lefelé. Elsőként az emeleti nyílászárók körüli kőkereteket újítják fel. Eközben zajlik már a homlokzati nyílászárók gyártása is. A meglévő nagykaput a farestaurátori tervek alapján állítják helyre. A kapu felett lévő Zsidanics-címer helyreállítását a címertanosok és a Hansági Múzeumtól kapott dokumentumok alapján végzik el a szakemberek. Az engedélyeztetési eljárás és az időjárás függvényében a jövő év elejére készülhet el a felújítás.

A szálló története


Az egykori Korona Szálló a Fehér Ló Fogadóval és a magtárral az 1700-as évek második felétől Moson legjelentősebb dunai gabonaforgalommal összefüggő épületegyüttese volt. A szállót eredetileg Zsidanics István építette családi kúriaként 1727-ben. Az épület később a mezőváros, Moson tulajdonába került és átalakították beszálló vendéglővé. Egészen 1939-ig működött így.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nyeregből is őrzik a falut

Tíz éve alakult meg Mosonszentmiklóson a polgárőr-egyesület. A napokban Budapesten az Év Polgárőr Egyesülete elismeréssel jutalmazták munkájukat. Tovább olvasom