Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Jövőfórum európai uniós kerettel

A városi „rendszerváltás” elhúzódása, a politikai és gazdasági konszenzus hiánya, a nagyberuházások bizonytalan megvalósulása és a 2006-ig tartó uniós költségvetési időszak szűkös forrásai miatt sok a bizonytalanság Mosonmagyaróvár jövője kapcsán.

Konszenzus nélkül nem megy

„ Jövőfórumot" szervezett a minap a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület (MPKE) az Antall József Alapítvány támogatásával. Az eszmecsere résztvevői a Lajta-parti város európai uniós esélyeit és tennivalóit járták körül.

Sok a bizonytalanság a tennivalók meghatározásakor, ugyanakkor az uniót keretként, adottságként és lehetőségként kell felfognunk – emelte ki vitaindítójában Vida István MPKE-elnök. Egyelőre nem tudni, hogyan zajlik majd le a „nagynak kicsi, kicsinek nagy" városban a most folyó politikai és gazdasági elitváltás. Nem látszik, mi lesz a környékbeli nagyberuházások sorsa, megtölthető-e tartalommal a most szerveződött kistérség s milyen lesz a Szigetköz jövője.

Élni kell az esélyekkel

Mosonmagyaróvár következő évtizedeit az EU-szomszédok, Bécs, Pozsony és Győr jövője is alapvetően befolyásolja, ezért a középváros projektjeit e gócpontokhoz kell igazítani. A felhalmozott tudás azonban lehetőséget teremt arra, hogy az EU filozófiája szerint – ötlet és saját részhez uniós pénz – Mosonmagyaróvár élni tudjon az esélyekkel, ha a bátor tervezéshez a szükséges politikai és gazdasági konszenzust meg tudják teremteni a helyi közélet szereplői.

Egy lesz vagy egyedi

A vitavezető, Szabó Miklós megyei alelnök a jövőépítéshez elengedhetetlen szemléletváltásra hívta fel a figyelmet. Botos Gábor főtanácsos a Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán elmondta: az elsősorban a felzárkóztatást szolgálja, ezért ebből Észak-Dunántúlnak nagyságrendekkel kisebb uniós források jutnak. Stipkovitsné Katona Ágnes tanár a „Folyók földjén" szlogent ajánlotta városi jelképként, s az egyházak európai kapcsolatteremtő lehetőségeit és a család erejét hangsúlyozta. Kiss József egyetemi oktató az ősi kar kapcsolatrendszerének jelentőségét, s a „tudás, minőség, korrektség" városformáló hatását emelte ki.

Széles Sándor polgármester a jelenlegi uniós alapok elégtelen voltára mutatott rá. Javulást majd az új, 2007-ben induló uniós költségvetési ciklus hozhat, ám erre jó együttműködéssel és programokkal már most kell készülni. Bella Sándor ügyvezető szerint a következő évtized tétje, hogy Mosonmagyaróvár egy lesz-e a középvárosok közül vagy attraktív jövőképe révén egyedivé tud válni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az új város kulcsát

Várossá avatta Jánossomorját Pál Tibor belügyminisztériumi államtitkár tegnap. Ökörsütéssel,… Tovább olvasom