Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Jövőre biztosan építeni kezdik Máriafürdőt

„ Teljes bizonyossággal állítom, hogy egy éven belül megkezdődik Máriafürdő felépítése. Ez nem jóslás, hanem reális cél, hiszen a projektben rengeteg munka és valós elképzelések fogalmazódtak meg” – jelentette ki a Kisalföldnek Robert J. Dogterom idegenfogalmi tanácsadó, Máriafürdő üzemeltetésének felelőse.
Szabadidőpark: A szolgáltatások árai állítólag a magyar vendégeknek is elérhető lesz.
Robert J. Dogterom holland idegenforgalmi szakember a Máriafürdőt tervező Gisland Kft. megbízásából a 42 hektáros szabadidőpark megvalósításán, üzemelési rendjének kialakításán dolgozik a magyar befektetőkkel együtt. Elsőként arról kérdeztük, milyen referenciákkal érkezett Mosonmagyar- óvárra.

– Huszonkét évig dolgoztam a Grandorado nevű, szabadidőparkokat üzemeltető vállalkozás kötelékében. 1982-től tizenöt éven át igazgattam a Dortmund melletti Hochsauerland Parkot. Ennek koncepciója, méretei, működése hasonló Máriafürdőéhez, így az ott szerzett tapasztalatok itt is jól kamatoztathatóak.

Hochsauerland 44 hektáron fekszik, Máriafürdő 42-n. Ott 570 apartmanház található, itt 450 lesz. Ott egy 22 ezer négyzetméteres fedett központi komplexum a park szíve, Máriafürdőn ez 20 ezer négyzetméteres lesz. Ott az első teljes évben a szobák kihasználtsága 83 százalékos volt. Ez 865 ezer vendégéjszakát jelentett. Az ide érkezők fele német volt.

Itt kisebb a vásárlóerő

– Éppen ez az, ami kétségeket ébreszt. Ez itt Magyarország, s kisebb a vásárlóerő is. Honnan jön majd a napi több ezer vendég?
– Mi abból indulunk ki, hogy Máriafürdő 250 kilométeres körzetében húszmillió ember él, s ez lesz itt az egyetlen ilyen létesítmény. Ráadásul csak ebben lesz termálvíz is. Eredetileg úgy terveztük, hogy a vendégek 20 százaléka lesz a magyar, s a többi külföldi, ám a számok és trendek most azt mutatják, hogy a hazai érdeklődők aránya akár 40 százaléknyira is felmehet.

Itt az első évben csak 65 százalékos kihasználtsággal számolunk. Így átlagosan naponta 2400 szállóvendégünk lehet. Azt is tudni kell, hogy ez olyan beruházás, ami már az építkezés idején is hasznot termel. Sőt, mivel mi utólagos finanszírozást kértünk állami szerepvállalásként, ez azt is jelenti, hogy a beruházás ideje alatt a költségvetés az adókból és járulékokból több pénzt szed be, mint amit utólag – tehát a próbaüzem előtt – nekünk átadna.

700 euró egy bungaló?

– Térjünk vissza a pénzhez! Életképes lesz-e ez a projekt, ha hétszáz eurót kérnek egy hétre egy bungalóért? Ez igen nagy összeg.
– Valóban sok, de ha visszaosztjuk a napok számával és a hatfős elhelyezés lehetőségével, akkor egy emberre egy éjszakára csak 16 euró esik. Ez így pedig már nagyon olcsó. Mi itt családi szórakozást kínálunk. Az árban benne lesz az is, hogy a vendégek ingyen használhatják a 20 ezer négyzetméteres fedett centrumunk minden attraktív, sok animációt is hordozó szolgáltatását is.

A Máriafürdőhöz hasonló szabadidőparkokban nincs holtszezon, a pihenés nem időjárásfüggő, egész évben tudunk programot kínálni a vendégeknek. Ez egy dinamikus modell, amibe egyaránt beleférnek a fővárosokba szervezett utak, a helybeni wellness-, sportprogramok vagy éppen a kalandtúrák. Sokoldalú, nyitott, család- és társaságcentrikus létesítmény ez. Kipróbált és végiggondolt modell alapján fog működni.
– Tapasztalatai alapján hány ember kell egy ilyen park működtetéséhez?

Háromszázhuszonnyolc állandó munkahely

– Pontosan 328 embernek lesz itt állandó munkahelye. Ám a hétfői és pénteki turnusváltások idején néhány óra alatt kell a 450 házat kitakarítani. Erre külső szolgáltatókkal fogunk szerződést kötni. Emellett a karbantartási munkákat is helybeli kisvállalkozók fogják végezni.
– Mi van a Gazdasági Minisztérium kérte megvalósíthatósági tanulmánnyal? Mikor juttatják el a turisztikai államtitkárságra?
– A tanulmány készen van – mondja Robert J. Dogterom egy vaskos kötetre mutatva. – A Gisland vezetői ezt személyesen kívánják átadni az államtitkárságon, amikor erre alkalmuk lesz.

A piac itt van, ki kell használni

– Erre nem tudok válaszolni. Ez nem az én feladatom s kompetenciám. Én az üzemeltetésért felelek. Annyit mondhatok: amilyen gyorsan csak lehet, el kell kezdeni a munkát, mert a piac itt van, ezt ki kell használni. Nem vagyok jós, de egy éven belül biztosan elkezdődik a megvalósítás. Az elképzelés reális, sok erőfeszítés, tervezés van benne, s én bizakodó vagyok. A megvalósítás közös célunk, és közös kihívás is egyben.


Előzmények >>

Medgyessy támogatná az élményfürdőt (2003-10-07) >>
Megtalálták a termálvizet (2002-10-02) >>
Milliárdok érkeznek (2002-11-26) >>
Máriafürdő ismét napirenden (2004-04-16) >>
Máriafürdő ügye ismét napirenden (2004-04-16) >>
Máriafürdő: keresik rá a pénzt (2003-09-11) >>
Máriafürdő: minden eldőlhet (2003-08-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc vámkezelő marad Rajkán

A rajkai vámhivatal már felkészült az uniós csatlakozásra: májustól vámkezelő létesítményként… Tovább olvasom