Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Jövő őszre elkészül a sportcsarnok

Társasági adóból és állami pénzből állják a milliárdos költségeket – A már meglévő infrastruktúrát is felhasználják.
A tervek szerint a jövő év elején megkezdődik a városi sportcsarnok építése a Kossuth-gimnázium telkén. A beruházás nagyobb részét a társasági adókból fedezik, míg az önrész külön soron szerepel a 2014-es állami költségvetésben.


Elérhető közelségbe került a városi sportcsarnok megépítése – jelentette ki lapunknak Nagy István polgármester. A tervek szerint jövő ősszel már birtokba is vehetik a létesítményt a sportolók. Mosonmagyaróvárnak már hosszú ideje dédelgetett álma egy sportcsarnok létrehozása. Erre korábban több kezdeményezés is indult, ám ezek sorra elbuktak. A létesítmény helyszínére is több elképzelés volt már az évek során, míg végül idén tavasszal felmerült a Városi Ifjúsági Sporttelep – azaz a gimnázium sportpályája – és a Kossuth-gimnázium meglévő tornaterme közti terület ötlete.

A mintegy egymilliárd forintos beruházáshoz az önkormányzatnak nem sokat kell hozzátennie. Amint azt Nagy Istvántól megtudtuk: ennek megvalósítására a város 800 millió forint társasági adó összegyűjtésére kapott lehetőséget. Az önrészhez szükséges 240 millió forint pedig külön soron nevesítve van a város részére a jövő évi központi költségvetésben. Emellett azonban az önkormányzatnak is áldoznia kell a környezet, a parkolók és infrastruktúra kialakítására. Ám ez vállalható mértékű Mosonmagyaróvár számára – tette hozzá a polgármester.

A csarnokban 1213 ülőhely lesz, a tervek szerint jövő év elején kezdik az építését.
A csarnokban 1213 ülőhely lesz, a tervek szerint jövő év elején kezdik az építését.

Nagy István elmondta: a sportcsarnok építési engedélyét már kiadták, annak jog- erőre emelkedését követően indítják a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárásokat. A tervek szerit a jövő év elején, a fagyok elmúltával kezdődhet az építkezés és a szeptemberben induló sportszezonra már átadják az új létesítményt.

A mostani helyszínre azért esett a választás, mert a már meglévő infrastruktúrát felhasználhatják, az új épületet összekapcsolhatják a gimnáziummal. Biztosítva ezzel, hogy az iskolai sportélet a téli hónapokban is aktív lehessen. A kollégium- és a gimnáziumépület mögötti kis köz és a Pacsirta utca zavartalanul biztosítja a gazdasági feltöltést, a vendégsportolók buszainak közlekedését, anélkül, hogy a főbejárat környezetében az érkezőkkel találkoznának.

Az elkészült tervek szerint a Lajta-part felé fordított főbejárat, a gyalogoshídra néző előcsarnok elegáns megérkezést, impozáns külső megjelenést ad. A csarnok köré összesen 243 parkolót terveztek a főbejárat közelében; a csarnok déli oldalán esőtől védett helyen, illetve a kollégium és sportpálya közötti fás területen. A sportolói buszok parkolását a csarnok nyugati oldalán, a hátsó bejáratnál tervezték. A szabvány szerint hat busz fogadására van szükség.

A létesítményben összesen 1213 ülőhely lesz. Ebből az épített lelátókon 968 és igény szerint mobil lelátókkal tovább tudják növelni a férőhelyek számát. A tervezett csarnok a kézi-, röp-, kosárlabda, illetve a teremfoci – futsal – igényeit maradéktalanul kielégíti, a kisebb pályákból – tenisz, asztalitenisz – több is elhelyezhető a teremben.
A Lajta-part felé fordított főbejárat, a gyalogoshídra néző előcsarnok elegáns megérkezést, impozáns külső megjelenést ad.

