Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Jövő nyárra kompjárat

Jövő év nyarára elindulhat a kompjárat Bős és Dunaremete között. Mindez egy mintegy egymilliárdos szlovák–magyar projektnek köszönhető, melynek nyitórendezvényét kedden Bősön tartották.
Új kompjáratot hoz létre és kiépíti az ahhoz szükséges infra-
struktúrát három helyi és egy megyei önkormányzat magyar és szlovák összefogásban, uniós támogatással.

A projektben – melynek nyitórendezvényét kedden Bősön tartották – részt vevő partnerek a Duna magyarországi oldalán Lipót önkormányzata, mint vezető partner és Dunaremete önkormányzata, a szlovákiai oldalon Bős önkormányzata és Nagyszombat megye önkormányzata.

A beruházás során Dunaremetén és Lipóton a kikötőig új út épül majd. Az előbbi településen kikötőépületet emelnek önálló, szigetüzemű energiaellátással, saját kúttal, egyedi szennyvízkezeléssel, parkolókkal. Bősön is terveznek egy kikötőépületet, a kikötőhöz pedig egy kerékpárút készül és egy bekötőút. Egy 24 méteres önjáró kompot is beszereznek.
A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében nyert támogatást a projekt, melynek teljes költségvetése 3,2 millió euró (mintegy 950 millió forint), mely a szlovák és magyar partnerek között fele-fele arányban oszlik meg. A munkálatok már idén tavasszal megindultak szlovák oldalon a kerékpárút építésével. A magyar oldalon a komp megépítőjének kiválasztása zajlik, a nyár közepén megkezdődhet a komphajó építése.

A projekt várhatóan jövő év nyarán fejeződik be a két kikötő használatbavételi engedélyének és a komphajó üzembe helyezési engedélyének megszerzésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedésbiztonsági kerékpárosnap

A településen közlekedésbiztonsági kerékpárosnapot szerveztek a minap (felvételünkön), amely a közel… Tovább olvasom