Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Jóval többet kapunk, mint amennyit befizettünk

Jóval többet kapunk, mint amennyit befizettünk
Szükségszerűen jött-e létre az Európai Unió? Milyen fejlődés eredményeként lehetett hazánk is a közösség tagja? Milyen hasznunk és kötelezettségünk származik az uniós tagságból? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ dr. Nagy Frigyes a Mosonmagyaróvári Nyugdíjasegyetemen.
„Az Európai Unió mint objektív szükségszerűség" – ezzel a címmel tartott előadást dr. Nagy Frigyes a Kisalföld, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara és az önkormányzat által megszervezett nyugdíjasegyetem hallgatóinak csütörtökön. Szükségszerű-e, érdekünk-e, törvényszerű-e és kötelező-e az uniós tagság? Van-e más lehetőségünk? – ezeket a kérdéseket tette fel előadása kezdetén a nyugalmazott miniszter.

Dr. Nagy Frigyes kifejtette: a termelési eszközök fejlődése és az emberi tudás gyarapodása a történelem folyamán soha nem volt meggátolható. Ez állt a nagy történelmi átalakulások, a korszakváltozások hátterében is. Az előadó beszélt korunk fejleményéről, a globalizációról, amikor a termelés meghaladta a nemzeti igényeket, átlépte a határokat. Ehhez pedig megfelelő termelési struktúrára volt szükség. Így jöttek létre a nagy, egységes fogyasztói piacok, a szabad kereskedelem.

Történelmi példaként említette a Monarchiát. A Szén- és Acélközösség, majd az Európai Gazdasági Közösség eredményeként pedig létrejött az Európai Unió.

Dr. Nagy Frigyes szerint tehát szükségszerű volt az unió megszületése. A társadalmi akarattól függetlenül, a fejlődés eredményeként. A világpiacon az önálló kis országok nem versenyképesek – tette hozzá. Az előadó beszélt az egységes belső piac lényegéről, ahol a félmilliárd fogyasztó érdekében alapkövetelmény és a tagság elemi feltétele a tőke szabad áramlása, az áruk vámmentessége, a szolgáltatások, illetve a munkavállalás és letelepedés szabadsága.

Szükségszerű volt az Európai Unió létrejötte – hangsúlyozta dr. Nagy Frigyes a nyugdíjasegyetem hallgatóinak.
Szükségszerű volt az Európai Unió létrejötte – hangsúlyozta dr. Nagy Frigyes a nyugdíjasegyetem hallgatóinak.

Az Európai Unió költségvetésének sajátosságáról elmondta: elsősorban a mezőgazdaság és vidékfejlesztés céljára készül. Ebbe a tagállamok befizetése a gazdagságuk szerint – a GDP egy százaléka – történik, míg a juttatás, kifizetés a rászorultság szerint. Jelenleg körülbelül 150 milliárd euró az unió költségvetése: a 2014 és 2020 közötti ciklusban pedig 1000 milliárd euró lesz.

Dr. Nagy Frigyes kiemelte: a befizetések és juttatások egyenlege Magyarország számára egyértelműen pozitív. Hazánk 2004 és 2013 között 7 milliárd eurót fizetett be, míg ez idő alatt összesen 25 milliárd érkezett az EU-tól. A többlet 18 milliárd euró volt ebben az időszakban. Minden uniós támogatás hetvenkét százaléka az Európai Unió, míg huszonnyolc százaléka a magyar adófizetők pénzéből származik. A magyar állami beruházások kilencven százalékát uniós pénzből finanszírozzák.

Az előadó beszélt az uniós költségvetés felosztásáról is. Ezek negyvenöt százaléka a mezőgazdasági támogatás, harmincöt százalékát strukturális fejlesztésekre fordítják, tíz százalék a különféle külső programok, segélyek, előcsatlakozási projektek, s újabb tíz százalék az intézmények fenntartási költségeinek aránya.

Az esetleges kilépés következményeiről szólva dr. Nagy Frigyes hangsúlyozta: ez egyebek mellett az állam- és vámhatárok visszaállításával, a támogatások megszűnésével, bizonyos esetekben visszafizetési kötelezettséggel járna. Megszűnne továbbá a hektáronként járó 69 ezer forint földalapú támogatás, a szabad munkavállalás és tanulás, valamint nem lenne beleszólásunk Európa ügyeibe.

Olvasóink írták

  • 2. Abrafax 2013. november 23. 20:17
    „Látod abszurd, ezért nem fogtok nyerni: nektek a szavazókkal van elsősorban problémátok, te is ellenük akarsz harcolni.
    Ahelyett, hogy az érdekeiket próbálnátok képviselni. Akár Brüsszellel szemben is. Mert ugye sokkal egyszerűbb leadnia szuverenitást a brüsszeli ruhatárban, hiszen akkor a kormányzással sem kell bajlódni, majd döntenek helyettetek. Ennél a 19. századi Belga Kongó törzsfőnökei is több érdekérvényesítési képességgel rendelkeztek. Pancserek.”
  • 1. abszurdisztán 2013. november 23. 17:24
    „Jóval többet kapunk, mint amit befizetünk, de azért ez az ostoba Orbán az Unio ellen harcol. Mert e népnek ellenségkép kell, meg kell tudnia, miért él olyan nyomorultul. Hát az Unio miatt. Ő meg - mint Bem apó - harcol értünk, magyarokért. És a sok birka beveszi a maszlagot. Beeeeee-eee”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett fogház a halálos balesetért

Jogerősen felfüggesztett fogházra ítélte a bíróság azt a férfit, aki még januárban ütközött egy kamion hátuljának terepjárójával. Utasa életét vesztette. Tovább olvasom