A csarnokban 1213 ülőhely lesz, a tervek szerint jövő év elején kezdik az építését.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. kocsoggorog 2013. november 24. 15:01
  „Ecetera, azt kell látni, hogy egy ilyen pályázat nem úgy zajlik, hogy tessék itt egy kalap pénz, arra költöd ami a legfontosabb. Ezt a pénzt sportcsarnokra lehet fordítani, arra meg szükség van...”
 • 41. ecetera 2013. november 24. 10:33
  „Első körben az utakat kellene a városban rendbe tenni, aztán jöhetne a sportcsarnok finanszírozása.”
 • 40. Olajos 2013. november 23. 19:33
  „A sportcsarnokkal egyetértek, csak a helyszínnel nem... Amúgy simán meg lehet építeni, csak mi már hozzászoktunk ahhoz, hogy nálunk minden 5x annyi ideig tart mint kellene... Lásd : Halászi híd 1 éves építése. Jah, szerintem könnyűszerkezetes lesz, ami meg pikk pakk megvan”
 • 39. kocsoggorog 2013. november 23. 14:35
  „szerintem nem ez dönti el a választásokat. Tény, hogy olyan dolog, amit egy korábbi polgármester sem tud felmutatni. De a másik oldalon nincs egy épkézláb ember, akit el tudnának indítani. Akkor is hoznak Sopronból valakit bukni?”
 • 38. tökmindegy 2013. november 22. 19:24
  „20 éve ígérik, most végre megvalósulhat. A helyszínen nem érdemes vitatkoznotok, az már eldőlt. Örüljünk, hogy lesz. De...
  Gondolkodjatok egy kicsit. Márciusban elkezdik építeni, szeptemberben meg átadják. Ez nem normális dolog, ennyi idő alatt nem lehet felépíteni. Attól tartok, ez a sportcsarnok elsősorban az önkormányzati választási kampány legfontosabb eleme lesz, és csak másodsorban az, aminek lennie kellene.
  Szeptemberben Nagy István, és a Fidesz aktuális polgármaster-jelöltje nagy csinnadrattával átvágja a szalagot, októberben pedig melldöngetve megnyeri a választásokat. De emiatt nem kellene feláldozni a sportcsarnokot. A sok agyhalott miatt a választások eredménye előre borítékolható, emiatt nem kellene egy összegányolt épülettel kampányolni.
  Könyörgöm, inkább építsék meg rendesen, ha már ennyit vártunk rá.”
 • 37. Abrafax 2013. november 22. 19:01
  „Abszurddal nem kell foglalkozni, hazudik. A végén majd kiderül hogy nem tízmillió, nem teniszpályára és nem ez a testület adta. És nem azonos saját magával sem az ürge.”
 • 36. hablaty 2013. november 22. 15:02
  „Nézd Abszurd Tamás!
  Ritka szánalmas amit művelsz Biztos van bőségesen bírálni való mind a kormányzat mind a városvezetés munkájában, de ez egy fantasztikus hír hogy végre lesz egy szép új modern sportcsarnoka a városnak.Ezt a rendszerváltás óta mindenki meg akarta oldani, mindenki szerette volna ha egy ilyen létesítménnyel gyarapszik a városunk. Örülj együtt velünk,ugyan is van miért.”
 • 35. pancser 2013. november 22. 13:50
  „A Sportcsarnokra tessék reflektálni, most nem arról van szó, hogy kit értek sérelmek a teniszpályán, mert nem tanult meg eléggé teniszezni, vagy eleve kétbalkezesnek hozta a gólya.”
 • 34. abszurdisztán 2013. november 22. 12:14
  „Hát nem kaptam választ. Csak pancser pancserkodik, azt meg mind nagyon unjuk.”
 • 33. pancser 2013. november 22. 08:35
  „Úgy látom, már megint a hatalomvágy mozgatja, azért csorgatja nyálát azt aki mindig mindenbe beleköt, akinek semmi nem jó.
  A Sportcsarnok jó erről van szó és ez nagyon bosszanthatja. Még nem volt ez ügyben sajtótájékoztató már alig várom. Most gyűjti hozzá az anyagot, a fekete pontokat számolja lázasan esténként.”
 • 32. abszurdisztán 2013. november 22. 05:36
  „28 : Én csak azt mondom, amit a városban hallottam,nem vagyok olyan jól informált, mint Ön, Köcsöggörög Úr. A bennfentesek biztosan többet tudnak. Szóval a Mikulás adott pénzt teniszpályára, nem az önkormányzat és különben is csak 3 szaloncukor árát. Az meg mindig is tudható volt, hogy az iskolák nem tudnak oda kijárni. Hogy is volt ?”
 • 31. Boli 2013. november 21. 22:19
  „"A jelenleg aktív, közel 400 képviselőből 30 nem vagy alig szólalt fel a parlamentben. Ők azok, akik szinte csak szavazni járnak be, de fizetésük ugyanúgy milliós lehet. Van, aki ebben a ciklusban már 50 millió forintot zsebelt be.
  Hamarosan választások lesznek, ilyenkor minden képviselő munkája mérlegre kerül. A Hír24 most azokat a politikusokat gyűjtötte össze, akik a parlamenti felszólalásokat illetően egyáltalán nem jeleskedtek, az elmúlt 3,5 fél évben kevesebb mint tízszer beszéltek."

