Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Jótékonysági est a Bethlen-gimnáziumért

Jótékonysági estet rendeztek szombaton a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban.

A jótékonysági estet a beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium korszerűsítéséért rendezték.

A gálaesten a gimnázium vezetősége is részt vett: eddig csaknem ötmillió forint gyűlt össze a határon túli magyar intézmény javára. Az elmúlt év tavaszán Szabó Miklós alelnök vezetésével a megyei közgyűlés a Nemzeti Ala pítvánnyal közösen gyűjtést in dított Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű állami gimnáziuma, a Bethlen-gimnázium korszerű sítése, újjáépítése érdekében.

Az intézményt segítő felhívásra számos önkormányzat, oktatási intézmény, egyházi és civil szervezet, magánszemély és cég juttatta el adományát, melynek következtében mára már majdnem ötmillió forint gyűlt össze. Ennek felét a beregszásziak már fel is használták: felújították a vizesblokkokat, kicserélték az elektromos hálózatot és a padlóburkolat egy részét, valamint kaptak egy korszerű számítás technika-termet.

Eddig a gim názium alsó szintjét sikerült fel újítani, de szükséges lenne a fel ső szint, a kollégium és annak tetőzetének a korszerűsítése is. A gyűjtés hatására ugyan az ukrán állam is támogatja a bőví tést, de mivel minden fillérre szüksége van a gimnáziumnak, az akció tovább folytatódik.

A gyűjtés részeként szombaton tartottak Mosonmagyaróváron egy jótékonysági gálaestet „Magyar História – Vereckétől a XXI. század hajnaláig" címmel. A gálaesten közreműködők – a Kis-Dunamenti Rockszínház a szlovákiai Gútáról, a Bakony néptáncegyüttes, a Syncron zenekar Bakony szombathelyről, valamint a kis béri Táncsics-gimnázium szín játszó köre – ingyen vállalták a fellépést. A szervezők az est teljes bevételét a kárpátaljai gimnázium újjáépítésére fordítják.

Szabó Árpád, a Bethlen-gimnázium igazgatója elmondta: rendkívül hálásak azoknak, akik eddig támogatták és együttérzésükről biztosították őket. Örül annak, hogy a gyűjtés tovább folytatódik, hiszen nagy szüksé gük van a segítségre: „Nemcsak pénzügyi, hanem morális támogatásra is, hiszen hinnünk kell abban, hogy a magyar nemzet együtt él, együvé tartozik" – hangsúlyozta az igazgató. Az intézményvezető a kárpátaljai magyarsággal együtt elszomorítónak tartja a december 5-i népszavazás kimenetelét. A beregszászi gimnázium körülményeit tekintve rossz helyzetben van ugyan, de rendelkezik olyan tanulókkal, akik a jövőben a nem zet büszkeségei lehetnek.

Szabó Miklós, a gyűjtés főszervezője elmondta: a december 5-i népszavazás után az est demonstráció is magyarságunk „vallása" mellett. Meg akarták mutatni, hogy az itteni magyarok tudnak a határon túli magyarokon segíteni. Szabó Miklós lapunkon keresztül is köszöni a szereplőknek, a házigazda kulturális központnak és az adományozóknak, hogy az est létrejöhetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgópékség hiányos papírokkal

Mosonszentmiklóson - engedély hiányában - beszüntették egy mozgóboltos sütőipari kft. tevékenységét.… Tovább olvasom