  http://www.hir24.hu/belfold/2013/11/21/akik-csak-gombot-nyomni-jarnak-a-parlamentbe-tobbtizmillios-fizetesert(1)/

  http://www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2013/11/21/Kepviselok-tablazat.jpg”
 • 30. pancser 2013. november 21. 21:49
  „29. abszurdisztán 2013.11.21. 20:28
  Csupán sajnáljuk szegényt, nem teniszezhet .........”
 • 29. abszurdisztán 2013. november 21. 20:28
  „Kezeltesd a rémképeidet ! Hogy jön ide Kovács Tamás ? Fóbiád van ? Van rá orvosság ..:))”
 • 28. kocsoggorog 2013. november 21. 16:51
  „Tamás, tamás. Miért ferdíted el a dolgokat mindig? Nem 10 milliót adott és nem az önkormányzat, a többi mind stimmel. Egyébként fel lett ajánlva minden iskolának az ingyenes használat, csak kevesen élnek vele.
  A sportcsarnok helyszíne jó. Tudom, téged főleg az zavar, hogy a Stipi, a Fletó csak ígérte, a Nagypista meg meg is szerzi a rávalót...
  Ez a különbség:)”
 • 27. abszurdisztán 2013. november 21. 11:07
  „Igen, mindenki ott teniszezik, ahol tud.... az önkormányzat meg annak ad 10 millát, akinek akar. Punktum.”
 • 26. pancser 2013. november 21. 08:35
  „24. abszurdisztán 2013.11.21. 06:42
  Az teniszezik ott aki akar, színre, vallásra, pártállásra tekintet nélkül.....”
 • 25. jobbám 2013. november 21. 07:37
  „A károgóknak csak annyit, hogy ti nem érdemeltek semmit...aztán amikor meg megvan, élvezitek a jót...ezek vagytok ti!

  Az elkészülés határidejével kapcsoltban a következőt gondolom, ahol pénz van, ott bármi elkészül! :)
  Itt pedig a cikk szerint az anyagi lehetőségek adottak. Szerintem menni fog az átadó!

  S én akkor is örülök!

  jobbám”
 • 24. abszurdisztán 2013. november 21. 06:42
  „Nincs jó helyen, az egyértelmű, de az Itatóhoz nehéz kivinni a gyerekeket egy testnevelés órára. Mire kiérnek, fordulhatnak is vissza. Emlékezzetek csak : az önkormányzat potom 10 millát nyomott az Itatóhoz közeli, Strand utcai teniszpályába, mondván, hogy oda fognak járni a városi gyerekek tesi órára ... hát ott még egyetlen osztály sem fordult meg. Viszont a városvezetők ott teniszeznek. Már aki képes erre. Ezt legalább majd használhatják a gyerekek.”
 • 23. amivarosunk 2013. november 21. 04:57
  „A sportcsarnok a mindennapos testnevelés biztosításában fogja a legnagyobb jót tenni. Remélem két tesi óra simán megtartható lesz egyidejűleg! A felmenő rendszerben egyre több diáknak lesz napi tesi órája. Nem tartható állapot a város iskoláiban a tesi órák helyzete. Nem elég egy jó dolgot bevezetni, a feltételeket is biztosítani kell. A sportcsarnok helyszíne ezért mindenképp telitalálat.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult épületbe költözött az önkormányzat

Az egykori művelődési házba, a ma már az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térnek otthont adó épületbe költözött a kimlei önkormányzat. Tovább olvasom